Så behandlar du akne

Akne är vanligast i tonåren men drabbar även vuxna. Hur mycket eller lite akne man får beror på hudtyp och ärftlighet och är inte så mycket man själv kan göra något åt, men det finns effektiva behandlingsmetoder och produkter som minskar besvären.

Finnar och blemmor i ansiktet är något varje tonåring möter någon gång framför spegeln, men akne kan vara besvärligt även för vuxna. Bland 40-åringar har 5 % av kvinnorna och 3 % av männen fortfarande en viss förekomst av akne. Det som händer när de röda, ibland variga, utslagen dyker upp är att talgkörtlarna har blivit inflammerade. Det är helt naturligt och väldigt vanligt.

Att akne dyker upp först i puberteten beror på att könshormonerna får talgproduktionen att öka. Även den bakterie (propionebacterium acne), som orsakar akne, får vi mer av i samband med hormonförändringarna. Hur mycket akne du får, och när i livet det uppstår, påverkas av ärftlighet och hudtyp. Alltså kan du inte göra någonting för att undvika att drabbas av akne. Däremot kan du minska besvären.

 

Receptfri hjälp

På Apotek Hjärtat kan du köpa aknelösning, gel eller kräm mot akne för att behandla huden. Produkterna innehåller ämnen som hämmar bakterietillväxten och rengör på djupet så att porerna inte täpps igen av talg. Produkterna går att applicera på stora ytor och är lämpligt för både ansikte, bröst och rygg – områden som ofta är drabbade. Produkterna är receptfria och hjälper mot lindrig och måttlig akne. Förvänta dig inte ett snabbt resultat. Vanligtvis tar det flera veckor innan akne minskar. Vill du dölja finnarna under tiden, finns det hudfärgade täckstift på apoteket.

Eftersom akne inte har någonting med smuts att göra hjälper det inte att tvätta sig oftare än vanligt, två gånger om dagen med en mild ansiktstvätt räcker bra. Tänk också på att undvika feta krämer eller oljor som täpper till porerna. Däremot så ska du inte undvika att ge huden fukt. Även fet och obalanserad hy behöver återfuktas och kan vara torr. Se till att skaffa en fuktgivande ansiktskräm som är anpassad för din hudtyp.

 

När behöver jag söka vård?

Om det inte blir någon förändring efter 6-8 veckors behandling, eller om din akne är svår, kan receptbelagda läkemedel behövas. I vissa fall lämnar finnar ärr efter sig. Dessa kan reduceras genom olika behandlingar, men för att undvika ärrbildning är det viktigt att du avstår från att klämma finnar och söker vård tidigt om du har stora besvär. För personer som får akne sent i livet kan det vara bra att utreda vad utslagen beror på. Akne kan nämligen förväxlas med andra hudsjukdomar, till exempel rosacea.

Träffa läkare online

Om du har akne och har provat receptfria metoder utan tillräcklig effekt kan du få hjälp av vår partner Min Doktor. Sök vård för akne hos Min Doktor.


Taggar: finnar , akne , hudproblem , blemmor , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.