Taggar: magsjuka , kräksjuka

Slipp vinterkräksjuka

Med vintern kommer vinterkräksjuka och magsjuka. Men trots att den är extremt smittsam går den att undvika. Prio ett för att hålla sig borta från all slags magsjuka är att tvätta händerna ofta.

Mellan november och april är det säsong för vinterkräksjukan, även känt som calicivirus. Vanligast är att den precis som annan magsjuka sprider sig via kall mat. Vinterkräksjuka sprids också via dryck och i direktkontakten mellan människor. Om du träffar någon som är smittad eller har kräkts kan du få magsjukan via små droppar i luften.  

5 tips för att undvika kräksjuka

För att undvika att drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka finns det flera saker du kan göra på egen hand.

  • Var noga med handhygien! Tvätta alltid händerna med tvål och vatten före och efter måltider och efter toalettbesök. 
  • Rengör händerna efter du har varit i miljöer med mycket folk, så som skolan, jobbet eller efter att du åkt kollektivtrafik.  
  • Använd flytande tvål och pappersservetter eller handtork. Undvik att dela handduk. 
  • Ha en flaska handsprit eller desinficerande våtservetter i väskan eller fickan. Tänk dock på att de inte ska ersätta tvål och vatten, utan fungerar som en extra rengöring.  
  • Undvik bufféer, särskilt med kall mat. Blir du bjuden på mat - försök att hålla koll på tillagningingssätt och kökshygien.  


Att tänka på om du har fått vinterkräksjuka eller magsjuka 

Blir du trots allt smittad tar det 1-2 dagar innan kräksjukan bryter ut. De flesta är sjuka i 2-3 dagar och smittar andra upp till två dygn efter tillfrisknandet. För de allra flesta räcker det med att vila och dricka mycket.  Ett tips är att dricka lite te eller vatten åt gången och inte för snabbt. Ibland räcker det med en matsked varannan minut om du har svårt att behålla vätskan. Kräks du mycket eller har mycket diarré kan det vara bra att dricka vätskeersättning för att ersätta det vatten och de salter som kroppen har förlorat. Om små barn drabbas av kräksjukan så är det extra viktigt att tänka på att de får i sig vätska. Det finns specifik vätskeersättning som är anpassad för små barn. 

Spädbarn, äldre och personer som är sjuka kan behöva vård om de blir illa åtgångna. Så snart du kan äta igen är det fritt fram att prova vanlig mat. Barn över 12 år och vuxna kan vid diarré använda receptfria läkemedel med loperamid. Se även vårt utbud av produkter som kan vara bra att använda vid magsjuka.

Inkubationstiden för vinterkräksjukan är 12–48 timmar, därefter följer symtom så som huvudvärk, feber, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor. Man kan också vara bärare av caliciviruset utan att uppleva symtom. När du har haft vintekräksjuka och är symtomfri ska du som vuxen stanna hemma i minst ett dygn. Barn i förskoleåldern bör stanna hemma minst två dygn efter senaste kräkning, diarré eller feber.

Vissa personer kan även vara immuna mot vinterkräksjukan. För att ta reda på om du eller någon i din familj är resistent finns hemmatest för immunitet mot vinterkräksjuka.

Träffa läkare online

Om ditt barn uppvisar symtom på vinterkräksjuka och du behöver kontakta vården, är du välkommen att konsultera vår partner Min Doktor.

Sex snabba fakta om kräksjukan

  1. 1
    Kräksjuka orsakas av caliciviruset som är extremt smittsamt.
    En enda droppe kräkning eller diarré kan innehålla flera miljoner virus – för att smittas behövs bara tio till hundra.  

  2. 2
    Typiskt för kräksjukan, till skillnad från annan magsjuka, är att man insjuknar plötsligt och blir rejält dålig.
    Vanliga symptom är kraftiga diarréer och kräkningar, magont, feber, huvudvärk och muskelvärk. 

  3. 3
    Ungefär 20 % av svenskarna får aldrig vinterkräksjuka.
    Det beror förmodligen på en medfödd motståndskraft. 

  4. 4
    Barn drabbas mest av kräkningar, vuxna oftare av diarré.


  5. 5
    Vitpepparkorn och vitlök hjälper tyvärr inte – det är en myt.

  1. 6
    Den som precis har varit kräksjuk kan få ett visst kortvarigt skydd men kan ändå bli sjuk flera gånger samma säsong.

Källa: 1177.

  1.  

Taggar: magsjuka , kräksjuka

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.