Svett och hygien

Din tonårings hygienrutiner kan vara en källa till konflikter. I vissa familjer kan utmaningen vara att få in en håglös tonåring i duschen tillräckligt ofta, medan det i andra familjer känns som att tonåringen ockuperar badrummet i timmar och ägnar sig åt överdrivet noggranna toalettbestyr. Alla är olika – men en sak som sker för de flesta tonåringar är att de berikas med nya kroppsodörer.

 

 "Tips för att sätta en bra hygienrutin tidigt, till glädje för både tonåringen och omgivningen: Jag upplevde en stor glädje hos båda mina söner när de fick sin första deodorant i födelsedagspresent – redan innan de började ”dofta” svett. Det kändes som att de såg deodoranten som en symbol för att de blivit större. Som att de var med i en spännande klubb – efter den första deodoranten har de alltid påmint om när det var dags för en ny."

Amalia, förälder till två tonårspojkar


Ökad svettproduktion och svett som lukar mer än tidigare är en del av puberteten och kan vara ett av de tidigare tecknen på att din tonåring gått in i puberteten. Mest ökar svettningarna under armarna, i händerna, på fötterna och runt könet. Och svetten kommer inte bara vid ansträngning. När svetten kommer i kontakt med hudytan kan den börja lukta – för vissa lukar det mer än för andra. Lukten är inte skadlig, men vissa kan tycka att den är obehaglig. För dig som förälder är det bra att ge tips på hur en bra hygienrutin kan se ut – exempelvis att tvätta sig en gång per dag, och alltid efter att man sportat samt att byta kläder om de börjat lukta. Deodorant är också ett bra hjälpmedel mot svettlukt.

När det gäller intimhygien är det bra att inte använda vanlig tvål, eftersom det kan irritera slemhinnorna. Där räcker det långt med vanligt vatten, eller en produkt som är speciellt anpassad för just intimhygien. 

"Under puberteten är det många saker som händer med kroppen. Fetare hud med kvisslor och finnar, svett som börjar lukta annorlunda, den första mensen och hår som växer lite här och där. Det kan vara ovant att gå från att vara ett barn som behöver duscha eller bada någon gång i veckan, till att behöva tänka mer på sin personliga hygien.

Som förälder kan du bidra till att göra rengöringsrutinen för din tonåring både mer ändamålsenlig och lite trevligare. Se till att ha bra produkter hemma – till exempel hudvård för känslig eller fet hud, intimtvätt och en bra deodorant. Och kanske en lyxig mousse för duschen. För dig med någon hemma som fått mens är ett bra tips att köpa hem lite olika mensskydd så att ditt barn får prova sig fram och hitta sin favorit."


Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat.

"Välj dina strider – försök att inte reagera på allt, bara på det som faktiskt är viktigt. En tonåring vet oftast vad som egentligen gäller, så man kan pausa att påpeka vissa saker för att undvika onödigt bråk. Till exempel hygienen. Eftersom tonåringen ofta inte vill göra som man säger så kan man bara göra saker tillgängliga utan att orda så mycket om det. Ställ fram fluor-skölj på tvättstället om tonåringen är dålig på att borsta tänderna. Och se till att acneprodukter finns tillgängliga utan att göra så stort väsen av det. Av nyfikenhet kanske hen börjar använda det och fråga om råd."

Helene, receptarie och tidigare tonårsmamma


Taggar: kroppen under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.