Taggar: solskydd , sol , spf , vinter

Behövs solskydd på vintern?

När det vankas solsemester brukar vi vara noga med att smörja in ansikte och kropp med solskydd, men SPF kan även vara viktigt under vissa vinterdagar. Apotek Hjärtat förklarar varför – och tipsar om ansiktsprodukter som passar vintertid.

 

Soliga dagar är inte bara härliga. De gör nytta för oss eftersom solen är en källa för D-vitamin. Det är ett vitamin som hjälper kroppen att tillgodogöra sig ämnen som fosfor och kalcium. Men solen är också en av de största bovarna när det kommer till ålderstecken – och hudsjukdomar.

Vad är UV-strålning?

UV-strålning, eller ultraviolett strålning, kan delas in i tre grupper: UVA, UVB och UVC. I de flesta hudvårdande produkter som innehåller SPF finns ett skydd mot både UVA och UVB. De båda typerna av strålning kan vara skadliga för huden i för stor mängd, och kommer främst från solen.

 

UVA är den strålning som gör oss solbruna. Det är även den som kan bidra till för tidigt åldrande, då den kan tränga djupt in i huden. UVB-strålningen gör att vi kan bränna oss om vi solar för mycket. UVC-strålning stoppas av atmosfären och når därför inte jordens yta. För att enkelt särskilja UVA och UVB kan man tänka UV Ageing (åldrande) och UV Burn (bränna) – det är dock inte de officiella benämningarna, men underlättar för minnet.

 

 

Hur påverkas huden av UV-strålning?

UV-strålar kan göra att hudceller och bindväven i huden skadas. Ett av de första tecknen på att man har lapat för mycket sol är att huden blir torr. I en torr hud kan ”torrhetslinjer” uppstå. Tas inte dessa om hand, med hjälp av hudvårdande produkter, kan de i sin tur utvecklas till fina linjer som med tiden kan bli djupare – rynkor.

I längden kan UV-strålar göra att huden får pigmentförändringar eller i värsta fall utvecklar hudcancer. Tänk på att UV-strålar finns även om solen inte skiner, men inte lika starka förstås.

 

Solskydd vintertid – behövs det?

Solen skiner även på vintern, men du behöver inte använda solskydd eftersom UV-strålningen inte alls är lika stark som på sommaren. Under skidsemestern, eller om marken täcks av snö även på hemmaplan, bör du dock överväga att smörja in ansiktet med SPF. Detta för att snö reflekterar solens strålar ganska starkt eftersom snön är ljus. Det här gäller speciellt för dig med ljusare eller fräknig hy, då den typen av hud oftast är mer känslig mot solen.

Är du aktiv samtidigt som du pulsar i snön kan ett solskydd som är vattenresistent vara att föredra. På så sätt undviker vi att skyddet svettas bort. Ett litet solstift i fickan är behändigt att plocka upp för att snabbt bättra på skyddet på ansikte och läppar.

 


Taggar: solskydd , sol , spf , vinter

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.