Till dig som vill göra medvetna val.

Vi hör dig och håller med. Alla behöver en hållbarare värld och den blir inte till av sig själv. Att som konsument välja mer hållbara produkter när du handlar är ett effektivt sätt att skapa förändring. Men affärshyllor kan vara rena snårskogen att navigera i. Även på ett apotek.


Hållbarhetsmärkningar, som miljömärkning, är bra för att lyfta frågan. Och visst är det positivt att det finns så många. Men ibland ser vi nog inte skogen för alla träd. Och det är lätt att missa de omärkta produkterna som också tar hänsyn till människa, djur eller miljö. Det ändrar vi på nu.

Lätt att hitta rätt.

Du känner säkert till många, till exempel: KRAV, GOTS, EcoCert, Svanen, Vegan Society, Rainforest Alliance eller Asthma Allergy Nordic. Listan är lång, och längre kommer den att bli. Det är bra, för det visar att vi går åt rätt håll. Men i framtiden hoppas vi att produkter per automatik är hållbart producerade. Då behövs inga märkningar. Till dess vill vi i alla fall göra det lätt att hitta rätt.

Titta under Medvetna val

På apotekhjärtat.se har vi samlat ihop ett brett utbud av produkter med hållbarhetsmärkningar – och de som uppfyller våra kriterier även utan märkning. Sorterat under Medvetna val hittar och handlar du varor med extra gott hjärta. Och när du bestämt vad du vill ha kan du välja fraktsätt utifrån lägsta klimatpåverkan.

💡 Tips: Se våra produkter under Medvetna val här.

Dessa extra hjärtliga produkter är var och en inte bäst på allt, men de har gemensamt att de tagit viktiga steg i rätt riktning. Här finns schampot med mindre koldioxidavtryck och kortare transporter i tillverkningskedjan. Tvålen av ekologiskt ursprung där växtbaserade ingredienser sluppit konstgödsel och besprutning. Krämen som inte innehåller animaliska ingredienser. Och allt du kan tänka dig för badkarskanten och duschvrån tillverkat med schyssta villkor.

💡 Tips: Använd vårt filter Medvetna val på kategorisidor och välj t.ex. ekologiskt för produkter som är ekologiskt certifierade💚

För lätt navigering kan du nu filtrera i tydliga underkategorier, till exempel Nordisk för korta transportsträckor. Extra mild formula för känslig hud och ögon. Eller Miljöförpackad för att slippa bära hem sopor i form av ytterförpackningar. Se det här som vårt första steg, för arbetet att underlätta för dig att hitta hållbart fortsätter framåt.


Med
medvetna val påverkar du marknaden

Som kund har du makt. Men störst ansvar ska företagen själva ta. Apotek Hjärtat är inget undantag och vi är glada över att många håller med oss. Välvald, vår egen hållbarhetsguide för receptfria läkemedel har utvecklats till branschstandard i Sverige. Vi vill att hållbarhetsmärkta läkemedel ska bli lika självklara som kravmärkta bananer är nu. Och vi deltar i ett forskningsprojekt tillsammans med Linköpings universitet för att minimera den växande e-handelns klimatpåverkan. Det finns massor att göra. För vår målbild är rörlig, det som är bra idag, räcker inte imorgon.

Att leva hållbart betyder att beslut och vägval görs utifrån att människor, djur och växter ska ha ett bra liv nu – och en framtid framför sig. Det är val med tyngd, just därför är det så viktigt för oss att göra din väg dit lätt.

Här är Apotek HJärtats kriterier för Medvetena val:


Nordisk

Vi vill alltid vara nära dig. Och alltid nära tillverkningen. Produkterna du funderar på att köpa är alla tillverkade i Norden. I Norden har vi i stor utsträckning förnybar energi. Det, tillsammans med kortare transportsträckor, bidrar till ett minskat koldioxidutsläpp. Miljölagstiftning och miljöbalken ställer höga krav och vi får enklare kontroll över slutproduktionen när den ligger nära.

💡 Se våra nordiska produkter här!

Ekologisk

Naturligtvis vill vi kunna erbjuda dig så många ekologiskt certifierade produkter som möjligt. Våra ekologiska hud- och hårvårdsprodukter är till stor del tillverkade av växtbaserade ingredienser. Dessa odlas utan användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. När en produkt hos oss har en ekologisk märkning innebär det att minst 70% av de växtbaserade ingredienserna kommer från ekologisk odling. Läs om märkningar här!

💡 Se våra ekologiska produkter här!

Vegansk

Du, miljön och djuren är viktiga för oss. Vi ser ett växande intresse för veganska produkter inom t.ex. hudvård och har här ett stort urval – både med och utan märkningar. När produkter hos oss är veganska är innehållet fritt från animaliska ingredienser. Självklart följs EU-lagkravet om att inte testa produkter på djur. Med märkningar som Vegan Society och I’m Vegan kan du känna dig helt trygg i din omsorg om djuren. Vegan Society är granskade av tredje part och produkten och tillverkningsprocessen är fri från animaliska produkter, biprodukter, derivat och GMO. Läs om märkningar här!


💡 Se våra veganska produkter här!

Rättvisemärkt

Rätt ska vara rätt, om du frågar oss. Våra rättvisemärkta produkter tar på olika sätt hänsyn till dig som människa och till miljön. De skapar förbättrade arbets- och levnadsvillkor för de som odlar och producerar. Arbetare får skäligt betalt och deras barn får större möjligheter att gå i skolan. Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för att minska fattigdom. Läs om märkningar här!

💡 Se våra rättvisemärkta produkter här!

Miljöförpackad

Det är insidan och utsidan som räknas. Produkten du snart håller i din hand har en mer hållbar förpackning. Med det menar vi att den inte kommer i en ytterförpackning (plast eller kartong) och att dess huvudförpackning (flaska, tub, burk, etc) innehåller återvunnet eller biobaserat material. Bioplasten tillverkas av material från olika sockerväxter. Det minskar beroendet av fossila råvaror och koldioxidutsläppen. Tillsammans minskar vi avfall, användande av plast och gör miljön en stor tjänst.

💡 Se våra miljöförpackade produkter här!

Extra mild formula

Vi är rädda om dig och vill att du är det också. Produkterna du tittar på innehåller inte parfym, allergener eller andra irriterande ämnen i sådana mängder att de kan framkalla allergi. De har alla en Astma & allergimärkning och passar därför dig som har extra känslig hud. Eller som bara vill vara lite extra omtänksam mot den. Läs om märkningar här!

💡 Se våra produkter med extra mild formula här!

Miljömärkt

Vi vill hjälpa dig att göra bra val. För miljön, hälsan, klimatet, djuren och växterna. Produkterna du tittar på är framtagna med så liten påverkan som möjligt på ovanstående. Kraven och kontrollen sköts av organisationer som är oberoende av Apotek Hjärtat. Vi är måna om produktens hela livscykel, om innehåll och användning av kemikalier, om råvaror och hur de framställs, om havsmiljön och om hur produkten tas om hand när den väl är förbrukad. Läs om märkningar här!

💡 Se våra miljömärkta produkter här!


Taggar: hållbarhet , vegansk , miljömärkt , ekologisk , miljöförpackad , rättvisemärkt , extra mild formula , nordisk , medvetna val

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.