
5 recept för advent.
Finns det något mysigare än att samlas i köket under december? Oavsett om du firar jul eller inte så lovar vi att recepten nedan och Hjärtats smaknyheter förgyller vilken decemberdag som helst.
Adventstid. En tid för umgänge, mysiga kvällar med tända ljus och goda smaker. I år hittar du flera smaknyheter hos Apotek Hjärtat. Vad sägs om mörkrostat kaffe med toner av hasselnöt, choklad och mandel? Eller årets senap med smak av örtig och frisk timjan. För den sötsugna finns också blåbärslakrits och hallon- och lakritshjärtan.
Nedan har vi skapat fyra olika recept. Varför inte bjuda hem familj och vänner på saffransscones eller kantarell- och saffranspaj? Till kaffet passar hallon- och lakritskolan bra! Vilket recept blir din favorit?
❤️Saffransglögg
Ca 7,5 dl
Tänd ett ljus och bjud in på fika i vintermörkret. Saffransglögg med kryddiga julsmaker värmer gott när kyliga vindar viner utanför fönstret.
1 flaska alkoholfritt torrt vitt vin
½ g Hjärtats saffran
5 hela kryddnejlikor
1 stjärnanis
1-2 kanelstänger
½ snittad vaniljstång
1 oskalad clementin skuren i klyftor
½-3/4 dl socker
2 msk flytande honung
Gör så här:
1. Häll vinet i en kastrull och tilläsätt saffran, kryddnejlikor, stjärnanis, kanelstänger, vaniljstång och clementin.
2. Låt sjuda på svag värme i ca 15 min. Det ska inte koka.
3. Tillsätt honung och socker och rör tills det har smält.
4. Ta upp clementinklyftorna och vaniljstången.
5. Ta kastrullen från värmen och låt glöggen svalna helt innan du silar den och häller upp i flaskan.
💚 Gyllene saffransscones
10–12 bullar
Perfekta till helgfrukosten eller som kvällsfika efter en kylig promenad. Hjärtats saffran är av finaste kvalitet och kommer i år från Spanien och Iran.
100 g smör
0,5 g Hjärtats saffran
1 msk honung
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
0,5 g salt
4 dl mjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°C.
2. Smält smöret, och stöt gärna saffranet utanpå påsen med en mortel. Blanda ner saffran och honung i smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och saffransblandningen, rör snabbt ihop degen.
4. Dela degen i ca 10 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt.
5. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna. Servera gärna med ost och Hjärtats marmelad.
💡Tips! Blötlägg gärna saffran i färskpressad apelsinjuice en stund för användning – det tar fram saffranssmaken ännu mer.
❤️Krämig moccalatte
1 glas
Börjar kaffesuget smyga sig på? Testa en ny variant av kaffe med Hjärtats mörkrost.
50 g hackad vit choklad
1 ½ dl varm mjölk
1 dl starktbryggt Hjärtats kaffe
0,5 dl vispad grädde
hackad mörk choklad
kanelstång
Gör så här:
1. Lägg vit choklad i ett glas. Tillsätt mjölk och kaffe, rör om tills chokladen smält.
2. Toppa med vispad grädde och garnera med mörk choklad och kanelstång.
💡Tips! Vill du ha en kryddigare smak? Tillsätt 1 tsk malen kardemumma i filtret när du brygger kaffet.
💚Kantarellpaj med saffran och grönkål
4 portioner
Saffran är gott till både söta och salta smaker. Här får den gyllene kryddan sällskap av kantareller och grönkål i en matig paj.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
400 g kantareller
100 g färsk grönkål
2 msk smör
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g västerbottensost
0,5 g Hjärtats saffran
Gör så här:
1. Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila cirka 1 timme i kylen.
2. Sätt ugnen på 225°C.
3. Tryck ut degen i en ugnssäker form. Förgrädda pajskalet 10 minuter medan du förbereder fyllningen.
4. Putsa kantarellerna och skölj grönkålen. Stek kantarellerna och kålen i smöret. Spara de finaste svamparna till garnering, lägg dem åt sidan. Häll över grädden och låt allt koka ihop några minuter.
5. Vispa ihop ägg och saffran och rör ned i gräddblandningen. Tillsätt den rivna osten under omrörning. Häll fyllningen i pajskalet.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna något innan servering.
💡Tips! Varför inte bjuda Hjärtats senap med smak av timjan till? Den är en god smakhöjare till både mat och smörgåsar.
❤️Hallon- och lakritskola
ca 40 kolor
Julgodis för den som inte kan få nog av kombinationen hallon och lakrits. Även perfekt som present till decembers glöggmingel.
Lakritskola:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver
Hallonkola:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk hallonpulver
Topping:
Hjärtats hallon- och lakritshjärtan, finhackade
Gör så här:
1. Börja med lakritskolan. Koka upp grädde, socker och sirap. Låt sjuda till 90°C.
2. Tillsätt lakritspulvret och rör om. Fortsätt sjuda till 125°C.
3. Häll upp i en bakplåtspapperstäckt form (ca 10x20 cm). Låt stelna minst en timme.
4. Följ instruktionerna ovan för hallonkolan (fast byt ut lakritspulvret mot hallonpulver).
5. Häll hallonkolan över lakritskolan. Toppa med finhackade hallon- och lakritshjärtan. Låt stelna minst en timme.
6. Skär i cirka 40 bitar, rulla gärna in i smörpapper. Förvara i kyl eller frys.
Taggar: advent , jul , julmat , recept , brunch , saffran , kantarellpaj