Taggar: sängvätning

Kissar ditt barn i sängen? Tips och råd mot sängvätning!

Sängvätning, eller enures, som är den medicinska termen, kan förekomma hos vuxna så väl som hos äldre barn. Men det finns hjälp att få – allt från vattentäta pyjamasbyxor till sängvätningslarm och läkemedel.

Vi har tagit fram en lista på vanliga frågor som kan uppstå vid sängvätning. Framför allt hos föräldrar med oro över barn som kissar i sängen och inte längre vågar sova över hos kompisar i rädsla av att kissa på sig i någon annans säng än sin egen.

Mitt barn kissar i sängen. Kommer det att gå över?

Den frågan ställer sig många föräldrar när barnet har lämnat småbarnsåren och förväntas hålla tätt även nattetid. Att kissa i sängen brukar de flesta upphöra med runt sex års ålder, men trots det är enures det vanligaste hälsoproblemet efter allergi och astma hos barn i skolåldern. Fem till tio procent av sjuåringarna är sängvätare och för en halv procent av befolkningen kvarstår enures även i vuxen ålder. 

Mitt barn vågar inte sova över hos kompisar – hjälp!

En vanlig oro hos föräldrar som märker att sängvätning har börjat begränsa barnet i det sociala livet. Barnet tycker att det är pinsamt att en olycka kan hända på natten och väljer hellre att stanna hemma från lägret eller övernattning hos kompis. Det är vid sådana tillfällen som lidandet blir som störst för den som är drabbad av enures – när man skäms och tror att andra besväras av konsekvenserna. Det behöver inte vara så. Förutom att stötta barnet psykologiskt kan medicinen som minskar urinproduktionen användas tillfälligt och ge önskad effekt.

Tvättbar och diskret pyjamasbyxa som absorberar vätska

Ett sätt att bli hjälpt mot sängvätning är att använda en tvättbar byxa, som finns för både barn och vuxna. Pjama är diskret då den ser ut precis som en vanlig pyjamasbyxa, men är gjord i ett vattentätt material som andas samtidigt som det absorberar mycket vätska. Den skyddar sängkläder och är lika skön att ha på sig som en vanlig pyjamas. Förutom att byxan hjälper till att hålla sängen torr hemma är det ett ypperligt plagg för barnen att använda när de sover över hos kompisar, åker på klassresa eller när hela familjen åker på utlandsresa.

Utöver den psykologiska effekten att barn kan sova borta utan att oroa sig, är det ofta en minst lika befriande känsla för föräldrar när de ser att barnen vågar sova över hos andra. Fråga om råd på apoteket. I många fall kan det vara bra att kombinera någon medicinsk behandling med byxorna.

Varför slutar inte mitt barn att kissa i sängen?

En av orsakerna är att urinproduktionen i njurarna inte går ner under natten, vilket beror på otillräckliga nivåer av hormonet vasopressin. Dessutom kan personen vara svårväckt och inte uppfatta när urinblåsan är full. Även en blåsa som är överaktiv och töms redan vid små mängder urin kan leda till kiss i sängen.

En annan orsak är att nervsystemet som styr över urinvägarna inte är riktigt färdigutvecklat. Oavsett anledning till sängvätning är en sak klar – det är ingenting man rår för. Det budskapet är viktigt att förmedla till barn som börjar skämmas och må psykiskt dåligt över att kissa i sängen. De kan också behöva veta att de inte är ensamma om problemet.

Finns det någon hjälp att få mot sängvätning?

Det undrar många som vet att det sällan hjälper att bli väckt på natten i förebyggande syfte. Ja, det finns hjälp att få och när det gäller barn är det viktigt att barnet självt är missnöjd med situationen och vill ha hjälp.

Sängvätningslarm och läkemedel för att minska urinproduktionen är två beprövade metoder för torra nätter. Larmet är det hjälpmedel som fungerar bäst mot enures hos barn – sju av tio blir hjälpta inom tio månader och resultatet består även över tid. Något sämre effekt har medicinen, som tas i tablettform, eftersom det är vanligt att barnet börjar med sängvätning igen när behandlingen upphör.

Läs mer om det hos Min Doktor.

Byxa mot sängvätning


Taggar: sängvätning
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.