Taggar: sommar

Recept på vätskeersättning för barn & vuxna

Vi alla vet att det är extra viktigt att få i sig vätska på sommaren, men det är ändå lätt att glömma. Vätskeersättning är bra när du behöver återställa vätskebalansen snabbt. Så här gör du din egen, enkelt och för både barn och vuxna!

 
Om du har blivit uttorkad är det smartast att få i dig vätskeersättning istället för att försöka återställa balansen genom att dricka en stor mängd vatten. Med vätskeersättning får du nämligen även i dig salt, socker och mineraler som din kropp behöver, speciellt nu i värmen men också om du har råkat ut för kräksjuka eller diarré.

På Apotek Hjärtat finns ett stort utbud av vätskeersättning i form av pulver eller brustabletter i olika smaker som du enkelt blandar med vatten. Men visste du att du även kan göra din egen när du inte har tillgång till ett apotek? Här är receptet!

 

För barn och vuxna

1 liter vatten

6 teskedsmått strösocker eller druvsocker

½ teskedsmått salt (ej örtsalt eller liknande)

 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser, använd mått för att få exakt rätt mängd. Om du vill smaksätta vätskeersättningen kan du lägga till två teskedar koncentrerad saft eller fruktjuice. Det är viktigt att receptet efterföljs noggrant då för mycket salt eller socker kan ge motsatt effekt. Är du utomlands eller osäker på vattnets kvalitet, är det en god idé att koka vattnet först och blanda i salt och socker när det svalnat.

För barn under ett år är det bäst att ge färdig vätskeersättning för att inte riskera att doseringen blir fel.

 

Recept på glass med vätskeersättning

En del kan ha svårt att få i sig vätskeersättning då de inte gillar smaken, vilket kan vara extra vanligt bland barn. Ett knep är då att göra egna isglassar som innehåller just vätskeersättning. Gör flera på en gång, frys in och plocka fram vid behov!


Gör så här: 

  1. Lös upp valfri smaksatt vätskeersättning i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Finns i flera smaker.
  2. Blanda i koncentrerad saft om du önskar mer smak. Om den innehåller socker är det viktigt att det inte är mer än 0,5 tsk. Är den sockerfri kan du göra den så stark du själv önskar.
  3. Lägg i färska bär du gillar och fyll på med vätskan.
  4. Frys i minst tre timmar.
  5. Servera! 

 

 

Färdiga vätskeersättningar


Taggar: sommar

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.