Vitaminer för hår, hud och naglar

Vackert hår, strålande hud och starka naglar – lär dig mer om vitaminerna minskar risken att tappa hår, få minskad lyster och spänst i huden!

 

Kan man boosta hårglansen och hudlystern med hjälp av vitaminer? Och vem behöver ta extra kalcium för att slippa sköra naglar? Sanningen är den att de flesta av oss får tillräckligt med vitaminer och mineraler via kosten, men moderna livsstilar kan innebära att vi behöver kosttillskott för att hålla nivåerna i balans – regelbundet eller tillfälligt. Till exempel bör veganer komplettera kosten med B-vitaminer eftersom dessa (i princip bara) bara finns i kött och mejeriprodukter. Andra orsaker än vitaminbrist till försämrad kvalité på hud, hår och naglar kan vara stress och för lite sömn.

 

Här nedan kan du läsa om några av de viktigaste mineralerna, vitaminerna och grundämnena för den yttre skönheten.

 

  • Kisel – finns i kroppens bindväv och är viktigt för proteinet kollagen som är en av beståndsdelarna i hud, hår och naglar. Kisel, som är ett spårämne, främjar också bildandet av elastin som håller huden slät och rynkfri. Ett exempel på kosttillskott som innehåller kisel är Silicea.
  • Zink – Om huden förändras kan det bero på brist av zink, mineralet som inte bara är livsnödvändigt utan också bibehåller hudens och hårets friska egenskaper. För lite zink leder till håravfall och försämrad sårläkning. Även vita fläckar på naglarna kan vara tecken på att zink behöver tillföras. Dock är zinkbrist ovanligt i Sverige.
  • Biotin – En av de tolv B-vitaminerna, nämligen B7, bidrar till normal hårväxt. Exempel på produkter med biotin är kosttillskotten Priorin och Hjärtats Hår, Hud & Naglar.
  • Kalcium – Bygger upp skelettet och är nödvändigt för starka naglar. Brist på kalcium kan ge torr hud och vita fläckar på naglarna. Ibland är det en underliggande brist på D-vitamin som gör att kroppen saknar kalcium. D-vitamin är nämligen nödvändigt för att kroppen ska ta upp kalcium.
  • Selen – Ett grundämne som har antioxidativa agenskaper och som hjälper till att förhindra uppkomsten av fria radikaler.

 

Om du vill prova kosttillskott för att få ett livligare hårsvall, starkare naglar eller fräschare hud rekommenderas en produkt som innehåller samtliga näringsämnen för dessa områden. Produkterna säljs ofta med texten ”hår, hud och naglar” på etiketten. Fråga gärna oss om råd.

 

Tips på vitaminer för hår, hud & naglar


Taggar: vitaminer , skönhet , skönhetstillskott

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.