Taggar: underlivet , glidmedel , sex

Välj rätt glidmedel

Glidmedel kan förhöja känslan när du har sex eller onanerar. Men ska du välja ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel? I de flesta fallen är det smak och pris som avgör. Men det finns undantag, använd exempelvis bara vattenbaserade glidmedel på sexleksaker av silikon.

 
Det finns vatten- och silikonbaserade glidmedel och de som är en blandning av båda. Vattenbaserade glidmedel kostar ofta lite mindre. I stället kan du behöva mer eftersom de torkar ut ganska snabbt. Silikonbaserade glidmedel å sin sida är dyrare men drygare. I det stora hela är valet av glidmedel en smaksak. Oavsett vad du väljer kan det vara ett bra komplement för att förhöja njutningen. 


Glidmedel hjälper torra slemhinnor

Glidmedel är en bra hjälp om du med slida har torra slemhinnor. Det är vanligt efter klimakteriet, när du har fått barn och under amningsperioden. Det kan också ha andra förklaringar som att du är stressad. Om du är omskuren eller har genomgått en könsbekräftande behandling kan glidmedelvara till hjälp för att få en skön känsla. 

Analsex, kondom och glidmedel

Eftersom du inte blir naturligt fuktig i analen är det bra att använda glidmedel vid analsex. Då räcker det glidmedel som redan finns på en femidom eller kondom sällan till. Du som använder femidom kan behöva applicera extra glidmedel inuti den alternativt på penisen eller dildon. På utsidan av femidomen ska du däremot inte ta mer glidmedel än nödvändigt. Ibland behövs det lite för att sätta den på plats.   .
Visste du detta om glidmedel?
 1. 1
  Både vatten- och silikonbaserade glidmedel, och de som är en blandning av båda, kan användas på alla typer av preventivmedel. 

 2. 2
  Om sexleksaken är gjord av silikon ska du undvika att använda ett silikonbaserat glidmedel eftersom materialet kan lösas upp

 3. 3
  Glidmedel kan göra det lättare att exempelvis föra in en tampong eller termometer.

 4. 4
  Använd inte fettbaserade medel som olja eller hudkräm tillsammans med kondomer, femidomer och slicklappar som är gjorda av gummi. Fettet luckrar nämligen upp skyddet på exempelvis kondomen så att den lättare går sönder

 

Källor: RFSU, UMO, 1177
Har du fler frågor om glidmedel är du välkommen in till närmaste Apotek Hjärtat där våra farmaceuter kan svara på dina funderingar.  

Glidmedel


Taggar: underlivet , glidmedel , sex

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.