Så tar du hand om känslig hud

Känslig hud är ingen hudtyp, utan ett tillstånd som alla kan drabbas av beroende på årstid, stress, sol eller genetiska orsaker. Kliande, stramande eller torr. Rodnader eller ytliga blodkärl. Alla har vi ibland en hud som är känslig och behöver lite extra omvårdnad. Nedan hittar du svar på flera vanliga frågor om, och tips på hur du bäst tar hand om en känslig hud.

 

Vad innebär känslig hud?

Huden är kroppens största organ och viktig för att förhindra att bakterier, virus och smuts kommer in i kroppen. Huden ser också till att fukten bevaras inuti kroppen och motverkar därmed uttorkning. Om hudens balans förändras, av exempelvis stress, hormoner, klimatomställningar eller liknande kan den exempelvis reagera med rodnad, irritation, blemmor och klåda. Den kan också kännas sträv och svullen och du kan få flagor och en stickade känsla i huden. Huden kan även bli känslig om du använder fel hudvårdsprodukter som exempelvis en stark peeling eller starka syror.

 

Finns det olika typer av känslig hud?

För de flesta är känslig hud ett tillstånd som uppstår ibland. Men för vissa är det ett permanent tillstånd och då beror det ofta på genetiska orsaker. Huden kan vara känslig eller reaktiv. En känslig hud är ofta röd eller irriterad hela tiden (eller i perioder), medan en reaktiv hud kan reagera på kraftfulla produkter, väder och vind eller att något rör vid huden.

 

Är vissa delar av kroppen känsligare än andra?

Ja, exempelvis är huden i ansikte, armhålor och på huvud, händer och fötter känsligare. Nedan kan du läsa mer om hur du förebygger och behandlar torr hud på olika delar av kroppen.

 

Ansikte

Huden i ansiktet är tunnare och lite känsligare och exponeras ständigt för yttre faktorer som sol och UV-strålning, luftföroreningar, väder och vind. Det gör att huden i ansiktet behöver vara väl rustad för att motstå påfrestningar. Använd milda, vårdande, återfuktande och parfymfria produkter till ansiktet. Huden runt ögonen är ännu tunnare än i resten av ansiktet, därför kan det vara klokt att använda en creme avsedd för just det området. Du kan läsa mer om olika hudtyper och känslig hud, samt ta del av produkttips i vår hudvårdsguide.

 

Armhålor

Ta hand om dina armhålor lite extra med en mild, parfymfri deodorant. Många med känslig hud kan reagera på alkohol och aluminiumklorid – två vanliga ingredienser i deodoranter. Läs därför igenom ingredienslistan och välj produkt utifrån det. För att motverka reaktioner är ett tips också att inte använda deodorant på nyrakad hud. Om du vill raka armhålorna kan du göra det på kvällen och tillbringa natten utan deodorant.

Hårbotten

Även hårbotten utsätts för en hel del påfrestningar. På vintern har vi varma mössor som stänger in huden, vi använder ibland för starka schampon och andra hårprodukter och på sommaren svettas vi titt som tätt under kepsen. Ta hand om hårbotten med ett oparfymerat, milt och återfuktande schampo och balsam. Kom också ihåg att inte tvätta håret mer än nödvändigt, det torkar ut huden mer.

Händer

Under en dag använder vi våra händer nästan hela tiden – oavsett om vi är hemma, på jobbet, arbetar i trädgården eller har en härlig dag utomhus med nära och kära. Det gör att händerna ständigt utsätts för påfrestningar. Dessutom kommer de varje dag ofta i kontakt med vatten – när vi varit på toaletten, duschar, lagar mat eller diskar. De utsätts för diskmedel, tvättmedel och temperaturförändringar. Om du redan har känslig hud kan detta förvärra, men även normal hud kan reagera på dessa påfrestningar, och under en period bli känslig. Ta hand om händerna med en återfuktande och mild tvål och vårdande handkräm. Kom också ihåg att ha en handtvål i köket för att minimera risken att du tvättar händerna med diskmedel – det är nämligen alldeles för starkt. Om du är extra känslig kan du även använda diskhandskar för att slippa blöta ner händerna.

Fötter

Fötterna tar oss framåt genom livet, vilket inte alltid är den enklaste uppgiften. Belastningen på fötterna kan orsaka både förhårdnader, torrhet, sprickor och liktornar. Genom att använda bra skor kan du motverka en stor del av besvären. Men fötterna behöver även omvårdnad i form av mjukgörande hudkräm. Fila fötterna regelbundet och smörj gärna in dem ordentligt innan läggdags så får krämen verka över natten.

 

Rakning och känslig hud

Huden kan bli irriterad av rakning. Om du vill raka dig är det viktigt att lägga grunden för en mer skonsam rakning. Börja gärna med att exfoliera huden med en mild peeling för att få bort döda hudceller. Var noga med att huden är blöt vid rakning och komplettera gärna med en mild tvätt så att rakhyveln glider bättre. Raka sedan medhårs, i långa drag och med en skarp hyvel. 

 

Kan man få känsligare hud av vissa sjukdomar?

Huden kan ibland bli extra känslig om du har en viss sjukdom eller äter en viss typ av medicin.

Rosacea

Känslighet i huden behöver inte nödvändigtvis bero på att den är torr, utan kan även kopplas till olika typer av hudinflammation. Rosacea är ett exempel på inflammation i huden som ofta ger rodnad, värmekänsla och utslag på kinderna, näsan och i pannan. Läs mer om rosacea och hur du kan behandla.

Atopiskt eksem

En vanlig och kronisk hudsjukdom som gör att hudbarriären påverkas – huden blir ofta torr och mer känslig. Det går att lindra genom att vara noga med att smörja huden så att den inte torkar ut. Använd gärna mjukgörande produkter. Dessa lindrar klåda och motverkar att huden torkar ut. Vid eksem behövs ofta hydrokortison som lindrar inflammationen, det kan du prova att använda cirka en vecka. Om du inte blivit bättre ska du söka vård.

Intolerans mot gluten eller laktos

Om du är intolerant mot gluten eller laktos är det vanligt att du har känsligare hy och kan reagera på produkter som innehåller parfym och kemiska ingredienser.

Cancerbehandling

Under en cancerbehandling och ungefär ett år efteråt blir huden mer känslig mot sol. Huden kan bli torr och även tunnare om du behandlar med kortison. Tänk på att använda solskyddsfaktor och att smörja huden regelbundet med mjukgörande kräm.

 

Så behåller du en god hudbarriär

Hudens yttersta skikt kallas för hudbarriär, och är vårt yttersta skydd mot att exempelvis bakterier, virus, smuts och svamp tar sig in i kroppen. Det är därför viktigt att ta hand om huden så den är välmående och kan göra sitt jobb. Om huden blir torr, sårig eller får sprickor tar sig bakterier lättare in i kroppen.

Hudbarriärens funktion påverkas av bland annat sol och UV-strålning, varmt vatten, kyla och torr luft, tvål och andra hudvårdsprodukter som innehåller för starka ämnen, överdriven exfoliering och luftföroreningar.

Så behåller du en stark hudbarriär:

  • Använd alltid solskyddsprodukter när du vistas i solen. Sola lagom och njut i stället i skuggan de tider på dygnet då solen är som starkast.
  • Duscha och tvätta händerna i lagom varmt vatten. När du duschar för varmt torkar det ut huden och försvagar hudbarriären.
  • Kyla, hårda vindar och torr luft påverkar huden negativt. Ta därför hand om huden lite extra under vinterhalvåret med en vattenfri ansiktscreme och en vårdande och mjukgörande kroppskräm. Lägg gärna till en duscholja i rutinen för extra återfuktning.  
  • Var försiktig med att peela ansikte och kropp för ofta. Ungefär en gång i veckan är lagom om du är känslig, men det är klokt att prova sig fram.

Taggar: känslig hy , rosacea , hudvård , känslig hud , rakning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.