Kroppen: Förändrad kropp och röst

Den kroppsliga utvecklingen sker smygande, men plötsligt en dag står du och gläntar på dörren ditt barns rum och ser en vuxen människa där inne. Det kan kännas omtumlande och häftigt på samma gång. Tänk att din lilla unge, som nyss hade ett barns kropp och röst, har blivit så lång och fått skägg eller bröst.

"Vår dotter har inte velat prata om puberteten och vad hon kunde vänta sig innan det var dags. Vi har såklart berättat för henne, men hon har liksom stängt av. En kväll för några år sedan kom hon in till mig i sovrummet och kröp upp i vår säng. Hon började gråta och sa att det var något som var fel. Att hon fått en konstig klump under bröstvårtan. Jag fick känna och berätta för henne att hon börjat få bröst, och att det var helt naturligt. Det blev en fin stund som jag aldrig kommer att glömma."

Emelie, mamma till en 13-åring.

Under puberteten växer kroppen snabbare på längden och formerna ändras – killars kroppar blir bredare över axlarna och utvecklar mer muskler, och på tjejers kroppar utvecklas bröst och kroppen får mer underhudsfett. Höfterna kan också få en rundare form. Efter puberteten har kroppen vuxit färdigt på längden. Vissa har vuxit jättemycket, medan andra inte blir lika långa. Hur stor man blir är till viss del ärftligt.

När brösten blir större betyder det att bröstkörtlarna börjat utvecklas och kan kännas som fasta knölar under bröstvårtorna. Ibland kan brösten klia och ömma när de växer och de blir extra känsliga för stötar. Det är helt naturligt att brösten växer olika snabbt under puberteten och skiljer sig från varandra till utseendet – precis som hos oss vuxna. Bröstkörtlarna kan också växa på killars kroppar, men de brukar för de flesta gå tillbaka och bli små igen efter ett tag.

Under puberteten får vissa strimmor, så kallade striae, i huden. Det är hudbristningar som till en början kan se ut som röda eller rödlila streck i huden. Striae under puberteten uppkommer till följd av att kroppen växer snabbt och att huden inte hinner med. Bristningarna bleknar för de flesta med tiden och finns kvar som vita, mer otydliga, streck.

Även rösten förändras under puberteten, oavsett kön. Stämbanden blir längre på grund av att struphuvudet växer, vilket gör att rösten djupnar och blir mörkare. Det kallas för målbrottet. Det är lättare att upptäcka att killar kommit i målbrottet, eftersom killars struphuvuden växer mer och rösten sjunker mer i tonhöjd. Under målbrottet kan rösten bli ostadig och svår att kontrollera. Ostadigheten går över och rösten blir stabil igen, om än mörkare. 

De kroppsliga förändringarna kan bidra till såväl glädje som motvilja hos ditt barn. Kroppen kan kännas ny och ovan. För dig som förälder är det bra att finnas som ett stöd och ge en nyanserad bild av hur kroppar kan se ut. Verkligheten är inte den samma som ofta syns i media eller i sociala medier.

"Just de kroppsliga förändringarna kan ge upphov till identifikationsproblem hos en del vilket flera samtal till Föräldralinjen handlar om. Vissa känner sig helt enkelt inte bekväma i sin nya kropp och kan även ifrågasätta sin könstillhörighet. Här behöver man vara lyhörd som vuxen och ta sin tonårings funderingar på allvar."

volontär på Föräldralinjen. 

 


Taggar: kroppen under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.