Män - grooming i 3 steg för ett välvårdat intryck

Rengöring, skäggvård och återfuktning. Vi går igenom tre moment inom manlig grooming – som passar dig oavsett om du väljer att raka bort eller behålla din skäggväxt.

Grooming är ett väl använt uttryck som innebär manlig ansiktsvård. Det vill säga rengöring, hudvård, skäggvård, rakning och vissa makeupprodukter som på ett diskret vis förskönar ansiktet – concealer, färgad dagcreme eller uppfräschande bronzer. Men grooming behöver inte begränsas till ansiktsvård. Ofta nämns även hårvård, kroppsvård och dofter inom begreppet.

Grooming steg 1 – Ansiktsrengöring

Ansiktsrengöring är A och O för en välmående hy, men också en förutsättning för att din rakning ska bli så hudnära och smidig som möjligt. Tvätta gärna ansiktet samtidigt som du duschar. En varm dusch öppnar hudens porer och mjukar upp hårstråna, vilket underlättar rakningen.

Tips på bra ansiktsrengöring för män

Utöver din dagliga ansiktsrengöring bör du använda en ansiktspeeling cirka 1–2 gånger i veckan. Peeling ger en jämnare hudyta med fräsch lyster eftersom en exfoliant avlägsnar döda hudceller och torra hudflagor. När du peelar huden förebygger du även inåtväxta hårstrån som kan orsaka irritation i skäggväxtens hårsäckar. En jämnare och väl rengjord hy gör dessutom att du minskar risken för både skärsår och inflammatoriska problem i samband med rakning.  

Vid behov kan du addera en djuprengörande ansiktsmask till din hudvårdsrutin. För att få maximal effekt av din ansiktsmask applicerar du den efter att du har använt peeling, då är det enklare för ansiktsmasken att penetrera huden och rensa ut orenheter.

Tips på djuprengörande ansiktsmask som passar män


Grooming steg 2 – Rakning och skäggvård

Innan du rakar dig kan du med fördel massera in en skäggolja i skägget. Det mjukar upp både hårstrån och hud som i sin tur ger en närmare och smidigare rakning. Tänk på att använda en vass och ren kniv eller rakblad. Se till att byta rakblad kontinuerligt och gör gärna rent hela rakhyveln med jämna mellanrum för att få bort bakterier som annars kan ansamlas.

Välj rakprodukt efter behov – eller tycke och smak. Du kan bland annat välja mellan raktvål eller rakkräm där du själv arbetar upp ett lödder med hjälp av rakborste och varmt vatten, som passar för kvalitetsrakning. Annars kan du exempelvis använda raklödder på burk eller rakgel. Ska du precisionsraka dig är en rakgelé att föredra eftersom du hela tiden ser var hyveln är och var du rakat dig.

Låt gärna skummet eller gelén verka några minuter i skägget innan du börjar med rakningen, då hinner hårstråna mjukna och blir enklare att raka bort. Tänk också på att alltid spänna huden och raka dig medhårs så minskar du risken att skära dig eller skada ansiktet.

Bästa rakningsprodukterna


Behåller du skägget? Se till att vårda det!

Håll skägget rent, friskt och välvårdat genom att regelbundet tvätta det med ett vårdande skäggschampo. Att dagligen krama in eller massera skäggolja i skägget ger hårstråna en naturlig fräschör och följsamhet. Har du långt skägg kan du med fördel använda en skäggborste för att reda ut skägget och addera glans till håret. Vill du ansa eller forma skägget är det skäggkam och -sax du bör satsa på.

Om du vill kan du passa på att noppa bort strån mellan ögonbrynen, om du har några. Det ger ett snyggt och välvårdat intryck.

Produkttips - tvätta och kamma ditt skägg

Härliga skäggoljor och mustaschvax

Grooming steg 3 – Hudvård och solskydd

Återfukta ansiktet på rengjord hy morgon och kväll. Innan du applicerar dag- eller nattcreme kan du använda ett serum efter behov för att få bästa resultat av din hudvård. Se till att även smörja in huden under alla skäggstrån om du har skägg. Massera in cremen ordentligt vid ögonbryn och skäggväxt för att undvika cremerester i håret.

Välj gärna en dagcreme som innehåller SPF eller avsluta hudvårdsrutinen med en separat solskyddsfaktor. Förutom den självklara anledningen att du då skyddar huden mot solens skadliga strålar så håller sig en väl skyddad hud ungdomlig och hälsosam längre. Nattcremen kan gärna vara lite rikare och ha reparerande egenskaper.


Ansiktskrämer för män

Efter att du har rakat dig bör du använda after shave. De har ofta lugnande och antiinflammatoriska egenskaper, ibland känns de lätt svalkande på huden. Det gör att du minskar risken för inflammerade hårsäckar, utslag, rodnad eller andra obehagligheter som kan uppstå när du har rakat dig. Förvara med fördel din after shave i kylskåpet om du tycker om en svalkande känsla på huden efter rakning.


Svalkande aftershave


Taggar: hudvård män , grooming , hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.