Solkysst hud med kosttillskott

Ett härligt solkysst glow är vi många som vill ha – men utan att vistas för länge i solen. Ett kosttillskott med betakaroten är ett alternativ som kan ge naturligt vacker färg, samtidigt som det skyddar huden mot oxidativ stress.


Det finns flera olika kosttillskott på marknaden som kan bidra till en gyllene hudton. Men solbränna via ett piller – kan det verkligen funka? Gemensamt för de så kallade soltillskotten är att de innehåller ämnet betakaroten, som förekommer naturligt i en rad färgglada råvaror som mango, spenat och morötter.

På samma sätt som betakaroten naturligt bidrar till pigment i frukt och grönsaker kan det ge en gyllenbrun färg till huden. Betakaroten kan nämligen leda till en snabbare och djupare brun färg. Men hur fungerar det egentligen?

När vi äter betakaroten som är orangebrun i färgen under en längre tid sparar kroppen det i vår fettvävnad, vilket potentiellt kan ge huden en mer gyllene hudton. Tillsammans med den färg många får när vi under sommaren vistas ute kan man uppleva att huden får en djupare färg när man äter tillskott med betakaroten. Men det gäller att ha lite tålamod. Du bör ta tillskott av betakaroten i minst fyra veckor innan du kan räkna med att se resultat.

Betakaroten har också andra fördelar. Det är en antioxidant som även skyddar huden mot oxidativ stress som uppstår när vi utsätter huden för bland annat solstrålning. Men kom ihåg att betakaroten inte ger ett fullgott skydd mot solens starka strålar. Därför bör du alltid använda solskyddsfaktor när du vistas i solen.

Rökare bör dock se upp, då studier har visat ett samband mellan betakaroten som kosttillskott och lungcancer hos just rökare.

 

Om betakaroten

Betakaroten är en så kallad karotenoid, vilket är ett förstadium till vitamin A. Kroppen kan vid behov använda betakaroten för att bilda vitamin A, som behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. Vitamin A i stora doser kan vara skadligt och det är framförallt genom kosttillskott man kan få i sig för stora mängder. Men man kan inte överdosera vitamin A genom att äta tillskott av betakaroten, då kroppen endast omvandlar det till A-vitamin vid behov och annars lagras det.


3 produkter som kan bidra till en hälsosammare bränna


Hjärtats Solbrun
Hjärtats Solbrun är ett kosttillskott som innehåller en hög halt, 30 mg, av naturligt betakaroten samt lykopen, koppar och antioxidanter. Koppar kan bidra till hudens normala pigmentering medan Vitamin C, Vitamin E och selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, som kan uppstå vid till exempel solning.


Maxosol
Tack vare biotin, niacin och zink kan Maxosol bidra till att bibehålla en normal hud. Koppar gynnar både hudens och hårets normala pigmentering. Tillskottet innehåller också antioxidanterna selen, zink, C-vitamin och E-vitamin. En tablett innehåller 15 mg betakaroten.


Elexir Sola
Sola från Elexir Pharma är ett kosttillskott som innehåller en hög halt av betakaroten, 30 mg per tablett. Kapslarna innehåller även koppar som bidrar till hudens normala pigmentering samt selen, zink och E-vitamin som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.