Taggar: gravid , järn , vitaminer , blutsaft

Järnbrist? Därför ska du dricka Blutsaft

Många kvinnor har problem med järnbrist och kan i perioder känna sig väldigt trötta. Är du dessutom gravid blir behovet av järn extra stort. Men många som äter järntabletter får jobbiga problem med magen. Så, kan Blutsaft vara lösningen? Apotek Hjärtats farmaceut Rashida Sharitah reder ut.


Artikel i samarbete med Blutsaft.

Hej Farmaceut Rashida Sharitah! Vad är Blutsaft?

Blutsaft bidrar till normalbildning av hemoglobin och röda blodkroppar, vilket bidrar till normala järnnivåer i blodet hos den som har järnbrist. Vätskan smakar som en saft ungefär och har en fruktig smak.

Vad är fördelarna med Blutsaft jämfört med järntabletter?

Blutsaft innehåller järnglukonat som är lättare för kroppen att ta upp än vad till exempel järntabletter är. Många får problem med magen av vanliga järntabletter. Blutsaft irriterar inte tarmen lika mycket och leder inte till förstoppning på samma sätt som järntabletter kan göra. Dessutom innehåller blutsaft även andra vitaminer, exempelvis vitamin B1, B2, B6 och B12. Många med järnbrist har låga nivåer av B-vitaminer – dessa behövs för cellernas ämnesomsättning och för att bilda röda blodkroppar.

Vem behöver dricka Blutsaft?

Gravida kvinnor och kvinnor i fertil ålder som har mens behöver ofta extra järn. Ammande kvinnor kan behöva fortsätta med järntillskott även efter graviditeten. Äldre personer får ofta i sig för lite järn via kosten. Även vegetarianer kan behöva få i sig extra järn – de får ju inte i sig lika mycket järn via kosten som köttätare får. 

Hur vet man om man har järnbrist? Vilka symptom kan det ge?  

Framför allt märks det på att man blir trött. Om man ofta känner sig trött och utmattad kan det vara bra att kolla upp om man har järnbrist. Man kan också bli väldigt andfådd och slutkörd av enklare ansträngning. Vissa personer får också en väldigt blek ton i hyn när de har underskott av järn.

Kan man dricka Blutsaft även om man inte har järnbrist?

Ja, det är bara ett komplement till kosten. Det bästa är att kolla upp om man har järnbrist innan man börjar med kosttillskott. Men om man känner sig hängig kan man testa att dricka Blutsaft och se om det hjälper. Det viktiga är att hålla sig till den rekommenderade dagsdosen.

Varför är det så viktigt med järn när man är gravid?

Det beror på att blodmängden ökar i kroppen och att mamman ska dela sitt järn med barnet. För att mammans järndepåer inte ska tömmas under graviditeten behöver man fylla på med extra järn – så att det räcker till två.

Behöver man komplettera med något annat än järntillskott under graviditeten?

Jag rekommenderar multivitaminer som innehåller ett komplett kosttillskott för gravida. Till exempel Hjärtats multivitamin gravid som tillför alla de vitaminer man behöver under graviditeten. Bland annat innehåller det folsyra som är bra för att fostret ska utvecklas normalt. Multivitaminen innehåller järn i en mer svårupptaglig form än det järn som finns i blutsaft vilket kan vara bra att känna till.

 

Om experten

Rashida Sharitah arbetar som farmaceut och kundrådgivare hos oss på Apotek Hjärtat. Hon rådger både inom recept och inom egenvård.

 

Bra tips till dig som är gravid

Är du gravid? Då finns det mer än järnvärde att tänka på. Här finns smarta produkter som hjälper dig genom graviditeten.

Är du höggravid? Missa inte våra bästa tips för att packa bb-väskan!

 

Motverka järnbrist!

Höj ditt järnvärde med järnrik mat! Ät gärna frukt eller grönsaker i samband med järnrika måltider – vitamin c hjälper kroppen att ta upp järnet. Vill du optimera ditt järnupptag ska du inte heller kombinera järnrik mat med kalcium eller koffein, det hämmar nämligen hur mycket järn din kropp tar upp. 

Järnrika livsmedel

 • Rött kött
 • Fågel
 • Blodpudding
 • Leverpastej
 • Gröna grönsaker
 • Mat lagad i järngrytor
 • Pumpafrön
 • Sesamfrön
 • Vetekli
 • Vetegroddar
 • Torkade aprikoser 

Om du lider av järnbrist kan ett järntillskott hjälpa dig upp till normala järndepåer igen.Kosttillskott med järn


Taggar: gravid , järn , vitaminer , blutsaft

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.