Därför avråder vi barn från avancerad hudvård - det här rekommenderar vi istället

Barns hud är generellt mer ömtålig och känslig än vuxnas. Samtidigt är den väldigt bra på att ta hand om sig själv. Därför behöver inte barn använda hudvårdsprodukter som ska motverka exempelvis ålderstecken – dessa produkter kan i själva verket göra mer skada än nytta för barns hud. Här berättar vi mer om vår åldersgräns på avancerad hudvård och ger tips på hudvård som passar att använda för barn.

 

Eftersom cellförnyelsen hos barn fortfarande är väldigt bra, är deras hud bra på att ta hand om sig själv. Det innebär att aktiva ingredienser och hudvård som är framtagen för åldrad och solskadad hud inte behövs. Samtidigt är barns hud extra känslig och ömtålig. Det gör att hudvårdsprodukter med ingredienser som syra och annan typ av peeling kan bidra till att försvaga hudens barriär, vilket kan orsaka irritation, rodnad, känslighet, akne och eksem.

Hudvård som passar för barn och unga

Även barn kan behöva använda hudvårdsprodukter, men de ska vara milda och skonsamma. Under puberteten kan huden förändras och hamna i obalans. Då ökar ofta talgproduktionen och i vissa fall kan även akne uppstå. Med rätt hudvård kan man hjälpa till att balansera huden. Här går vi igenom hur man kan tänka kring hudvård för barn och unga under 15 år. Fråga gärna oss på Apotek Hjärtat om du vill ha mer specifik rådgivning kring din eller ditt barns hudvård.

Rengöring

Att rengöra ansiktet innan läggdags är ett bra sätt att hålla huden fri från orenheter. För barn och unga passar en mild flytande tvål eller en ansiktsrengöring med milda och skonsamma ingredienser, som glycerin, rapsolja med vitamin E eller propanediol.

Hudkräm

Efter rengöring eller dusch kan det kännas skönt att smörja in ansikte och kropp med en återfuktande hudkräm eller ansiktskräm. Det kan också bidra till att hålla huden i balans och att motverka torra partier. Välj en produkt som innehåller milda och vårdande ingredienser, som havreolja och glycerin.

UV-skydd

Att skydda ansiktet mot solens skadliga strålar är viktigt för både vuxna och barn. Barns hud är dessutom extra känslig mot solen och behöver skyddas med kläder eller solkräm. När man har akne eller finnar kan UV-skyddet också vara viktigt, eftersom det kan hjälpa till att motverka den hyperpigmentering som kan uppstå kring inflammerad hud.

Oparfymerat

Många hudvårdsprodukter som riktar sig till barn och unga doftar sött och fruktigt. Eftersom parfym kan orsaka allergiska reaktioner och orsaka rodnad, irritation och finnar, är det dock bäst att välja parfymfria produkter till små barn och unga med problemhud.

 

 

Vad innebär Apotek Hjärtats åldersgräns?

Hos oss på Apotek Hjärtat måste du vara över 15 år, eller få en förälders godkännande, för att köpa vissa avancerade hudvårdsprodukter. Åldersgränsen är att betrakta som en riktlinje för våra medarbetare – naturligtvis finns det även unga personer som har hudproblem och som på rekommendation av sjukvården kan behöva använda avancerad hudvård.

De ämnen och produkter som riskerar att skada barns friska hud och som omfattas av åldersgränsen är:

  • AHA-syra (glykol-, mandel-, mjölk- och citronsyra)
  • BHA-syra (salicylsyra)
  • Vitamin A (retinol, retinal, retinyl palmitate och retinyl acetat)
  • Vitamin C
  • Exfolierande enzyme (papaya, ananas)
  • Mekaniska peelingar med fysiska korn

 

Varför har Apotek Hjärtat åldersgräns på avancerad hudvård?

Vi på Apotek Hjärtat känner ett stort ansvar kring vilka produkter våra barn och unga har tillgång till. För att inte bidra till att osunda ideal och beteenden kopplade till avancerad hudvård har vi valt att införa en åldersgräns på 15 år för ett antal ingredienser och produkter.

För oss är detta ett sätt att värna om barns hudhälsa, ekonomi och psykiska välmående. Åldersgränsen ger oss dessutom möjligheten att prata om sunda hudvårdsrutiner med barn och föräldrar som besöker våra apotek.


Taggar: barns hud är ömtålig , barns hud behöver inte avancerad hudvård , tonåringar ska inte använda syra eller peeling
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.