Taggar: sex , sexlust

Vad kan låg sexlust bero på? Psykologen och specialistläkaren förklarar

Lusten till sex går upp och ner i perioder, och varierar under livet i stort. Vi har pratat med experter för att reda ut vilka psykiska och fysiska faktorer som kan påverka vår sexlust.

Sexlusten kan vara flyktig, nedsatt, intensiv eller ibland obefintlig. Den varierar från person till person och kan komma och gå under livet. Vissa kanske känner att de vill hitta tillbaka till lusten, medan andra kanske aldrig har känt sexlust eller att de vill ha sex. Kom ihåg att allt är okej. Du känner din kropp bäst och din lust är personlig.

Avsaknaden av lust kan ibland vara ett uttryck för något annat. Ditt generella mående, din hälsa, kroppen och tidigare erfarenheter kan exempelvis spela in. Vi har pratat om lust med Ricardo Correa och Loreto Ferrada, psykolog och chefsläkare hos Apotek Hjärtats samarbetsparter Min Doktor. Här kan du läsa om faktorer, både psykiska och fysiska, som kan påverka lusten.


Psykiska saker som kan påverka sexlusten

Vad händer i huvudet när vi känner lust?

– Det som händer i hjärnan när man känner lust är att man får en högre halt av dopamin, som framkallas av olika stimuli och ger känslor som lust och eufori. Det finns ytterligare ett hormon, oxytocin, som framkallas av beröring. Hormonet hjälper till att skapa kärlek och passion och ett band mellan människor, säger Ricardo Correa, psykolog hos Min doktor.

Nedstämdhet, stress och oro

Bristande sexlust är ett vanligt symtom på depression och en vanlig biverkan vid medicinering mot depression. Stress kan även påverka och störa hormonerna som styr lusten. Det är inte så konstigt att du i stressiga perioder känner mindre sexlust och kanske hellre prioriterar annat.

– Det är väldigt vanligt att sexlusten minskar under stressiga perioder. Hjärnan kopplar på en så kallad flyktrespons, en överlevnadsstrategi som hjärnan utvecklade för tusentals år sedan. Då utsöndras stresshormonet kortisol och det blockerar hormonerna som driver sexlusten, förklarar Ricardo.

Det kan vara svårt att koppla av och njuta när man känner stress och oro. Man kan försöka öva på att vara närvarande, göra andningsövningar eller hålla hand och jobba med öm beröring för att framkalla ”lugn- och ro”-hormonet oxytocin.

Tidigare erfarenheter och osäkerhet

Om du har upplevt negativa känslor i samband med sex kan det påverka lusten. Om sex har blivit sammankopplat med känslor som rädsla, obehag eller otrygghet kan det ha blivit negativt laddat.


­– Allt handlar om vad du kopplar ihop med upplevelsen av sex, är upplevelsen negativ kan det vara så att du inte vill återuppleva den känslan igen. Kroppen kan låsa sig, vissa kan få ångest och det gör att lusten inte kopplas på, säger Ricardo.

Upplever du krav på att du ska vara eller se ut på ett visst sätt kan lusten bli lidande. En osäkerhet över den egna kroppen, kring könsidentitet eller sexuell läggning kan påverka viljan att ha sex.

Relationsproblem

Lusten kan påverkas om du är i en relation som inte känns bra, eller om du är i en relation där du eller din partner inte mår bra. Bråk och olösta problem kan leda till långvarig stress som påverkar lusten. Det kan även kriser göra, individuella eller gemensamma, eller ekonomiska kriser eller om ett barn blir sjukt.

 

– Intresset för sex kan minska om man går igenom en kris, och i en parrelation är det vanligt att den ena parten känner mindre intresse än den andra. En uttrycker ett behov av att ha sex för att kunna slappna av medan den andra parten inte vill. Det kan skapa en negativ spänning, säger Ricardo och fortsätter:

– Det är viktigt att man vågar kommunicera om sina behov, inte tabubelägger och visar en förståelse och nyfikenhet för den andra.

 

Fysiska saker som kan påverka sexlusten

Vad händer i kroppen när vi känner lust?

– Kroppen svarar på vissa stimuli utifrån och man blir mer vaken och närvarande. Det autonoma nervsystemet, som funkar utan att vi behöver tänka på det, gör så att det blir mer blodtillförsel runt könsorganet. Då tillverkas det mer sekret i vagina och uppstår erektion i penis, förklarar Loreto Ferrada, chefsläkare och specialist inom hud- och könssjukdomar hos Min Doktor.

 

Sjukdomar som kan påverka sexlusten

Det finns fysiska sjukdomar som kan påverka din förmåga att ha sex. Fysiska besvär och sjukdomar påverkar ofta hur du mår i största allmänhet. Problem med sköldkörteln, som är kopplad till hormonell obalans, kan exempelvis påverka sexlusten.

 

– Egentligen kan man säga att alla sjukdomar kan ha en mindre påverkan på sexlusten. Anser man sig själv vara funktionsnedsatt eller om man inte känner igen sig själv kan det få en påverkan på lusten. Men ibland är det svårt att säga vad som är vad, om sjukdomen påverkar själva lusten eller om man blockerar lusten för att man känner att man inte vill, förklarar Loreto.


Smärta och klåda

Känner du smärta vid samlag kan det vara svårt att ha sexuellt umgänge. Smärta kan bero på många olika saker, den kan vara tillfällig som exempelvis vid ett herpesutbrott eller svampinfektion eller mer långvarigt som vid vestibulit. Vestibulit är ett smärttillstånd, som innebär att det gör ont i slidöppningen när något förs in eller trycks mot öppningen.

– Det handlar om logiska mekanismer, smärtan tar över och vi tar avstånd från det som gör ont. Vid långvarig smärta kan man förtränga och blockera lusten, förklarar Loreto och fortsätter:

– Det är viktigt att göra något åt alla smärtsamma tillstånd. Sök vård och ge inte upp. Du ska känna att du förstår problematiken och blir hjälpt.

 

Klimakteriet och hormonella förändringar

En människa går igenom olika hormonella stadier genom livet. Under klimakteriet förändras nivåerna av östrogen och testosteron och det kan påverka både lusten och kroppens funktion.

— Sjunkande östrogennivåer i klimakteriet leder till torrare och skörare slemhinnor och det kan bli mer smärtsamt att ha samlag. Det sker även andra förändringar i kroppen, det är en stor omställning och man kanske inte känner igen sig själv, förklarar Loreto.

Här kan du läsa om olika glidmedel som finns på Apotek Hjärtat.

 

Efter förlossning

Det finns många anledningar till att man kanske inte känner lust efter förlossning. Det sker hormonella förändringar, förlossningen kan ha varit smärtsam och du kanske har förändrats i kroppen. Bebistiden är tröttsam och det kan även tära på ditt psykiska mående. Anledningarna till avsaknad av lust är högst individuella och det är viktigt att inte känna någon stress.

– Man ska ge sig själv tid att hitta tillbaka. Om det blir ett problem över tid, att det har gått lång tid utan lust eller om man kanske känner att man inte vågar utforska sin lust så är ett tips att ta upp detta på mödravårdskontrollen, säger Loreto.

Läkemedel och preventivmedel

Det finns en uppsjö av olika läkemedel som kan påverka lusten och sexualiteten. Ibland kan det vara grundsjukdomen som påverkar och ibland kan det vara läkemedlet i sig. Ibland kan det vara en kombination, som exempelvis vid depression då både sjukdomen och medicineringen kan påverka sexlusten. Preventivmedel som innehåller hormoner kan även det ha en påverkan på kroppen och din sexlust.


– Om man misstänker att ens sjukdom eller behandling påverkar lusten är det viktigt att vågar prata om detta, i första hand med läkaren som skrev ut läkemedlet. I nästa skede kan man prata med en sexolog eller terapeut för att kanske kunna komma tillbaka till vad man själv anser vara sitt normaltillstånd, säger Loreto.

Alkohol och nikotin

Om du dricker alkohol kan det påverka så att du har svårt att få erektion. Nikotin i cigaretter och snus drar ihop blodkärlen och påverkar blodtillförseln till könsorganet, vilket kan göra så att penis inte blir hård eller slidan inte blir fuktig.

Alla vill inte ha sex

Om man inte känner att man tänder sexuellt på andra, inte har någon sexlust eller inte är intresserad av sex kan man definiera sig som asexuell. Vissa ser det som sin sexuella läggning. 


När ska jag söka vård?

Om du känner att du vill mer och upplever att din sexuella och reproduktiva hälsa lider av minskad lust ska du söka vård.


­– Det är en mänsklig rättighet att ha en god sexuell och reproduktiv hälsa och där är sexlusten avgörande. Så ge dig inte förrän du har fått hjälp, avslutar Loreto.

Min Doktor finns alltid tillgänglig och kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt kompetens.


Taggar: sex , sexlust

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.