Taggar: barn , baby , solskydd

Så skyddar du barnen i solen

Sommaren är äntligen här! Varma dagar som kan bjuda på både spännande upptäcktsfärder och lekfulla bad. Men tänk på att skydda barnen i solen. Vi på Apotek Hjärtat har ett sort sortiment med olika solskydd för barn.


Barnens hud är tunnare och mer känslig än vuxnas och behöver extra skydd. Att skydda sitt barn mot solen är viktigt, för ju mer man utsätts för skadlig UV-strålning som ung desto större är risken att utveckla hudcancer i vuxen ålder.

Täckande kläder är det bästa skyddet mot solen. Komplettera med en solkräm för barn på de områden som inte täcks av kläder om ditt barn passerat spädbarnsåldern. Mitt på dagen mellan 11–15 är solen som starkast, då bör barn undvika solen helt. Kom ihåg att solens strålar även kan nå in i skuggiga områden och tränga igenom moln. Så ha gärna som vana att smörja in ditt barn med solskydd en stund innan ni ska gå ut under sommarhalvåret – oavsett om solen skiner eller inte.

Genom att skydda ditt barn mot solen redan i tidig ålder är chansen också stor att barnet får sunda solvanor.

 

Visste du att…

… vi oftast är bättre på att skydda yngre barn mot solen. Men det är även viktigt att skydda äldre barn. *

 *Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten


Plaska och lek utan risk för solskador

Ofta är UV-strålningen starkare på stranden än i stadsmiljö. Det är därför bra att ta med parasoll för extra skugga eller sätta er vid ett träd när ni är på stranden. En UV-dräkt ger ett bra skydd och torkar snabbt efter bad. Komplettera med solkräm på de hudområden som inte täcks.

Hos oss på Hjärtat hittar du både spray, lotion och mousse – välj det som passar ditt barn bäst. Du hittar till exempel Hjärtats Solspray Barn spf 50+ som är en oparfymerad solskyddsspray som är enkel att applicera och mycket vattenresistent.

Skydda ditt barns huvud (och nacke) med en solhatt eller keps som även ger skugga över ansiktet. Du hittar många olika solhattar hos oss som passar sommarens alla tillfällen. Komplettera gärna med solglasögon.

 

Smörj in ofta och regelbundet

Är ditt barn mycket i vattnet eller leker i sanden är det bra att tänka på att solkrämen kan nötas bort. Återapplicera därför solkräm ofta, med jämna mellanrum, och använd alltid en vattenfast solkräm som är särskilt anpassad för barn med hög solskyddsfaktor (minst spf 30). Ett barn som precis börjat skolan behöver 0,3 dl (två matskedar) solkräm – så var inte rädd för att ta i när det gäller mängden. Massera noggrant in solskyddet för att täcka hela huden. Glöm inte bakom öronen, läppar, händer och fötter.

Everyday Baby har tagit fram ett praktiskt solskyddsindikerande plåster som ändrar färg när det är dags att smörja in på nytt. Ett roligt sätt för dig och ditt barn att hålla koll på när det är dags för mer solskydd.

 

Barn under ett år ska inte vara solen

Barn under ett år ska inte över huvud taget vara i direkt solljus. Du kan skydda små barn mot solen med kläder och solhatt i kombination av soltält eller UV-gardin till barnvagnen. Geggamojja har även en UV-filt som du kan hänga över barnvagnen eller bärselen. Parasoll kan också skydda något, men UV-strålningen kan nå in under parasollets skugga. Det finns också särskilda UV-dräkter om din baby vill plaska lite i vattenbrynet. Tänk på att en lössittande UV-dräkt ger ett högre UV-skydd än en som sitter åtsittande.

 

Se hela vårt solsortiment för barn här!


Taggar: barn , baby , solskydd

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.