Har du bränt dig i solen? Förebygg och behandla solskador

Solen och det fina väder som oftast kommer med den gör oss på gott humör och fyllda med energi, men att vistas i solen innebär också att man riskerar att bränna sig. Solen för med sig mycket gott, men det är viktigt att man skyddar sig för att förebygga solskador. I den här artikeln listar vi olika typer av solskador och reder ut hur man behandlar solskador. Loreto Ferrada, specialistläkare i hudsjukdomar på Min Doktor, kommer även med tips och råd om hur man bäst skyddar sig mot solen.

 

Många av oss tycker att solen är väldigt härlig, och för att kunna njuta av den på ett säkert sätt är det viktigt att veta hur vi ska bete oss i solen, när vi bör uppsöka skugga och hur vi bäst skyddar oss mot den samt förebygger solskador. Solen i sig är inte farlig, men det kan vara farligt att exponera huden för solen under längre perioder. Huden kan nämligen ta omedelbar skada, men även genom att den exponeras lite åt gången, under en längre period. Att drabbas av solskador innebär högre risk för hudförändringar och brännskador från solen kan göra att man drabbas av en form av hudcancer, som till exempel malignt melanom.

 

Hur vet jag om jag har drabbats av solskador?

Solskador uppstårnär olika strukturer i huden, såsom kollagen och elastin, har tagit skada av UV-strålar – då förlorar huden sin elasticitet och fasthet. Själv märker man oftast olika typer av solskador genom att man får rynkor, åldersfläckar, ojämn hudton, grövre hudtextur – och i värsta fall, maligna förändringar, såsom hudcancer.

 

Skydda dig alltid mot solen

Förutom solens styrka, som påverkas av årstid och den plats vi befinner oss på, finns också andra saker som påverkar om man löper större risk att bränna sig i solen och få solskador. Hudton och pigment kan spela roll, en mörkare hudton kan till exempel hjälpa till att skydda huden från strålning, men de flesta hudtoner behöver skydda sig från solens skadliga effekter.

Loreto Ferrada beskriver vikten av att skydda sig mot solen, och vad man ska tänka på.

– Vi kan dra mycket nytta av solen i form av välbefinnande och härliga stunder, och solstrålarna är viktiga för produktionen av D-vitamin. Men vi ska vara medvetna om att för mycket solexponering är skadligt för oss, och man ska inte underskatta vikten av att skydda sig mot solens starka strålar, säger Loreto.

Vad är A och O när det kommer till solskydd?

Kombinationen av kläder, skugga och solskyddsfaktor är det bästa sättet att skydda sig mot solen. Och med en medvetenhet kring solen och hur den påverkar oss kommer vi långt.

– Det bästa skyddet är täckning, i form av kläder, huvudbonader såsom hatt eller keps, samt solglasögon. Alternativt att man söker sig till skugga och vistas inomhus när solen är som allra starkast. Jag rekommenderar att man alltid använder solkräm med hög solskyddsfaktor, framför allt på de områden på kroppen som inte går att täcka med kläder. För att skyddet ska hålla hela dagen bör man upprepa appliceringen flera gånger, speciellt om man tvättar sig, svettas eller badar, säger Loreto.

Solskyddsfaktor i vardagen

Att skydda sig med hjälp av solkräm är något som för många är kopplat till semester, men faktum är att solens strålar kan ta lika mycket de dagar du jobbar, vistas i stadsmiljö eller går på en promenad.

– Vistas man utomhus kan det vara bra att ha som rutin att smörja sig med solkräm med hög skyddsfaktor eftersom långtidsexponering, det vill säga att man utsätter huden för solens strålar under kortare stunder återkommande, också skadar huden. Det är alltså inte bara när man bränner sig i solen som man kan få solskador, säger Loreto.

 

Olika typer av solskador och konsekvenser av solen

Solbränna

En solbränna, det vill säga när du har bränt dig, räknas som en första gradens brännskada. Det är alltså inte så konstigt att huden är röd, svider och kliar när vi har bränt oss. I vissa fall uppstår även blåsor. Undvik solen och låt huden vila om huden reagerar så. Behöver du lindra rekommenderas kylbalsam, aloe vera eller after sun, som känns behagligt mot huden. I vissa fall kan man även använda kortisonkräm.

Soleksem

Soleksem kallas också för ljusdermatit och är en form av solallergi. Det är utslag som kan blossa upp samma dag eller ett par dagar efter att du har visats i solen. Ofta ser utslagen ut som små knottror eller blåsor som kliar. Soleksem är vanligt när hy som inte är van vid solen utsätts för solljus, exempelvis på våren. Det bästa sättet att förebygga soleksem är genom att undvika för mycket sol, exempelvis genom färre soltimmar, skyddande klädsel, skugga och solkräm. Utslagen kan lindras med mjukgörande kräm och hydrokortisonkräm samt med kallt vatten eller kylbalsam. Vid återkommande problem eller problem som inte lindras kan du behöva söka vård.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar, eller hyperpigmentering som det också heter, kan bero på flera saker, som till exempel hormonförändringar och graviditet. Det kan även dyka upp när vi bränner oss i solen. Fläckarna orsakas av ökat pigment i huden och är ett tecken på att huden försöker försvara sig. Man kan säga att de mörka fläckarna uppstår för att skydda huden mot ytterligare skada. Fläckarna är ofarliga men en solskyddskräm minskar risken att de uppstår, och vill man så kan man behandla med en kräm som kan hjälpa till att reducera pigmentfläckarna.

Rynkor

Rynkor hör livet till och är en naturlig del av åldrandet. Den främsta orsaken till rynkor är faktiskt solen. Solens starka UV-strålar utsätter nämligen huden för oxidativ stress vilket ger oss rynkor i förtid. Med andra ord kan många av de rynkor vi får förebyggas, och förhindras. Vill du förebygga tidiga ålderstecken bör du alltid se till att skydda huden med solskyddskräm med både UVA- och UVB-filter, och förutom de synliga konsekvenserna bidrar detta självklart till andra positiva effekter; det vill säga ett skydd mot solen som minskar risken för exempelvis hudcancer.

Aktinisk keratos

Detta ser ut som röda fläckar som bränner och fjällar. Aktinisk keratos ska alltid bedömas av en läkare för att förhindra eventuell hudcancer. Här kan det vara bra attrådfråga din läkare om du tror att du drabbats av aktinisk keratos, för att sedan få lämplig behandling. Förebygg och minimera risken för aktinisk keratos genom att använda solkräm med hög skyddsfaktor och ta gärna skydd av skugga.

Lentigo solaris

Det här ger symtom som bruna fläckar, ofta i ansiktet och på händerna. Orsaken till fläckarna är att man bränt sig flera gånger under livets gång. De är ofarliga, men kan behandlas med exempelvis laser om du vill ta bort dem. Du förebygger även här genom att alltid skydda huden med solskyddskräm och kläder när du vistas i solen.

Malignt melanom

Malignt melanom är en form av hudcancer och är något man kan få om huden har blivit utsatt för mycket UV-strålning eller att du bränt dig för många gånger. Det viktigaste du kan göra för att förebygga malignt melanom är att inte bränna din hud. Det vill säga, solkräm med hög skyddsfaktor, kläder och undvik gärna solen när den lyser som starkast genom att vistas i skuggan. Om du upptäcker ett födelsemärke som ändrat form, färg eller storlek, som blöder eller kliar bör du söka vård.

 

Läkemedel i solen

Vissa läkemedel gör att du löper större risk för att få solskador när du vistas i solen. Oftast innebär detta en reaktion på huden i form av utslag eller pigmentförändringar, men de kan även göra så att du bränner dig lättare. Att äta ett läkemedel behöver inte nödvändigtvis betyda att du inte kan vistas i solen, men det finns några du bör vara uppmärksam på såsom vissa typer av antibiotika, johannesört, vissa läkemedel mot akne samt antiinflammatoriska geler. Rådfråga oss på Apotek Hjärtat eller din läkare om du är osäker.

Lär dig mer om läkemedel och känslighet i solen.

 

Vanliga fördomar om solen

Det är viktigt att man tar solskador på allvar. Det finns många fördomar om solen, solskydd och solskador vilket kan göra det svårt att navigera i vad som stämmer och inte. Till exempel måste man inte bli röd eller bränna sig i solen först, för att sedan bli brun. Man blir brun med solkräm, och solens strålar tar när det är molnigt, så även då ska man skydda sig mot solen. Befinner man sig vid vatten, snö eller sand ska man tänka på att solens strålar reflekteras och blir extra effektiva. När det gäller snö så reflekterar den hela 80 procent av solens strålar, så var noga med solskydd när du åker skidor eller är utomhus på vintern.

Det är aldrig för sent att börja skydda huden, vare sig man tidigare haft solskador och bränt sig, eller aldrig råkat ut för något liknande.

 

 

Tänk på…

  • Gör solskydd till en del av din dagliga hudvårdsrutin
  • Använd dig av appar som berättar när solen skiner som starkast
  • Tänk i första hand på att förebygga, i andra hand på att behandla
  • Välj skugga framför sol, och glöm inte att upprepa applicering av solkräm
  • Hög solskyddsfaktor gör dig inte mindre brun – den minimerar risken för solskador
  • När det är varmt svettas vi, upp till två liter i timmen faktiskt – tänk på att dricka mycket vatten för att förhindra uttorkning, solsting och värmeslag
  • Smink skyddar inte mot solen – däremot finns det smink och hudvård som innehåller SPF
  • Barn behöver skydda sig extra mycket mot solen – använd en solskyddsfaktor anpassad efter barns behov. Även kläder som skydd vid sol och bad är bra, och att skydda sig med hjälp av skugga.
  • Vissa läkemedel ökar risken för solskador. Rådfråga oss på Apotek Hjärtat eller din läkare om du äter någon medicin.

Tips! Gör en födelsemärkeskoll via vår samarbetspartner Min Doktor.


Taggar: solskador , solbränna , soleksem , värmeslag

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.