Taggar: barn , förkylning

Vabruari! Så håller familjen smittan borta

Februari – eller förlåt – vabruari kan lätt kvala in som årets tuffaste månad. Magsjuka barn, feber på hög nivå och en jobbfrånvaro likt en skolkande tonåring. Misströsta inte – vi ger de bästa tipsen på hur familjen undviker smitta och vad som bör finnas hemma om sjukdomar ändå slår till.

Vinterns sjukdomsvåg som peakar i februari, är ett problem för många barnfamiljer. Barnen blir sjuka på löpande band och det går runt i familjen. De flesta känner nog igen sig i paniken när barnen aldrig verkar piggna till – och att vecka efter vecka sjukanmäla sig från jobbet.

Så håller du smittan borta under vabruari

Håll hoppet uppe! Det finns en rad smarta knep på hur du och familjen håller sjukdomarna på avstånd.

  • Trotsa kylan och gå ut. Det är bland annat på grund av att förskolor och skolor är inomhus mer på vintern som risken att dina barn drabbas av luftburna smittor ökar. Visst kan det kännas motigt att ta på fyra lager ytterkläder och masa sig ut under de kallaste dagarna, men träffar ni era vänner utomhus löper ni mindre risk att bli sjuka.
  • Tvätta händerna. Bra handhygien är superviktigt för att förebygga sjukdomar. Tvätta alltid både dina och dina barns händer med tvål när ni kommer hem från jobb och skola, efter toalettbesök och innan ni sätter er vid matbordet.
  • Sov ut. Sömnen är svår att få till med små barn, men försök att sova när tillfälle ges. När du sover får kroppen nämligen möjlighet att bekämpa de virus den utsätts för. 
  • Ät rätt. Lägg lite extra kärlek på inköpslistan i dessa tider och laga mat som är full av vitaminer. Exempelvis zink och C-vitamin bidrar till att ditt immunsystem fungerar normalt. Zink hittar du bland annat i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, musslor, ost och nötter. Bra källor till C-vitamin är exempelvis apelsiner, paprika, brysselkål och broccoli. 

 

Var redo! Fyll på hemmaapoteket

Om ni ändå råkar på något – se till att du har fyllt medicinskåpet. Att ta med en febrig eller illamående knatte till apoteket är ingen höjdare.


Feber: 
Barn får ofta feber när de är förkylda. Håll koll på temperaturen med en febertermometer. Om febern blir för hög och barnet verkar medtaget kan du ge febernedsättande läkemedel. Om ditt barn är äldre än tre månader fungerar det bra med flytande alvedon eller stolpiller.

Ett bra tips är annars tablettöverdrag. Överdragen gör att tabletterna blir enklare att svälja och ger dem en godare smak. De kan användas av barn över tre år.

Om barnet är under tre månader och har feber eller är under sex månader och har hög feber ska du alltid rådgöra med sjukvården innan du ger behandling hemma. Du når sjukvårdsupplysningen på nummer 1177.


Förkylning:
 Till små barn som inte lärt sig att snyta sig kan en snorsug vara till stor hjälp om näsan blir för täppt. Visste du att du numera även finns elektroniska snorsugar

Ladda även upp med nässpray som tar bort täppa och återställer fuktbalansen i näsan.

Glöm inte att lägga barnets huvud på fler kuddar än vanligt när ni ska sova. Tricket får svullnaden i näsan att minska och kan vara avgörande för en god natts sömn.

Hostmedicin får användas från ett år. Det kan vara en riktig räddning för att slippa hostiga, sömnlösa nätter. Medicinen löser upp slem och minskar hostningar. Att dricka mycket vatten brukar också hjälpa..

 

Magsjuka: Att äta och dricka när man mår illa och är magsjuk är inte kul. Det är dock inte särskilt bra om ditt barn blir uttorkat – ge gärna vätskeersättning som återställer kroppens salt- och näringsbalans. Att ha nyponsoppa eller blåbärssoppa hemma i kylen brukar också vara en höjdare.

8 tips på hur ni undviker att smitta varandra

  • Närkontakt är ljuvligt – men försök att hålla dig ifrån den som är sjuk i familjen. Har ert hem flera våningar kan det vara en bra idé att bo på olika plan ett tag.
  • Om ni har fler än en toalett – gör en till sjuktoaletten!
  • Nys och hosta alltid i armvecket.
  • Åter igen – tvätta händerna väldigt ofta. Både på dig själv och ditt barn. Apolosophys handtvål är en mild tvål som återfuktar och är fri från silikoner, färgämnen och parabener.
  • Även snorpapper smittar. Släng det inte i en papperskorg som är öppen, då kan viruset spridas.
  • Tvätta gosedjur, filtar, lakan, handdukar – allt som den sjuka i familjen har varit nära.
  • Håll på 48-timmarsreglen vid magsjuka. Man vågar knappast tumma på denna regel på förskolan – men tänk på det även hemma. Den magsjuka familjemedlemmen smittar cirka två dygn efter att symptomen är borta.
  • Vid förkylning: Verkar ditt barn piggt är det sannolikt friskt igen och bör inte smitta.

 

För fler tips på produkter som kan underlätta under vabruari – och hur man undviker smitta – besök gärna oss på närmaste Apotek Hjärtat.

Träffa läkare online

Om ditt barn är sjukt är du välkommen att konsultera vår partner Min Doktor. Här kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn precis som hos andra vårdgivare inom primärvården. Läs mer om det hos Min Doktor


Taggar: barn , förkylning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.