Taggar: sol , solkräm , solskydd

Stora solskyddsguiden: 10 frågor och svar om solskydd

Äntligen sommar och sol! Då är det extra viktigt att skydda huden mot solens starka strålar. Här får du hjälp med att välja vilken solskyddsprodukt som passar dig, råd för hur du använder den och andra kloka soltips på vägen.


Vad finns det för olika typer av filter i solkrämer?

Godkända solkrämer ska innehålla filter som skyddar mot UVA- och UVB-strålning. Filtren är antingen fysikaliska eller kemiska och de filtrerar bort strålningen från huden på olika sätt. Därför förekommer ofta en blandning av dessa två.

Solskyddsfaktor (SPF) visar vilket UVB-skydd en produkt ger. Siffran på solskydds-faktorn säger dock inget om skyddet mot UVA-strålning. Därför är det viktigt att produkten även är märkt med en symbol där det står UVA i en cirkel.

💡 Tips! Läs mer om skillnaden mellan fysikaliska och kemiska filter

 

Vilken solskyddsfaktor (SPF) ska jag använda?

Solskyddsfaktorn (SPF) är ett mått på hur mycket av UVB-strålningen som släpps igenom till huden. Ju högre SPF, desto mindre strålning släpps igenom. En bra grundregel är att alltid att använda ett solskydd med minst SPF 30. Och gärna högre än så för ansiktet, där huden är lite känsligare.

Komplettera gärna solkrämen med keps, solglasögon och kläder.  Beroende på tätheten på plaggets tyg ger olika plagg olika skydd. En skjorta i 100 procent bomull motsvarar cirka SPF 50, medan en blus i 100 procent viskos ger samma skydd som SPF 15 ungefär.

Solskyddsfaktorns märkning och nivå på skydd är samma inom hela EU

  • Lågt skydd: SPF mellan 6–10
  • Medelhögt skydd: SPF 15–25
  • Högt skydd: SPF 30–50
  • Mycket högt skydd: SPF 50+

Hur tar jag reda på UV-index?

Siffran på din solkräm är inte det enda du ska ha som riktmärke för att räkna ut hur länge du kan vara i solen. Solens strålning styrs av UV-index som varierar med en rad olika faktorer – årstid, plats, ozonskiktet med mera vilket påverkar risken för solskador. För att få hjälp med att beräkna hur länge du kan vara i solen en specifik dag kan du använda Strålsäkerhetsmyndighetens webbtjänst ”Min soltid”.

💡 Tips!

  • Ta reda på hur stark solen är genom att titta på din egen skugga!
  • Kort skugga = solen är stark
  • Lång skugga = solen är inte så stark


Ska jag ha en annan solkräm om jag åker utomlands?

I länder där solen är mycket stark bör du ha ett solskyddsmedel med SPF 50. För att ta reda på hur skadlig solens strålning är anges UV-index. Sommartid har Sverige ett UV-index mellan 4–7, vilket kan jämföras med  medelhavsländer med UV-index mellan 7 och 10 på sommaren och länder som ligger nära ekvatorn med ett index på över 10 året runt. En tumregel är att gärna undvika solen mellan klockan 11 och 15, både i Sverige och utomlands.

Hur mycket solkräm ska man använda?

För att solskyddsfaktorn ska ge skydd är det viktigt att inte snåla med solkrämen. Till hela kroppen behövs ungefär en full hand med kräm för en vuxen. Du bör smörja dig varannan till var tredje timme för att få ett gott skydd. Detta är särskilt viktigt efter bad även om solkrämen är vattenfast.

Spelar min hudtyp någon roll för om jag ska använda solkräm?

Till viss del, men mindre än vad många tror. Både blek hud och mer pigmenterad hy behöver solskyddsfaktor och begränsad tid i solen. En ljus och känslig hud som snabbt blir bränd har större risk att drabbas av pigmentfläckar och malignt melanom, men det finns hudcancerformer som inte påverkas på hur mycket du har bränt dig utan i stället hur lång tid du vistats i solen.

💡 Tips! Läs mer om hur du skyddar huden mot pigmentfläckar och rynkor
 

Måste jag smörja in mig när jag ska bada?

Ja. Vatten reflekterar solljuset och UV-strålningen når dessutom en bra bit under vattenytan. Applicera solskyddet minst tjugo minuter innan så det hinner gå in i huden innan du kastar dig i vattnet.

Ska jag välja mousse, spray, lotion, kräm eller stift?

Det är såklart en smaksak. Lotion är mer lättflytande än kräm och det gör att den är enkel att applicera över hela kroppen. Barn kan tycka det är roligt med gräddliknande skum och då kan mousse underlätta användningen av solskyddsfaktor. En del produkter för barn är dessutom lätt färgade vid applicering så du minskar risken att missa något område. För ett hårigt bröst kan en spray vara enklare att smörja in, medan ett stift underlättar när du vill stryka på hög solskyddsfaktor på små områden, som ögonlock eller näsa, ute på sjön till exempel. Skyddet mot solen är detsamma oavsett vilken konsistens du väljer.

Kan jag använda solskydd från förra sommaren?

Ja, det går fint men kontrollera gärna så att produkten inte har skiktat sig, blivit rinnig eller luktar konstigt. Om konsistens och lukt är okej kan du använda förra säsongens solskydd.

Hur ska jag förvara solskyddet?

Förvara din solskyddsprodukt mörkt, svalt och torrt. Tänk på att inte förvara den i kylskåp och undvik att exponera den för direkt solljus.


Taggar: sol , solkräm , solskydd

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.