Senapens historia på apoteken

Det finns få högtider som man så starkt förknippar med mat som julen. Till jul dukas ofta en rad klassiska rätter och tillbehör upp – där senapen ofta får sätta smak på både julskinkan, köttbullarna och den inlagda sillen. Här berättar vi mer om varför du hittar senap på apoteken kring jul.

 
Senapen går att spåra till Indien, där den främst användes till kött, redan 3 000 år f. Kr. Men det var romarna som började utveckla senapens användningsområden inom matlagning och gjorde bland annat sås av senapsfrön genom att blanda det med vin och vinäger. Senapsanvändningen spred sig vidare till Frankrike där munkarna började använda fröna för att bota en rad olika åkommor. Samtidigt började fransmännen också tillverka senapssås, främst i regionen Dijon.

I slutet av medeltiden kom senapen till Norden och blev en folklig krydda i Danmark och Skåne där den ofta tillredes till jul. I resterande delen av Sverige var senapen länge exklusivt för de högre stånden.

Senapens genomslag

Uppsala ättiksfabrik startade den första industriella framställningen av senap i Sverige 1920, då de började tillverka ”Slottssenap”. Men det riktigt stora genomslaget i Sverige fick senapen under 1950-talet när den började serveras som tillbehör till varmkorv.

Senap görs både på gula, bruna och svarta senapsfrön. Svensk senap har flera regionala smakskillnader och kan vara både söt eller stark, och grovkornig eller slät. Till exempel har den senap vi kallar ”Skånsk” högre andel frön från svartsenap (ersätts ibland med brunsenap), vilket ger senapssåsen en mörkare färg och grövre konsistens. Fröerna tillhör samma botaniska familj som bland annat broccoli, brysselkål och pepparrot.

Senap på apotek

Många av de exotiska kryddor som vi hittar på julbordet har ett förflutet som medicinalväxter. Senap användes förr som medicin mot invärtes magproblem, hicka och huvudvärk. Man använde också senapsgrötomslag på stela och ömma muskler för att öka blodcirkulationen. Senapen såldes därför på apotek och med tiden började apotekare tillverka egen senap runt jul, ofta enligt hemliga recept och med annorlunda smaker. Idag använder man inte längre senap i läkemedel, men senapstillverkningen som traditionen lever kvar och många apotek säljer fortfarande sin egen senap kring jul.

Årets senap

På Apotek Hjärtat hålls traditionen vid liv och du hittar som vanligt Hjärtats klassiska grovkorniga senap på hyllan vid juletid. Varje år får den dessutom sällskap av Årets senap som i år blivit smaksatt med Calvados. En god och härlig smakkombination där den sötstarka senapen möter en friskhet med toner av äpple. Passar fint till julbordets alla smaker. Tillverkad i Sverige.Årets julsmaker från Hjärtat


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.