Skip to main content
Kvinna sitter utomhus framför ett stort träd och tittar åt sidan.

Järnbrist – vanliga symtom och hur du lindrar dem

Publicerad 2024-06-24
Senast uppdaterad 2024-06-28

Många drabbas av järnbrist någon gång i livet. Det är vanligt att känna sig både trött och orkeslös. Här kan du läsa om vad järnbrist beror på, vem som drabbas av det och vad du kan göra för att fylla på dina järndepåer.

Varför behöver kroppen järn?

Vår kropp är allt bra finurlig. Järn behövs för att kroppen ska kunna bilda hemoglobin – ett ämne som finns i de röda blodkropparna. Blodkropparna i sin tur har till uppgift att fånga upp och transportera syre från lungorna och ut till kroppens alla organ. Men av olika anledningar kan vi förlora järn, och då kan vi drabbas av järnbrist.

Vad beror järnbrist på?

Järnbrist kan uppstå av flera anledningar. En vanlig orsak är blodförlust, till exempel vid rikliga menstruationer eller blodgivning. Vissa sjukdomar kan också orsaka järnbrist, antingen genom att de leder till blödningar eller genom att de påverkar kroppens förmåga att ta upp järn från tarmen.

Symtom – hur vet man om man har järnbrist?

Vanliga symtom på järnbrist inkluderar trötthet och orkeslöshet. Andra symtom är att man får svårt att koncentrera sig, känner sig yr eller får huvudvärk. Man kan också bli väldigt andfådd och slutkörd av enklare ansträngning. Andfåddhet vid lätt ansträngning är ett annat tecken, liksom blek hy. Om du misstänker järnbrist kan du göra ett självtest hemma för att kontrollera dina järnnivåer.

Vem behöver få i sig extra järn?

Vissa grupper kan behöva extra järn. Gravida kvinnor har ett ökat behov av järn eftersom blodvolymen ökar och järnet delas med barnet. Personer med riklig mens eller tonåringar under puberteten kan också behöva extra järn. Äldre personer kan ha svårt att ta upp järn från kosten. Vegetarier och veganer bör vara extra noggranna med att få i sig tillräckligt med järn genom kosten.

Järnbrist vid graviditet och amning

Gravida behöver ofta fylla på med extra järn, det beror på att blodmängden ökar i kroppen och att mamman ska dela sitt järn med barnet. För att mammans järndepåer inte ska tömmas under graviditeten behöver man fylla på med extra järn – så att det räcker till två. Ammande kvinnor kan också behöva fortsätta med järntillskott efter förlossningen för att undvika järnbrist.

Lindring vid järnbrist

För att lindra järnbrist bör du äta mat som är rik på järn. Men om du har förlorat blod, vid exempelvis riklig mens, kan du ha blodbrist på grund av för lite järn. Om du lider av blodbrist på grund av järnbrist kan det behövas behandling med järntabletter eller andra järntillskott. Kontakta din vårdcentral för en undersökning och provtagning innan du börjar med järntillskott.

Innan du börjar med någon form av tillskott är det bäst att först kolla upp om du har järnbrist och vad den beror på.

Motverka järnbrist

För att höja ditt järnvärde bör du äta järnrik mat och överväga järntillskott vid behov. Ät gärna frukt, gröna grönsaker och rotfrukter i samband med järnrika måltider – vitamin c hjälper kroppen att ta upp järnet. Vill du optimera ditt järnupptag ska du helst undvika att dricka te, kaffe och mjölk tillsammans med den järnrika maten. Ett tips är att tillaga maten i en järngryta.

Vill du vara säker på att du får i dig tillräckligt med järn finns olika typer av järntillskott: tabletter, flytande kosttillskott, droppar, kapslar och brustabletter. Vissa kan vara snällare än andra mot magen. Välkommen in till oss på Apotek Hjärtat för råd och tips kring vad som passar dig bäst.

💡 Läs mer: Järnbrist? Därför ska du dricka Blutsaft 💡

Järnrika livsmedel

  • Rött kött

  • Fisk

  • Fågel

  • Ägg

  • Blodpudding

  • Leverpastej

  • Gröna grönsaker

  • Spenat

  • Bönor

  • Pumpafrön

  • Sesamfrön

  • Vetekli

  • Vetegroddar

  • Torkade aprikoser

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat