Taggar: sommar , spf , solskydd , hudvård

Sola smart i sommar

Äntligen tittar den fram på riktigt igen – solen! Ut och njut, för solen är viktig för oss i lagom mängd, men börja med att läsa våra tips och råd för en solsmart sommar. Dags att ta Solborgarmärket!

 

Hur vänjer jag huden vid solen efter en lång vinter?

Starta lugnt! Använd solskydd med en hög spf och se till att du endast vistas i solen kortare stunder i början. Återfukta gärna med en mjukgörande hudkräm eller bodylotion efter att du varit ute. Och istället för att ligga och pressa, fejka brännan med någon av alla våra härliga BUS-produkter.

 

Hur länge kan jag vara i solen?

Det beror på var du är, vad klockan är och vad du har för hudtyp. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15, då är det bättre att vara i skuggan. Använd alltid solkräm när du vistas i solen, och tänk på att välja en sort som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

 

Hur mycket solkräm behöver jag?

En vuxen person behöver minst en halv deciliter solkräm till hela kroppen. Under en semestervecka gör du själv av med ungefär en flaska.

 

Hur ofta behöver jag egentligen smörja in mig?

Varannan till var tredje timme. Om du badar, eller svettas mycket vid träning, bör du smörja in dig på nytt.

 

Kan jag använda solskyddskrämen från förra sommaren?

Titta efter bäst före-datum. Luktar och känns den bra går den oftast bra att använda. Men för att vara på säkra sidan är det bra att byta ut sina krämer inför varje ny säsong.

 

Hur förvarar jag solkrämen?

Mörkt och torrt. Den ska inte förvaras i kylen och aldrig i solen eller i temperaturer över 40 grader. Ska du ner till stranden, lägg solkrämen i skuggan.

 

Vad är skillnaden mellan fysikaliskt och kemiskt solskydd?

Ett fysikaliskt filter reflekterar bort UV-strålningen när den når huden, medan ett kemiskt omvandlar den till ofarlig strålning i huden. Krämer med fysikaliskt filter har ofta en tjockare konsistens och är lite svårare att applicera, men ger skydd direkt. Solkrämer med kemiskt filter ska appliceras minst 20 minuter innan du går ut i solen. Läs mer om fysikaliskt och kemiskt solskydd.

 

Kan barnen vara i solen?

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och de ska helst inte vara i solen mitt på dagen. Skydda barnets hud med hög spf, och använd gärna UV-dräkt, solhatt eller keps. Viktigt att komma ihåg är att barn under ett år aldrig ska vara i direkt solljus.

 

Topplista - Solskydd för ansiktet

Topplista - Solskydd för kroppen


Taggar: sommar , spf , solskydd , hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.