Skip to main content
Två unga kvinnor sitter utomhus på en parkbänk och pratar.

Kroppen & puberteten - förändringar i kropp & knopp under tonårstiden

Publicerad 2024-08-20
Senast uppdaterad 2024-08-30

Under det första året utvecklas din bebis i en rasande fart – från att vara ett hjälplöst knyte på ditt bröst till att snabbt ta sig fram, upptäcka ömtåliga vaser, och rita med kritor på väggarna. Som förälder märker du kanske att utvecklingen sedan sker mer gradvis, fram till puberteten. Då inträffar ännu en period av stora förändringar, när ditt barn börjar resan mot att bli vuxen.

Jag har en son som är 20 och två döttrar som snart fyller 18. Jag har den senaste tiden konstaterat att jag tycker att tiden runt 15 till 17 år var och är den jobbigaste tiden som tonårsförälder. Då börjar barnen både se ut som, och själv tycka, att de är vuxna. Ofta beter de sig även väldigt vuxet. Men så händer det något som till exempel att barnet missar en körlektion eller är på väg att bli underkänd i matte. Och då inser man plötsligt att ens barn verkar befinna sig på en helt annan planet och resonerar på ett sätt som känns galet och främmande för en själv.

Att dessutom få höra att man är världens sämsta förälder är faktiskt väldigt jobbigt. Men nu när jag har varit igenom det en gång kan jag ta saker med större ro, och det mår både jag och resten av familjen bättre av. Till dem som har det jobbigt nu vill jag skicka med det handfasta rådet 'våga tro på att det går över', vilket inte är så lätt som det låter. – Maria, apotekare och mamma till tre.

Pubertet och tonåren: vad är skillnaden och hur hör de ihop?

Tonåren och puberteten är inte samma sak, men de är nära sammankopplade. De flesta barn kommer i puberteten mellan 8 och 14 år, och denna fas varar vanligtvis i 4–6 år, vilket gör att puberteten överlappar med tonåren. Under puberteten utvecklas kroppen från ett barns kropp till en vuxen, och blir könsmogen. Men trots att kroppen förändras, är barnet ännu inte vuxet.

När börjar puberteten och hur påverkar den ditt barn?

Under puberteten utvecklas kroppen successivt, och går från ett barns kropp till en vuxens – kroppen blir könsmogen. Men det betyder inte att barnet ska betraktas som en vuxen – även om kroppen börjar se ut så på utsidan. Det går inte att bestämma när puberteten ska sätta igång, det är till stor del ärftligt och styrs av hormoner som bildas i körtlar i kroppen. Andra saker kan också påverka när puberteten sätter igång, bland annat hur kroppen mår.

Vad händer i kroppen?

Det är främst ökade mängder av könshormonen östrogen och testosteron som sätter fart på puberteten. Det är lätt att se och förstå de kroppsliga förändringarna – när barnet skjuter i höjden, får bröst eller mörkare röst – men det är viktigt att komma ihåg att de inre förändringarna är lika omfattande. Hormonerna styr till exempel både sömn och humör – så du ska inte bli förbluffad över att ditt tidigare morgonpigga och glada lilla barn har utvecklats till en sjusovare med en varierande sinnesstämning.

Visa förståelse och var lyhörd

Vissa barn har sett framemot puberteten och tonårstiden medan andra gruvat sig mycket för vad det kommer att innebära. För dig som förälder är det viktigt att vara lyhörd för hur barnet känner och att visa förståelse för att det är en omvälvande tid barnet (och föräldrarna) går igenom. Vissa barn vill fira den första mensen, medan andra blir förkrossade och känner att livet är förstört. Och en del tonåringar välkomnar möjligheten till mer ansvar, medan andra tycker att det känns läskigt.

– Ibland kan jag tycka att det är svårt att få till bra prat hemma. Så mycket annat som stör, familjemedlemmar, tv, disk och tvätt… Då kan jag säga till min tonåring att nu tar vi oss en tur! Och så sätter vi oss i bilen och kör. Finns inget bättre ställe att snacka på. Ingen kan dra i väg och slänga igen sin dörr. Man tittar rakt fram på vägen och bara låter tankarna komma… – Maria, mamma till fyra tonåringar varav två är bonustonåringar

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat