Kroppen: Tonårstiden och puberteten - förändringar i kropp och knopp

Under det första året av din bebis liv sker utvecklingen i rasande fart – det går inte lång tid mellan att det lilla nyfödda knytet ligger hjälplös på ditt bröst till att bebisen tar sig fram i ilfart och upptäcker ömtåliga vaser, spännande lådor och hur roligt det är att rita med kritor på en vit vägg. Efter ett tag upplever du som förälder kanske att utvecklingen sker mer smygande. Tills det är dags igen. När ditt barn kommer i puberteten innebär det en tid av stora förändringar – ditt lilla barn har påbörjat resan mot att bli vuxen.

"Jag har en son som är 20 och två döttrar som snart fyller 18. Jag har den senaste tiden konstaterat att jag tycker att tiden runt 15 till 17 år var och är den jobbigaste tiden som tonårsförälder. Då börjar barnen både se ut som, och själv tycka, att de är vuxna. Ofta beter de sig även väldigt vuxet. Men så händer det något som till exempel att barnet missar en körlektion eller är på väg att bli underkänd i matte. Och då inser man plötsligt att ens barn verkar befinna sig på en helt annan planet och resonerar på ett sätt som känns galet och främmande för en själv.

Att dessutom få höra att man är världens sämsta förälder är faktiskt väldigt jobbigt. Men nu när jag har varit igenom det en gång kan jag ta saker med större ro, och det mår både jag och resten av familjen bättre av. Till dem som har det jobbigt nu vill jag skicka med det handfasta rådet 'våga tro på att det går över', vilket inte är så lätt som det låter."


Maria, apotekare och mamma till tre.

Tonåren och puberteten är inte samma sak, men de hör ihop på många sätt. De allra flesta barn kommer i puberteten innan de fyllt tonåring, någon gång mellan 8 och 14 år. Och för de flesta pågår puberteten mellan 4 och 6 år. Så man kan säga att puberteten är en del av tonårstiden.


Under puberteten utvecklas kroppen successivt, och går från ett barns kropp till en vuxens – kroppen blir könsmogen. Men det betyder inte att barnet ska betraktas som en vuxen – även om kroppen börjar se ut så på utsidan. Det går inte att bestämma när puberteten ska sätta igång, det är till stor del ärftligt och styrs av hormoner som bildas i körtlar i kroppen. Andra saker kan också påverka när puberteten sätter igång, bland annat hur kroppen mår.

Det är främst ökade mängder av könshormonen östrogen och testosteron som sätter fart på puberteten. Det är lätt att se och förstå de kroppsliga förändringarna – när barnet skjuter i höjden, får bröst eller mörkare röst – men det är viktigt att komma ihåg att de inre förändringarna är lika omfattande. Hormonerna styr till exempel både sömn och humör – så du ska inte bli förbluffad över att ditt tidigare morgonpigga och glada lilla barn har utvecklats till en sjusovare med en varierande sinnesstämning.

Vissa barn har sett framemot puberteten och tonårstiden medan andra gruvat sig mycket för vad det kommer att innebära. För dig som förälder är det viktigt att vara lyhörd för hur barnet känner och att visa förståelse för att det är en omvälvande tid barnet (och föräldrarna) går igenom. Vissa barn vill fira den första mensen, medan andra blir förkrossade och känner att livet är förstört. Och en del tonåringar välkomnar möjligheten till mer ansvar, medan andra tycker att det känns läskigt.

"Ibland kan jag tycka att det är svårt att få till bra prat hemma. Så mycket annat som stör, familjemedlemmar, tv, disk och tvätt… Då kan jag säga till min tonåring att nu tar vi oss en tur! Och så sätter vi oss i bilen och kör. Finns inget bättre ställe att snacka på. Ingen kan dra i väg och slänga igen sin dörr. Man tittar rakt fram på vägen och bara låter tankarna komma…"

Maria, mamma till fyra tonåringar varav två är bonustonåringar


Taggar: kroppen under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.