Taggar: sex , lust , stress

Stress och sex: Så hittar du lusten igen!

Att lusten går upp och ner i livet är helt naturligt. Men vid stress kan lusten försvinna helt – och ibland är det lättare sagt än gjort att hitta tillbaka till sin sexlust. Sexologen Lennie Lindberg tipsar om vad man kan tänka på om man är stressad, hur du bemöter en partner utan lust och hur du hittar din sexlust igen.

Om experten

Lennie Lindberg är auktoriserad klinisk sexolog och har 15 års erfarenhet av att arbeta med sexologiska och sexualmedicinska frågor. Lennie är även ordförande för organisationen Svensk Förening för Sexologi som samlar yrkesverksamma sexologer i Sverige. 

 

Hej Lennie! Hur vanligt är det att stress påverkar sexlusten?

Oerhört vanligt. Långvarig stress påverkar kroppen på 

många olika sätt och blir som en slags handbroms för sexlusten. Det kan även vara så att du på grund av stress, oro eller nedstämdhet börjar undvika situationer och aktiviteter som tidigare varit viktiga. Då kan det vara bra att successivt börja närma sig sådana livsområden som känns viktiga igen, till exempel sexualiteten.

  

Jag har varken tid eller lust till sex. Måste jag ha sex ändå?

Nej! Sexlusten varierar genom livet och det finns inget facit på hur sexlusten ska se ut för just dig. Känner man sig stressad, orolig eller nedstämd aktiveras kroppsliga system som bromsar lusten. I själva verket kan det vara så att det faktiskt är bra att inte ha sex – prestationskrav och annat kan bromsa lusten ännu mer.

Får man smärta vid sex ska man alltid ta det som en kraftig signal från kroppen om att inte ha sex som innehåller penetration. Då är det bra att ta hjälp av en sexolog eller barnmorska.

 

Hur får jag tillbaka lusten igen?

Om du själv har en idé vad den minskade lusten beror på kan du försöka hantera den situationen och minska på det som sänker sexlusten. Det kan handla om att dra ner på jobbtiden eller att försöka uppfylla andras krav.


Det är också bra att försöka sysselsätta sig med positiva tankar om sex. Att ge sig själv utrymme till sexuella tankar är ett bra sätt att väcka lusten. Fundera gärna över hur du vill att din sexualitet ska se ut framöver och sträva mot de målen.

 

Är det farligt för ett förhållande att inte ”ha tid” för sex?

Jag skulle säga att det är farligt att inte ha tid för varandra i ett förhållande. I vissa relationer är sex oerhört viktigt och i andra relationer är det mindre viktigt eller inte viktigt alls. Om du lever i en relation där sex verkligen är viktigt för er båda så kan det påverka relationen negativt – särskilt om även andra aspekter påverkas, så som vardagsintimiteten.

 

Min partner är stressad och vill inte ha sex. Vad kan jag göra?

Var ett stöd för din partner och fundera på om du kan göra något för att minska stressen för hen. Prata om det, men inte för mycket. Försök i stället hitta en avslappnad stämning i relationen där stressen hanteras på ett konstruktivt sätt.

 

Kan stress kring sex bero på andra saker än tidsbrist?

När det handlar om stress och oro går det ofta snabbt att komma fram till vilka faktorer som utlöser stressen. Det kan till exempel handla om eventuella förväntningar kring hur ”rätt” sex ska se ut. Tankar som tangerar fördomar eller andras föreställningar kan också skapa stress. Exempelvis kan ett intresse skapa oro och stress om det känns för tabubelagt för att dela med sin partner. Då är det viktigt att skapa förutsättningar för ett liv där sexualiteten kan få spela den roll som individen är i behov av.

 

Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

Tveka aldrig att söka hjälp från vården. Det finns medicinska orsaker till olika sexuella symptom och det är alltid bra att få hjälp så tidigt som möjligt. Är du ung kan du vända dig till en ungdomsmottagning. Kvinnor kan vända sig till barnmorskemottagningar eller gynekologiska mottagningar. För män finns det olika specialmottagningar, främst i storstäderna. Alla vuxna kan också vända sig till en vårdcentral eller till privata auktoriserade sexologer – oavsett ålder, bostadsort eller kön. 

Lusthöjande produkter

Träffa läkare online

Om du har problem kopplat till stress och vill diskutera behandling och få råd är du välkommen att kontakta vår partner Min Doktor.


  5 härliga produkter som väcker lusten!

 

 Stimulerande gel

RFSU Sense Me Oh Yes

Förhöj njutningen med en stimulerande gel! Lusthöjande
ingredienser som L-arginin, ornitin och brasiliansk ginseng
kan appliceras på klitoris när du vill ha en boostande effekt.

   

 

Lugnande massageolja

RFSU massageolja Calm

Beröring och massage känns skönt och hjälper
kroppen att slappna av. Att ge varandra massage kan vara
ett sätt att återinföra intima stunder tillsammans
– och det behöver inte leda till sex. En lugnande massageolja 
med vårdande jojoba- och mandelolja gör beröringen extra skön.

 

 

 

Värmande glidmedel

Belladot värmande glidmedel

 

Med ett glidmedel kan det bli lättare att slappna av
och njuta av sex. Ett värmande glidmedel ger en mild
värmande känsla och gör huden mjuk utan att kladda.

 

 

 

Diskret vibrator

Belladot IngridFingervibratorn Ingrid är en liten och diskret pryl
som kan få dig att upptäcka lusten igen. Mjuka vibrationer
i tre hastigheter hjälper dig till en skön stund på
egen hand eller tillsammans med en partner.

 

 

Allt-i-ett-glidmedel

RFSU Sense Me 3in1 Turn Up The Heat

 

Smart allt-i-ett-produkt för dig som vill kunna använda
ditt glidmedel även som massageolja. Frisk doft och
värmande känslan gör glidmedlet extra härligt!


Taggar: sex , lust , stress

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.