Taggar: akne

Akne – vanliga missar & tips som kan lindra besvären

Akne, eller besvärligt mycket finnar, är inte direkt ett ovanligt problem i tonåren – eller i vuxen ålder för den delen. Här listas några vanliga missar som kan skapa sämre förutsättningar för huden, såklart tillsammans med tips för att istället underlätta för hyn i ansiktet.

 

1. Du tvättar ditt ansikte för ofta 

Många med finnar tvättar sitt ansikte för mycket. Akne har ingenting med smutsig hy att göra och du ska inte tvätta dig mer än varje morgon och kväll – då riskerar du att torka ut huden som kommer producera ännu mer fett – och därmed även fler finnar. Använd i stället en mild ansiktstvätt för fet och finnig hy. ACO Spotless är speciellt anpassad för fet och oren hud. Den verkar propplösande på din hy och hämmar bakterietillväxten.  

Bensoylperoxid som ingår i läkemedlet Basiron AC Wash har en bakteriedödande effekt på aknebakterien. Gelen ska verka på huden i 1–5 minuter innan den sköljs av med vatten.

Efter rengöring kan du badda med aknelösning eller stryka på en aknegel. ACO Acnelösning innehåller salicylsyra som motverkar att porerna täpps igen. Basiron AC gel är ett receptfritt läkemedel med bensylperoxid som har bakteriedödande effekt.

 

2. Du peelar ansiktet för hårt

Peeling avlägsnar döda hudceller, men stora skrubbkorn kan störa känslig hy. Om torr hud inte tas bort, byggs det upp på hudens yta och täpper till porerna vilket kan orsaka pormaskar och finnar. Därför kan det vara en bra grej att exfoliera – men skippa den kornbaserade peelingen, den kan vara lite för tuff mot huden. Använd i stället en mild, finkornig skrubb två gånger i veckan och komplettera gärna med en ansiktsmask efteråt. 

 

3. Du byter produkter för snabbt

Det finns inga genvägar. Trots att det kan vara lockande att testa den där nya, spännande krämen eftersom resultatet av din nuvarande låter sig vänta kan det vara värt att hålla ut lite till. Det tar nämligen ungefär 6–8 veckor innan man ser resultat från en ny produkt – så håll ut. I början kan till och med huden bli värre på grund av att huden är lite ovan. Men ge inte upp!

 

4. Du slarvar med fukten

Använd en fuktgivande dagkräm – annars riskerar du att huden hamnar i obalans och börjar producera mer eget fett. Viktigt är att du inte använder produkter som täpper till talgkörtelns mynning och förvärra aknen, undvik exempelvis feta krämer och oljor.

Vissa upplever att en fettfri gel är effektivast för att återfukta huden. La Roche-Posay Effaclar K+ är en fuktgivande ansiktskräm för fet och oren hud. Formulan verkar talgupplösande och minskar uppkomsten av orenheter. Du kan också återfukta med hyaluronsyra som inte täpper till hyn. 

 

5. Du är galen i att klämma finnar

Kläm inte på aknen! Talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld, det ökar risken för ärrbildning. Om du inte kan stå emot – se till att händerna är helt rena, spritade och att finnen är gul och mogen. Försöker du klämma en finne för tidigt kan den ”spricka inåt” – då får du oftast fler finnar runtom.

 

6. Du solar för mycket

Det kan vara frestande att sola när du har finnar. Solen minskar inflammationen tillfälligt och aknen kan bli bättre. Vår rekommendation är ändå att inte sola när du har akne, och alltid använda SPF 30 eller 50 vid sol. Du riskerar nämligen att få fula ärr när du solar som blir bestående även när finnarna försvunnit. Om du har ärr i huden, som ofta syns som små rödlila märken, så kan dessa stanna kvar under en längre tid om du solar. Tiden det tar innan ärren blir hudfärgade förlängs alltså av solningen. Investera i en dagkräm med solskyddsfaktor för aknebenägen hy för att slippa trista ärr. Basiderm är en dagkräm med SPF 30 som skyddar fet och aknebenägen hud. Den innehåller också mjukgörande zink och extrakt från lakritsrot som dessutom minskar talgproduktionen.

 

7. Du äter fel

Det är inte vetenskapligt bevisat att kost påverkar akne. Om du ändå tycker att något du äter förbättrar eller försämrar din akne, ska du lita på det. Prova dig fram och se hur huden svarar när du väljer bort en viss kost. Märker du till exempel att du får mycket finnar av socker kanske du ska dra ner på det. Försök att istället välja nyttigare alternativ – kanske en näve naturella nötter till mellanmål istället för den där Tobleronen?

 

8. Du sminkar över aknen

Det är superjobbigt när aknen syns, särskilt i ansiktet, och det är frestande att sminka över. Det viktigaste att tänka på när du sminkar dig är att använda produkter som låter huden andas. Använd gärna mineralsmink, det täpper inte igen huden. Det svenska märket Idun Minerals gör flera produkter som passar dig med problemhy eller känslig hy. Mineralerna i sminket från Idun Minerals är renade från ämnen som krom, mikroorganismer och nickel. De är även fria från exempelvis silikon och konserveringsmedel, som kan orsaka irritationer. Testa deras puder eller foundation och se om det hjälper din hy!

 

9. Du tvättar inte dina sminkborstar

När man har problem med sin hy är det bra att skapa så bra förutsättningar som möjligt för den. Exempelvis kan du se till att tvätta dina sminkborstar lite oftare. Du kan även använda allergivänliga borstar som är framtagna speciellt för känslig hy, exempelvis aknehud.

Träffa hudläkare online

Om du har akne och har provat receptfria metoder utan tillräcklig effekt kan du få hjälp av vår partner Min Doktor.


Taggar: akne

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.