Taggar: rosa bandet

Självundersökning med bröst- och pungmeditation

Regelbunden självundersökning är en viktig förebyggande åtgärd för att upptäcka cancer. Trots det upplever många att det är svårt att få till en bra rutin för att klämma på kroppen, och okunskapen kring hur man faktiskt ska gå tillväga när man letar efter eventuella förändringar är stor. För att uppmuntra fler att undersöka sig i vardagen har vi tagit fram två meditationsprogram med fokus på självundersökning av bröst och pung.


Meditationsprogram i mobilen

Tillsammans med Camilla Sköld, en av Sveriges främsta meditationsexperter, och Cancerfonden har vi tagit fram två meditationsprogram, vars syfte är att uppmuntra fler till att lära känna sin kropp. Programmen fokuserar på självundersökning av bröst respektive pung och släpps via meditationsappen Mindfully och på Spotify.

Camilla Sköld guidar dig genom meditationen, där du i lugn och ro får känna in din kropp samtidigt som partier som hals, armhålor, bröst och pung undersöks efter förändringar och svullnader. En bra tumregel är att undersöka sig en gång i månaden, men givetvis kan meditationen användas oftare, för de som vill komma ner i varv och slappna av. Viktigt att komma ihåg är även att majoriteten av de förändringar som uppstår i kroppen har en naturlig förklaring, och behöver inte vara farliga.

 

-Redan förra året såg vi att ett stort antal personer inte undersöker sin kropp efter förändringar, samt att många saknar kunskap kring hur man ska göra. Nu kan vi konstatera att antalet personer som undersöker sin kropp har minskat ytterligare. Självundersökning är en livsviktig rutin som vi måste öka medvetenhet kring.

Annika Svedberg, chefapotekare på Apotek Hjärtat 

3 av 5 undersöker inte kroppen

En ny Sifo-undersökning som vi genomfört visar att okunskapen kopplat till att undersöka kroppen är stor, och att många inte undersöker sin kropp regelbundet. Tre av fem (61 procent) svarar nej på frågan om de undersöker kroppen efter knölar och förändringar. I en undersökning från 2021 uppgav även 37 procent att de inte har tillräcklig kunskap när det kommer till att klämma på kroppen.

Apotek Hjärtat är stolt huvudsponsor av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj sedan 2016.

Genom att köpa ett rosa band, armband eller en av våra utvalda varor, så bidrar du till cancerforskningen. För varje sålt rosa band och armband går 50 kronor respektive 100 kronor till Cancerfonden. Och vi på Hjärtat skänker 5 kronor på varje såld utvald vara.

Insamlingen pågår 23 sept - 30 okt.


Taggar: rosa bandet

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.