Röda knottror runt munnen – kan vara tecken på perioral dermatit

Röda knottror runt munnen är ofta det första tecknet på hudsjukdomen perioral dermatit. Den kan ta tid att läka och du bör söka läkarvård om du misstänker att du är drabbad.


– Ett typiskt tecken är att de små röda utslagen sitter runt munnen och på hakan. De kan även uppstå runt näsan. Ibland fjällar och rodnar huden runt utslagen och det händer att de kliar eller bränner, säger Catharina Claesson, leg apotekare.

Man vet inte de exakta orsakerna som ligger bakom perioral dermatit, som är en inflammatorisk sjukdom och inte en allergi. Ibland uppstår den utan synbar anledning. Den kan också triggas igång av långvarig användning av stark kortisonkräm eller av att du tvättat och sminkat dig för mycket.

Perioral dermatit är vanligast bland kvinnor mellan 20 och 45 år och kan ta lång tid att läka ut, i värsta fall månader eller år. Den efterlämnar dock inga ärr, däremot händer det att den kommer tillbaka en andra gång, men mycket sällan flera gånger.

Catharina understryker att du bör söka läkarvård om du misstänker att du har perioral dermatit. Vid kraftiga besvär skriver läkaren ut antibiotika. Om sjukdomen är lindrig går den att behandla med receptbelagd kräm eller gel som doktorn i så fall också ordinerar.

– Under läkningen är det viktigt att du undviker kortisonkräm och täckande smink som täpper till porerna. Du bör heller inte använda feta rengöringskrämer och peeling, säger Catharina.

Kontakta sjukvårdsråden

Kontakta sjukvårdsrådgivningen eller boka tid på vårdcentralen om du har den här typen av utslag. Du kan också få läkarhjälp via vår partner Min Doktor. Där kan du boka både fysisk och digital vård. 


Taggar: hudproblem , huden , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.