Olika typer av solskador och hur du lindrar

Vad värmer skönt och gör oss på bra humör? Solen, såklart! Det är härligt att njuta av solens strålar, men ibland blir det för mycket och vi råkar ut för olika typer av solskador. Så här förebygger och behandlar du solskadorna.

Den allra vanligaste solskadan, som de flesta av oss någon gång råkat ut för, är att bränna sig. Men det finns flera andra solskador vi kan drabbas av. De ger ofta olika symtom och kan behandlas på olika sätt, men en gemensam nämnare är att solskador uppstår av exponering av solens UVA- och UVB-strålar. Det bästa sättet för att förebygga solskador är att skydda sig ordentligt.

 

– Exempelvis är det bra att undvika solen mellan klockan 11 och 15 på dagen då den är som starkast. Och att alltid använda lämpligt solskydd när du vistas ute i solen, exempelvis solskyddskräm, kläder, solglasögon och keps eller hatt, säger Anna Georgiadi, legitimerad apotekare.

Solskador – var på kroppen?

Det kan vara lätt att tänka att vi bara behöver skydda oss mot solen när vi är på semester eller tillbringar en dag på stranden. Men den vanligaste kroppsdelen att drabbas av solskador är ansiktet – just för att det exponeras mycket och ofta för solen. Även benen är en utsatt kroppsdel eftersom många går i shorts, klänning eller kjol på sommaren.

 

– Viktigt att komma ihåg är att många får solskador i det ”vanliga livet” och inte på solsemestern, till exempel när de cyklar, går promenader eller utför trädgårdsarbete. Därför är det viktigt att skydda sig med solskyddskräm och kläder även i vardagen.

 

Riskgrupper för att drabbas av solskador

Det finns några som löper större risk än andra att drabbas av solskador. Exempelvis är det extra viktigt att skydda barnen mot solen. Små barns hud har inte samma förmåga som vuxnas att skapa ett skyddande pigment. Det finns många olika skydd mot solen som är anpassade för barn. Dels solskyddskrämer, dels UV-dräkter, hattar och solglasögon.

 

– Sett över en livstid skyddar man sig bäst genom att som barn undvika exponering för solen. Det är nämligen den totala mängden sol som man utsätts för i livet som senare bidrar till solskador som exempelvis hudcancer.

 

Särskilt människor med mycket ljus hy behöver vara försiktiga. Gravida drabbas lättare av solskador som pigmentfläckar. Det beror på att mängden östrogen ökar under graviditeten vilket i sin tur stimulerar hudens melaninproduktion.

 

– Solljus kan medföra en överproduktion av melanin som utlöser pigmentförändringar. Då pigmentfläckarna också förvärras av sol rekommenderas att undvika solen när den är som starkast och använda ett solskydd.

Även vissa läkemedel ökar risken för att till exempel bränna sig. Om du äter någon medicin är det klokt att fråga på apoteket om du behöver tänka extra på det.


Olika former av solskador

Här har vi listat några olika typer av solskador och hur du förebygger och behandlar.

 

Solbränna

En solbränna, det vill säga när du har bränt dig, räknas som en första gradens brännskada. Det är alltså inte så konstigt att huden är röd, svider och kliar när vi bränt oss. Det kan även bildas blåsor. Den bästa behandlingen är att undvika solen och låta huden vila. Om det gör ont kan kylbalsam, aloe vera-gel eller after sun lindra och kännas behagligt mot huden. Även kortisonkräm kan smörjas på området för att lindra (kan användas till barn som är 2 år eller äldre). Om ett barn bränt sig och utvecklat blåsor på en större yta än en handflata ska du kontakta vården.

 

Soleksem

Ger symtom som knottror och små röda prickar på huden. Orsakas av för mycket sol, och är extra vanligt när en hud som inte är så van vid solen utsätter sig för stark sol, exempelvis efter vintern. Undvik solen och behandla med hydrokortisonkräm för att lindra.

 

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar, eller hyperpigmentering som det också heter, kan bero på flera saker som hormonförändringar och graviditet. Men de små fläckarna kan även komma när vi bränner oss i solen. Fläckarna orsakas av ökat pigment i huden och är ett tecken på att huden försöker förbättra försvaret mot solen. Man kan säga att de mörka fläckarna som uppkommer finns där för att skydda huden mot ytterligare skada. Pigmentfläckar, som ofta dyker upp i ansiktet, är ofarliga men med hjälp av solskyddskräm minskar du risken att de uppkommer. Det finns även krämer som kan hjälpa till att reducera fläckarna.

 

Rynkor

Rynkor hör livet till och är en naturlig del av åldrandet. Men visste du att solen faktiskt är den främsta orsaken till rynkor? Solens starka UV-strålar utsätter nämligen huden för oxidativ stress, vilket ger oss rynkor i förtid. En stor del av de rynkor vi får kan med andra ord förebyggas. Vill du undvika synliga ålderstecken i ung ålder bör du därför alltid se till att skydda huden med solskyddskräm med både UVA- och UVB-filter. (vilket såklart medför fler positiva effekter, exempelvis minskad risk för hudcancer).

 

Aktinisk keratos

Kan ge röda fläckar som bränner och fjällar. Dessa ska alltid tas bort, genom exempelvis frysning eller receptbelagda krämer, för att inte utvecklas till hudcancer. Rådfråga din läkare om du tror att du drabbats av aktinisk keratos. Använd alltid solskyddskräm med väldigt högt skydd om du vistas i solen och har aktinisk keratos.

 

Lentigo solaris

Ger symtom som bruna fläckar, ofta i ansiktet och på händerna. Orsaken till fläckarna är att man bränt sig många gånger under livets gång. De är ofarliga, men kan behandlas med exempelvis laser om du vill ta bort dem. Viktigt att fortsätta skydda huden med solskyddskräm och kläder när du är ute i solen.

 

Malignt melanom

Den allvarligaste solskadan är malignt melanom – hudcancer. Det beror oftast på att huden blivit utsatt för mycket UV-strålning och att du bränt dig många gånger. Det viktigaste du kan göra för att förebygga hudcancer är att skydda dig mot solen, särskilt när den är som starkast mitt på dagen. Om du upptäcker ett födelsemärke som ändrat form, färg eller storlek, eller blöder och/eller kliar ska du söka vård för att få det undersökt.

 💡 Tips! Gör en födelsemärkeskoll på Apotek Hjärtat eller i mobilen via vår samarbetspartner Min Doktor.

 

Värmeslag

Inte en solskada som de ovan, men ändå något som orsakas av solen. När det är väldigt varmt svettas vi mycket, upp till två liter i timmen, och om du dricker för lite vatten under riktigt varma dagar kan saltbalansen i kroppen rubbas. Kroppen tappar då sin förmåga att reglera temperaturen, vilket kan leda till värmeslag. Vid värmeslag är det vanligt att bland annat känna sig svag i kroppen, ha huvudvärk och illamående, få förhöjd puls och känna yrsel. Har du drabbats av värmeslag ska du genast hitta en sval plats och kyla ner kroppen. Eftersom tillståndet kan vara livshotande, särskilt om du är äldre, är det viktigt att söka vård snabbt. Ett bra sätt att bibehålla vätskebalansen är att vistas i skuggan när det är som varmast, och att svalka sig med vätskeersättning. Du kan också förebygga värmeslag genom att använda täckande och löst sittande kläder samt hatt om du är utomhus, svalka dig med en sval dusch och att undvika fysisk ansträngning när det är som varmast.

 

 

Makeup med SPF – räcker det?

Det finns många sminkprodukter som innehåller solskyddsfaktor (SPF). Under vintern och tidig vår, innan UV-strålningen är så stark, kan det räcka fint som skydd. Men under vår, sommar och tidig höst är det viktigt att komplettera makeupen med solskyddskräm. Applicera din vanliga dagcreme och sedan solskyddskrämen. Vänta några minuter och lägg därefter din makeup. Ett bra tips är att hålla koll på UV-index – om det är över 3 ska du använda SPF. Kom ihåg att vatten och snö reflekterar solljuset och fördubblar UV-indexet.


Taggar: solskador , solbränna , soleksem , värmeslag
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.