
Saffranscheesecake med färska fikon
Doften av saffran ger snabbt julstämning i köket. Denna krämiga cheesecake har dessutom pepparkaksbotten vilket ger ännu mer julsmak. Rör ihop fyllningen med några få ingredienser; saffran, ägg, socker, crème fraiche och kvarg med vaniljsmak. Servera kakan med färska fikon. Recept från Ica.se
Ingredienser
Botten
75 g smör
150 g pepparkakor
Fyllning
2 dl crème fraiche
2 dl yoghurtkvarg med vaniljsmak
1/2 dl strösocker
1/2 g saffran
3 ägg
Till servering
färska fikon
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Botten: Smält smöret. Mixa pepparkakorna och smöret i en matberedare.
Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 16 bitar). Ställ formen i kylen ca 15 minuter.
Fyllning: Vispa samman crème fraiche och kvarg med socker, saffran och ägg och häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen tills fyllningen stelnat, ca 35 minuter.
Låt kakan kallna.
Till servering: Skär fikonen i klyftor och servera till kakan.
För alla
Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria pepparkakor.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, crème fraiche och kvarg.
Taggar: recept , jul