Aktiv hudvård – detta är bra att tänka på i solen

Sommarkläderna intar garderoben och sandalerna plockas fram. Men hur är det med badrumsskåpet? När solen tittar fram kan det vara bra att gå igenom dina ansiktsprodukter – här reder vi ut hur du ska tänka när det gäller aktiva ingredienser i sommar.


De senaste åren har så kallade aktiva ingredienser blivit väldigt populärt att addera i sin hudvårdsrutin. Några aktiva ingredienser som många fått upp ögonen för på grund av deras goda effekt är syrorna AHA, BHA och PHA, men även retinol niacinamid, peptider och C-vitamin.

Syror i hudvård

Syror som AHA, BHA och PHA hjälper till att exfoliera huden, vilket påskyndar förnyelseprocessen. Dessa tre syror har lite olika syften:

AHA – har en exfolierande och utjämnande effekt.

BHA – exfolierar och har god effekt på fina linjer, akne och pigmenteringar.

PHA – exfolierar och binder fukt i huden, men mildare än ovan nämnda syror.

 
Även om dessa produkter kan ge väldigt goda resultat har de sina nackdelar som att de gör huden mer känslig för solen. Att huden blir mer solkänslig innebär att det är lättare att bränna sig, vilket kan ge solskador. Hur mycket känsligare huden blir beror på vilken syra det är och vilken styrka du använder.

Bör man sluta använda produkter som innehåller syror på sommaren?

Om du alltid använder ett högt solskydd på dagarna och inte aktivt solar ansiktet, så går det bra att fortsätta använda syror. Ta skydd i skuggan och använd gärna hatt eller keps om du är ute i solen mellan klockan 11–15, då är UV-strålningen som starkast. Återapplicera ditt solskydd då och då under dagen. En tesked solskydd är en bra riktlinje för hur mycket kräm du behöver till ansiktet. Kom ihåg att det alltid är viktigt att använda solskydd på sommaren – oavsett om du använder syror eller inte.

Om du ändå tänkt ligga på stranden och sola eller vet med dig att ditt ansikte kommer utsättas för mycket sol är det bäst att pausa syrorna helt – även på natten. Avstå gärna syror en till två månader innan för att låta huden återhämta sig. Vill du inte sluta använda syror under sommaren kan du fortsätta använda PHA-syra tillsammans med solskydd. Den är mildare än AHA och BHA.

 

Populära retinol

Retinol är en form av A-vitamin som tack vare sina utslätande och pigmentblekande egenskaper blivit en hudvårdsfavorit hos många. Retinol kan göra huden mer solkänslig och det kan likt syror vara klokt att pausa användandet under sommaren om du kommer vistas i solen.

Ett bra alternativ för dig som gärna inte vill lägga undan retinolen på sommaren är bakuchiol, som ofta kallas växtbaserat retinol. Denna ingrediens har liknande effekt som retinol men är mildare och gör inte huden mer solkänslig.

Andra aktiva ingredienser som går bra att använda under sommaren

En ingrediens som du däremot kan satsa i sommar är vitamin C. Det är en stark antioxidant som kan ljusa upp pigmenteringar. Vitamin C skyddar också mot fria radikaler som uppstår när din hud utsätts för föroreningar och UV-ljus. Trots att vitamin C skyddar mot fria radikaler behöver du använda solskydd också för att vara skyddad mot solens skadliga strålar.

Hyaluronsyra är trots sitt namn inte en syra, utan en sockermolekyl som finns naturligt i huden. Hyaluronsyra har fuktbindande egenskaper och är perfekt att använda året om.

En annan aktiv ingrediens som går bra att använda under sommaren är niacinamid. Det är en form av vitamin B3 som förbättrar hudens barriärfunktion och kan ge fina resultat på förstorade porer och ojämn hudton.

Peptider används ofta för att optimera hudvårdsrutinen och hittas bland annat i anti-age produkter eftersom det kan främja kollagenproduktionen. Peptider består av aminosyror och jobbar effektivt tillsammans med andra aktiva ingredienser. Det går fint att använda peptider även på sommaren.

 

Läs ingredienslistan

Produkter kan innehålla retinol och syror även om det inte är huvudingrediens. Både niacinamid och peptider förekommer relativt ofta i produkter tillsammans med retinol och syror. Så läs noga på din produkt för att inte råka använda retinol och syror om du bestämt dig för att avstå från dessa i sommar.

Läs mer

 

Populära solskydd för ansiktet


Taggar: solskydd , aktiv hudvård , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.