Kroppen efter förlossning – vanliga besvär, frågor och funderingar

Att föda barn är ofta en omvälvande upplevelse, både för dig och för din kropp. Efter förlossningen väntar en tid av läkning och återhämtning. Här har vi samlat flera goda råd för dig att ta med på vägen.


Efter en förlossning är det vanligt att kroppen är lite ur balans. De flesta får lättare besvär som exempelvis blödningar och eftervärkar, och vissa drabbas av mer besvärliga komplikationer, som kan ta längre tid att återhämta sig från. Kroppen går dessutom igenom olika faser av återhämtning, och det är vanligt att det tar uppemot ett år för kroppen att läka. Om du är orolig är det bra att komma ihåg att det alltid finns hjälp att få. Kontakta din barnmorska och berätta hur du mår, och fråga gärna om råd hos oss på Apotek Hjärtat.

Efter förlossningen

Oftast dröjer det innan kroppen känns som din egen igen. Då kan det vara tryggt att förstå vad som händer, men även att veta vad som är bra att tänka på. Här svarar vi på de vanligaste frågorna.

Hur länge efter en förlossning blöder man? Vad är avslag för något?  

Att blöda från slidan är en naturlig följd av en förlossning. Blödningen pågår i ungefär sex till åtta veckor och minskar med tiden. Blödningen kallas för avslag och kommer från det sår som bildas när moderkakan lossnar från livmoderväggen. För att minska infektionsrisken kan du gärna duscha i stället för att bada. Det kan även vara bra att undvika mensskydd som du för in i slidan.

När får jag bada igen?

Ett varmt bad är ofta lockande. Speciellt om du kanske har ont eller behöver en stund för dig själv. Men så länge du har blodblandade avslag är det bra att avstå från att bada.  

Varför får man eftervärkar?

Det är vanligt att känna en kramp, ungefär som mensvärk, efter förlossningen. Detta kallas för eftervärkar och de är ofarliga och kommer ofta efter amning. Det som händer i kroppen är att livmodern drar ihop sig till sin vanliga storlek. Eftervärkar brukar gå över 3–4 dagar efter förlossningen.

Sex och samlevnad

Frågorna är givetvis många. Mentalt kanske du är redo, men vad säger kroppen om sex?

Hur långt efter förlossning kan man ha samlag?

När du vill och har lust går det bra att ha samlag. Smekningar och beröring, men även vaginalt sex går bra att ha efter förlossning. Bara ett litet medskick till dig som fortfarande har avslagsblödningar, tänk på att använda kondom vid slidsamlag. Men tänk på att det är du som bestämmer när du är redo att ta upp samlivet igen. För vissa tar det två veckor, för andra kanske uppemot ett år.

Hur långt efter förlossning får man mens? Och hur snabbt kan man bli gravid?

Hur lång tid det tar för mensen att komma i gång efter en förlossning är individuellt. Ibland kan amning göra så att mensen dröjer. Ägglossningen kommer tillbaka innan du får den första blödningen och därför kan du bli gravid vid vaginalt samlag.

 

Träning efter förlossning

Hur snabbt efter förlossning kan man träna?

Det korta svaret är att du bör vänta med högintensiv träning i minst 12 veckor efter förlossning. Men rörelse är bra för att kroppen ska läka. Det viktiga är att anpassa träningen efter de olika faserna av läkning. Till en början kan du göra bäckenbottenövningar och ta lugna promenader. Efter ungefär 6–8 veckor går det bra att öka träningsgraden och intensiteten. Men känn efter, för det ska kännas bra för dig och din kropp. Och givetvis inte göra ont på något sätt. Här kan du läsa mer om träning efter förlossning. Varje förlossning är unik, utgå från dina förutsättningar.  

 

Bra saker att ha hemma efter förlossningen

När du kommer hem från BB är det skönt att kunna få snabb lindring. Det är vanligt med smärta den första tiden, men det ska inte göra för ont. Här har vi sammanställt en lista på bra saker att ha hemma den första tiden.

✔️ Bindor
Extra lång och tjock binda som passar efter förlossning.

✔️ Trosor
Flexibla och mjuka trosor i boxermodell, passar bra att fästa förlossningsbinda i.

✔️ Bröstvårtskräm
Lindning för ömma och spruckna bröstvårtor. Passar bra att använda vid amning.

✔️ Amningskupor
Håller känslig hud runt bröstvårtan torr vid amningsperioden.

✔️ Smärtstillande
Paracetamol som exempelvis Alvedon rekommenderas för smärtlindring.

✔️ Intimtvål
Skonsam och mjukgörande rengöring för intimområdet. Kan användas utan vatten.

✔️ Knipkulor
Hjälper dig att hitta rätt muskulatur vid knipövningar. Rådfråga din barnmorska innan användning.

✔️ Frukt- och fibertärning
Kosttillskott för att hålla igång magen och få en naturlig tarmfunktion.

Du finner hela vårt utbud för dig som förälder här.

 

Nedstämdhet efter förlossning

Att känna starka känslor när du har blivit förälder är vanligt. Det kan bero på hormoner, sömnbrist och att det är en stor omställning i livet. Prata gärna med människor du litar på. Det kan kännas fint att få sätta ord på sina tankar och känslor. Och du, det finns inga rätt eller fel. Allt mellan himmel och jord är okej att både tänka och känna. Men om du har svårt att känna glädje och är nedstämd mest hela tiden ska du kontakta din vårdcentral, barnmorskemottagning eller BVC.

Barn & Föräldrar


Taggar: gravid , förlossning , efter förlossning
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.