Taggar: sommar , resa , recept , semester

Checklista för resan: tänk på det här

Semester, lov och andra lediga dagar blir ofta till resor och en välbehövlig paus från vardagen. Perioder där vi kan samla både fina minnen och energi. Men även under lediga dagar kan medicin, rådgivning eller sjukvård behövas. Här har vi samlat tips och checklistor som är bra att gå igenom och ha med sig inför en resa.


Det är aldrig kul att bli sjuk eller skadad, och allra helst inte under semestern när du kanske inte ens är hemma. Om olyckan mot förmodan skulle vara framme är det både skönt och tryggt att vara förberedd, särskilt om du besöker platser som skärgården eller fjällen, som ligger långt ifrån närmsta samhälle. Eller om du är utomlands och det kan vara svårt att veta hur du söker vård, och vilka mediciner som behövs.

Vaccinationer

Om du ska resa utomlands, se till att i god tid innan ta reda på om du behöver vaccinera dig mot något. Kanske behöver du fylla på ett vaccin, eller helt enkelt vaccinera dig mot en sjukdom som du helt saknar skydd mot. Om du ska resa inom Sverige, till ett fästingtätt område, är det också bra att vaccinera dig mot TBE. Vår samarbetspartner Min Doktor kan komma med goda råd och information om vaccinationer via sin tjänst ”digital vaccinationsrådgivning”, och såklart hjälpa dig med vaccination på en av deras drop in-mottagningar.

Resa utomlands med läkemedel

Vid utlandsresor är det viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller. Det kan skilja mellan länder hur mycket eller vilka läkemedel du får ta med – och vilka intyg som behövs. Ett tips är att kontakta resmålets ambassad i god tid innan avresa för information. Om dina läkemedel är narkotikaklassade och du ska resa inom Schengenområdet behöver du ett Schengenintyg. Det kan vi hjälpa dig att få utskrivet på våra apotek.

När det kommer till receptbelagda läkemedel ska du alltid kunna styrka att medicinen är utskriven för dig. Ta därför alltid med läkemedlet i originalförpackning med apoteksetiketten, där både ditt och läkarens namn syns. Kom också ihåg att alltid resa med dina mediciner i handbagaget, så de inte riskerar att komma bort. I handbagaget får du även ta med flytande läkemedel, som exempelvis insulin.  

💡 Om du regelbundet tar en medicin ska du se till att du har tillräckligt för hela resan. Det kan vara krångligt och ta tid att få recept utskrivna i andra länder.  

Läkemedel levererade till dörren inom Sverige

Om du vet att du ska tillbringa en längre tid i exempelvis stugan är det bra att se till att du har medicin som räcker under hela perioden. Om du glömt att fixa det innan avresa kan du få ett nytt recept utskrivet med hjälp av en läkare via Min Doktors app. Och om du inte har möjlighet att hämta ut receptet i ett apotek, kan du via Apotek Hjärtats app beställa recept eller andra nödvändiga produkter, och få dem levererade till dörren.

Om du behöver vård

Vår samarbetspartner Min Doktor är tillgängliga dygnet runt via sin app, oavsett om du befinner dig i Sverige eller utomlands. Där kan du få rådgivning av läkare, sjuksköterska, barnmorska, fysioterapeut eller psykolog – samt inom Sverige få recept utskrivna. Vid behov kan du även vända dig till den lokala sjukvården för rådgivning och hjälp, både i Sverige och utomlands. Om du reser till ett annat land inom Europa är det klokt att ha med dig ditt EU-försäkringskort, det ger tillgång till nödvändig vård om olyckan skulle vara framme. Kortet beställs hos Försäkringskassan.

När ska jag söka vård?

Det beror på vilken typ av besvär du har, och hur länge du haft besvären. Det kan vara svårt att själv avgöra om du eller ditt barn behöver läkarvård eller inte. Ett första steg kan vara att rådfråga 1177 (+46 771 11 77 00 utomlands) eller en av Min Doktors sjuksköterskor. Många besvär går utmärkt att behandla digitalt, exempelvis urinvägsinfektion, eksem, ledbesvär och sömnproblem. Vid akuta symtom eller händelser ska du självklart söka akut vård direkt.

💡 Appar, sajter och nummer att ha med på resan

Appar och sajter:

  • Apotek Hjärtat: I vår app kan du utföra apoteksärenden och få leverans hem eller till närmaste apotek.
  • Min Doktor: Träffa en läkare online via appen – dygnet runt, året om.
  • UD Resklar: En app med reseinformation om världens länder, som telefonnummer och adresser till sjukhus och ambassader.
  • Minsoltid.se: Strålsäkerhetsmyndigheten hjälper dig beräkna soltid så du undviker att bränna dig, men kom ihåg att alltid sola med sunt förnuft.

Telefonnummer:

  • Vårdguiden: 1177 i Sverige eller +46 771 11 77 00 om du är utomlands.
  • SOS Alarm: 112 i hela EU (utanför EU gäller andra nummer, kolla upp innan du reser).

 

Reseapotek

Oavsett om resan går utomlands, till skärgården, sommarstugan eller till fjällen så är ett reseapotek ett måste. Det ger dig både trygghet och hjälp vid behov. Här har vi sammanställt en checklista på saker som är bra att ha med sig.

Solskyddskräm
Om du reser till ett varmare land, till fjällen i stark vårsol eller hänger runt utomhus i Sverige under vår och sommar är solkräm ett måste. Den skyddar dig mot skadliga UVA- och UVB-strålar, och gör att du kan njuta av solen på ett hälsosammare sätt.

Vätskeersättning
Om du är på en varm plats eller av andra anledningar svettas mycket (kanske på en skidresa eller fjällvandring) är det klokt att hjälpa kroppen på traven med vätskeersättning. Det gäller även om du exempelvis blir magsjuk eller får diarré och förlorar mycket vätska.

Hjälp vid diarré
Om du eller ditt barn får diarré är det viktigt att få i sig vätska för att förhindra uttorkning. Det finns också receptfria läkemedel som minskar vätskeförlust samt ökar förmågan att hålla avföringen. Dessa kan användas tillfälligt och från 12 år.

Våtservetter och handsprit
På resande fot har du ibland inte tillgång till vatten och tvål. Då är våtservetter och handsprit bra alternativ för att hålla händerna rena.

Sår, bett och stick
Ett getingstick kan göra oväntat ont, och kliande myggbett kan få den lugnaste person att bli smått galen. Då kan en kräm eller alsolgel lindra. Om du ramlar och får ett sår eller skrubbsår kan du ofta ta hand om det själv, med hjälp av sårtvätt och plåster.  

Myggmedel
Ska du till fjällen? Då passar myggmedel perfekt i ryggsäcken. Vi lovar – det kommer rädda dig från många irriterande myggor och kliande bett.

Fästingmedel
Denna kombinerad mygg- och fästingspray kan användas från tre års ålder och uppåt. Den håller även älgflugor, knott och bromsar på avstånd. Kom också ihåg att skydda din hund och katt mot fästingar.

Värk- och febernedsättande medicin
Ibland slår huvudvärken, febern eller mensen till (ja, tyvärr även när vi reser). Då kan värktabletter som lindrar feber och värk vara räddarna i nöden.  

 

💡 Läs mer: Packa rätt inför semestern – checklista för reseapoteket.


Taggar: sommar , resa , recept , semester

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.