Ta hand om underlivet – hela livet

Under livets gång är det vanligt att drabbas av olika problem i intimområdet. Många kan du behandla själv, andra behöver du söka vård för. Här har vi samlat information om olika problem och hur du förebygger och behandlar.


De flesta kvinnor – om inte alla – drabbas ibland av underlivsproblem. Det kan vara alltifrån klåda, svamp och torrhet till urinvägsinfektion eller bakteriell obalans. Under vissa månader på året är det vanligare att uppleva problem. Det finns till exempel en bakterie, som orsakar urinvägsinfektion hos framför allt unga kvinnor, som är vanligare på sommaren och hösten.

 

Generella råd – för ett välmående underliv

Olika problem kräver ofta olika behandling. Men det finns några generella tips som lägger grunden till en välmående intimhälsa, och som kan minska risken för olika åkommor.

 

  • Tvätta dig lagom ofta, ungefär en gång om dagen. Tvättar du dig oftare än så kan det irritera underlivet, och tvättar du dig mer sällan kan det vara lättare för bakterier att växa.
  • Tvätta aldrig underlivet med vanlig tvål. Tvål tar bort de naturligt skyddande fetterna, och innehåller ofta parfym eller konserveringsmedel som kan irritera den känsliga huden och slemhinnorna. Om du vill tvätta dig med tvål – använd gärna en intimtvål anpassad för underlivet.  
  • Tvätta aldrig inuti slidan, bara utanpå – mellan blygdläpparna, upp på venusberget, ljumskarna och vid rumpan. Om du tvättar inuti kan balansen störas. Dessutom håller flytningarna ställningarna inuti – de fuktar slemhinnorna, håller slidan ren och skyddar mot infektioner.
  • Kissa alltid efter sex. Det ”spolar” bort eventuella bakterier så att de inte sprider sig vidare och orsakar exempelvis urinvägsinfektion.
  • Ha inte på dig blöta badkläder eller svettiga träningskläder längre än nödvändigt. Det kan irritera underlivet och orsaka svampinfektion.
  • Använd underkläder i bomull. Det är ett material som låter underlivet andas (till skillnad från exempelvis polyester, nylon och satin).
  • Sov gärna naken för att lufta underlivet.

Snälla intimprodukter:


Vanliga besvär

Här har vi listat flera vanliga underlivsbesvär och hur du förebygger och behandlar dem.

Klåda

Klåda i underlivet drabbar kvinnor oftare än män. Det är vanligt att det kliar och svider runt slidöppningen och på blygdläpparna. Det kan även klia bak mot ändtarmsöppningen. Ibland är huden röd, svullen och har små utslag. Ofta beror besvären på svamp eller eksem. Du kan testa att behandla själv genom att smörja in underlivet med en mjukgörande olja som lindrar torrhet och eksem. Om du inte har någon intimolja hemma fungerar rapsolja eller olivolja lika bra. Om du tidigare haft svamp och känner igen symtomen kan du prova att behandla med receptfria läkemedel mot svamp.
Ibland beror klådan på en könssjukdom, till exempel kondylom eller herpes. Om du har haft oskyddat samlag är det klokt att kontakta vården för att göra ett test. Via Apotek Hjärtats samarbetspartner Min Doktor kan du få råd och hjälp.

Klåda i underlivet hos barn

Även barn kan drabbas av klåda, men då är klådan ofta lokaliserad till ändtarmsområdet. Det kan bero på olika saker.

  • Barn som börjat klara sig själva på toaletten kan drabbas av klåda. Det beror på att de inte torkat sig ordentligt, och kan lindras genom att tvätta rent med en mild, oparfymerad tvål och att smörja in med en mjukgörande kräm.
  • Springmask ger intensiv klåda vid ändtarmsöppningen, särskilt på kvällen och natten. Det kan även klia vid slidöppningen hos flickor. Om du misstänker springmask kan du se efter vid ändtarmsöppningen. Maskarna är vita, tunna och cirka en centimeter långa. Ibland syns de även i avföringen. Det finns receptfria läkemedel mot springmask, rådfråga gärna oss på Apotek Hjärtat. Läs mer om spingmask här


Svamp i underlivet

Alla som någon gång haft svamp i underlivet vet exakt hur jobbigt det är. Svamp går ofta över av sig själv, men ibland är besvären så jobbiga att det känns omöjligt att vänta en endaste dag till. Då kan receptfria läkemedel ge lindring. Om du vill behandla själv är det dock viktigt att du vet att det är svamp. Kanske har du fått en diagnos av läkare tidigare och känner igen symtomen. Symtom på svamp kan vara:

  • Det kliar kraftigt i slidan.
  • Blygdläpparna är röda.
  • Flytningarna är vita och gryniga.

Om besvären inte går över, eller om du har svamp mer än två gånger per halvår, ska du söka vård. Samma sak gäller om du är osäker på om det är svamp du drabbats av, eller om du är man och har svamp på penisen som inte går över av sig själv inom några dagar. Det är ovanligt att män drabbas av underlivssvamp, och om du drabbas behövs ofta ingen behandling. Några tecken på svamp är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt. Även penisskaftet, pungen eller ljumskarna kan bli röda och torra.


Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos beror på att det blivit en obalans bland bakterierna i underlivet – ofta har en bakterie förökat sig och blivit dominerande. Det är vanligt att inte få några symtom, men följande kan vara ett tecken på bakteriell vaginos:

  • Illaluktande flytningar, ibland beskrivs lukten som rutten fisk.
  • Flytningarna får ofta en grå, gul eller grön ton.  
  • Flytningarna luktar starkare efter mens eller efter samlag utan kondom.

 Du kan minska risken för obalans i slidan genom att inte tvätta dig oftare än en gång per dag. Undvik också att använda parfymerade produkter i underlivet. Om du har besvär kan du till exempel använda en gel i slidan som stabiliserar pH-värdet, fråga gärna oss på Apotek Hjärtat om råd.

 En bakteriell vaginos kan behöva behandlas med antibiotika. Så om du har problem som inte går över är det alltid bra att kontakta sjukvården. Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du har flera sexpartners, eller byter sexpartner ofta. Ytterligare en klok anledning till att använda kondom, femidom eller slicklapp vid sex, alltså. 


Torra slemhinnor

Många kvinnor som går igenom klimakteriet, eller snart går in i klimakteriet, upplever problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet. Det beror på att östrogennivåerna i kroppen minskar vilket kan ge symtom som sveda, irritation, klåda och minskad sexlust. Torra slemhinnor kan även orsaka smärta vid samlag. Du kan också få torra slemhinnor efter förlossning och under amning, vid stress, om du opererat bort äggstockar eller livmoder, om du tar p-piller eller har en sjukdom som påverkar slemhinnorna (exempelvis Sjögrens syndrom).

Om torrheten beror på klimakteriet kan du behandla med östrogen i form av en kräm eller vagitorier som förs in i slidan. Det hjälper till att göra slemhinnan tjockare, mer elastisk och fuktig. Om du haft bröstcancer ska östrogen inte användas. Rådgör med din läkare innan du på egen hand påbörjar en behandling med östrogen för första gången. 

Du kan också förebygga och ta hand om torra slemhinnor så här:

  • Smörj in underlivet med en mjukgörande olja innan och efter dusch, eftersom vatten har en tendens att torka ut.
  • Använd luftiga kläder och underkläder av bomull.
  • Använd glidmedel vid samlag


Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion kan drabba både kvinnor och män, och orsakas av att bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan. Det är vanligare att kvinnor drabbas eftersom urinröret är kortare hos kvinnor. Symtomen är liknande hos kvinnor som hos män. Vanliga symtom på urinvägsinfektion är:

  • Det svider när du kissar.
  • Det gör ont i nedre delen av magen och över urinblåsan.
  • Du behöver kissa ofta.

Om du har feber i samband med urinvägsinfektion är det viktigt att söka vård. Det kan nämligen vara ett tecken på att infektionen vandrat till njurarna vilket kan orsaka njurbäckeninflammation. Om du misstänker att ett barn under två år, eller kvinnor under 15 år, har urinvägsinfektion eller njurbäckeninflammation ska du alltid söka vård. Läs mer om unrinvägsinfektion


Saker att tänka extra på under sommaren

På sommaren kan intimområdet behöva stå ut med lite extra påfrestningar. Vi badar, simmar och har fuktiga badkläder på oss – vilket är en miljö som bland annat gillas av svamp. Det är klokt att byta till torra badkläder efter bad, så se till att alltid ha med ett extra ombyte de dagar du hänger på stranden.

Under sommaren när vi har badkläder på oss kan det kännas frestande att raka intimområdet. Det är såklart upp till var och en vad man föredrar, men hår i intimområdet har en skyddande funktion. Bland annat skyddar det huden och slemhinnorna från smuts, bakterier, värme och kyla. Det gör det luftigt mellan kläderna och huden, minskar risken för svamp i underlivet och kan skydda mot att kläder skaver och orsakar irritation.

Så rakar du intimområdet

  • Om du har mycket hår är det bra att först trimma det. Klipp av det du kan med en sax, och fortsätt sedan att raka med en hyvel.
  • Rakhyveln ska vara ren och skarp.
  • Använd gärna raklödder, det minskar risken för irritation.
  • Raka medhårs, det vill säga i den riktning som håret växer.
  • Smörj in huden med en mjukgörande och parfymfri olja efteråt.

 


Taggar: intimbesvär , underlivet

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.