Taggar: solskydd , solkräm

Fysikaliskt eller kemiskt solskydd?

Det finns en hel uppsjö av solskydd på marknaden och det kan vara en djungel när det kommer till att välja rätt, både för vuxna och barn. Förutom själva solskyddsfaktorn (SPF) finns det också någonting som heter fysikaliska och kemiska filter. Vi reder ut vad det innebär!

 

Att du ska smörja in dig med solkräm så fort du vistas i direkt solljus har du förmodligen inte missat. Men vilket solskydd passar dig egentligen bäst? Idag kommer solskydd i många olika konsistenser och utföranden och att dessutom börja prata om fysikaliska och kemiska filter kan vara minst sagt förvirrande. Båda är effektiva men skiljer sig en del från varandra, främst genom hur de filtrerar bort UV-strålningen från huden. Här kan du jämföra de olika varianterna av solskydd.

Fysikaliskt solskydd

Ett solskydd med fysikaliskt filter är gjort på naturliga och små mineralpartiklar. När solens strålar når huden reflekteras de bort istället för att stanna kvar, som att de studsar mot en hinna. Med andra ord går UV-strålningen inte ner i huden. Solkrämens konsistens kan därför upplevas som tjockare och vara något svårare att applicera. Däremot är huden skyddad från solen så fort du använder ett fysikaliskt solskydd så du behöver inte vänta på att det ska börja verka. Kommer solkrämen i kontakt med vatten eller om du svettas väldigt mycket försvinner den och du behöver applicera ett nytt lager.

Kemiskt solskydd

Till skillnad från det fysikaliska filtret, där UV-strålningen inte tränger igenom solskyddet, tar molekylerna i det kemiska filtret upp UV-strålningen och omvanldar till ofarlig strålning. Den här typen av solskydd är oftast lite tunnare i konsistensen och är lätt att applicera. Oavsett solskydd är det bra att välja ett med SPF 20 eller högre, solen tar mer än vad du tror. 

 

Apotek Hjärtat har ett stort urval av solskydd för ansikte, kropp och speciella solskydd för barn. Du hittar hela sortimentet här.

 


Taggar: solskydd , solkräm

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.