Taggar: baby , hudvård , eksem

Håll babyns hud len och mjuk

Något lenare än babyhud går knappast att hitta. Men så är den där sammetsmjuka huden inte bara ny och oförstörd utan också mycket tunnare än hos vuxna. Det gör babyhuden extra skör och ömtålig för yttre påfrestningar som fukt, värme och kyla. Därför är det bra att se över vad som finns hemma i badrumsskåpet när det gäller att vårda barnets hud.

 

Problem som lätt kan uppstå för bebisar är torr och narig hud, irritation i hudvecken under hakan och i ljumskarna, samt blöjeksem. Är man uppmärksam och tar itu med besvären på ett tidigt stadium brukar det mesta självläka.

Om barnets hud är torr och skrovlig kan du med fördel tvätta med en mjukgörande barnolja eller hälla olja i badvattnet. Barnolja är också effektivt om barnet har skorv i ögonbryn eller hårbotten. Här gäller det att ha tålamod. Skorv är helt ofarligt men det kan ta upp till två år att bli av med eksemet. Massera in oljan på det behövande området och låt den gärna verka under natten.

Fukt och tättsittande blöjor

Något som är väldigt vanligt hos bebisar är att det blir så varmt och fuktigt i hudvecken att det uppstår små utslag eller sår. Det bästa du kan göra är att torka torrt, försöka lufta så mycket som möjligt och smörja med en skyddande salva, till exempel zinksalva. För att hålla fukten borta från huden kan ett kroppspuder läggas på det drabbade området. Samma sak gäller om rumpan har blivit röd av tättsittande blöjor och intensivt tvättande.

Ibland kan det bli självsprickor i huden och med varsam behandling brukar de självläka, men om det börjar blöda ska du kontakta BVC för råd. För att dämpa klåda och sveda som uppstår när huden är irriterad är Decubal och Inotyol exempel på feta krämer som både behandlar och förebygger. Om irritationen från blöjor har övergått i eksem kan det behövas produkter som är inriktade på själva läkningsprocessen. Bephanten Anti-Exem är en salva med dexpanthenol och olivolja som hjälper eksemet att läka.

 

3 mirakelprodukter alla bebisföräldrar alltid bör ha hemma:

  • Badolja – några droppar badolja i badvattnet gör underverk för babyns ömtåliga hud.
  • Zinksalva – perfekt när det uppstår skavsår eller irritation från blöjorna.
  • Inotyol – råder effektivt bot på röda barnstjärtar.

 

 

Populära hudvårdsprodukter för barn


Taggar: baby , hudvård , eksem

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.