Taggar: bli gravid , gravid

Bli gravid - så maxar du chansen

Försöker du bli gravid? Vi frågade en expert hur ägglossning och ägglossningstest fungerar. Apotek Hjärtat bjuder även på 7 tips till dig som försöker eller vill bli gravid.


När är det störst chans att man blir gravid?

Under ägglossningen som vanligtvis inträffar en gång under varje menscykel och innebär att ett mognat ägg lossnar från äggstocken. Ägget fångas sedan upp av äggledaren och förs ner till livmodern. På vägen till livmodern kan ägget bli befruktat av spermier, förklarar Karin Gebauer, apotekare och farmacispecialist. Störst chans att ägget blir befruktat är att ha samlag från ungefär tre dagar före ägglossningen till en till en dag efter. 

Vanligast är att ägglossningstest uppmärksammar ägglossningen 2 dagar innan själva ägglossningen sker.

– Ägget är befruktningsbart upp till ett dygn efter ägglossningen, men spermierna kan överleva i upp till 5 dagar och kan ligga kvar och vänta på ägget. Det är därför som du kan bli gravid om du har samlag 4–5 dagar innan själva ägglossningen äger rum. 

Hur fungerar ägglossningstest?

– Ägglossningstest mäter hormonet som stimulerar ägglossningen. Hormonet med benämningen LH, ökar i kroppen under ett till tre dygn innan ägglossningen sker. När hormonet ökar skickas en signal till äggstocken att släppa ifrån sig ägget. Det finns dock ingen metod som är helt säker, men du ökar chanserna eftersom det kan vara svårt att pricka in ägglossningen själv.

Det är rekommenderat att göra ägglossningstestet vid ungefär samma tidpunkt varje dag, och helst bör du inte ha kissat under de senaste fyra timmarna.

– Optimalt är att testa på morgonurinen då hormonhalterna är mest koncentrerade samtidigt som det ofta är enklast att komma ihåg, avslutar Karin.

Det finns också något som kallas för fertilitetsmonitor, som du använder varje dag och som hjälper dig att ta reda på exakt vilka dagar i menscykeln du är mest fertil. 

 


7 råd till dig som vill bli gravid

1. Få i dig folsyra

Den typiska svenska kosten innehåller inte alltid så mycket folsyra. För att undvika fosterskador rekommenderas därför ofta ett tillskott med folsyra utöver den vanliga kosten. Folsyra är en sorts B-vitamin som finns i exempelvis bönor, ärtor, kål, filmjölk, yoghurt, fullkornsprodukter, frukt och bär.

Tips! Folsyra på burk

2. Dra ner på koffeinet.

Rekommenderat när man är gravid är att begränsa sitt intag av såväl kaffe som energi- och coladrycker till maximalt 300 mg per dag.

3. Se över intag av läkemedel och mediciner

Om du regelbundet använder läkemedel eller äter medicin bör du alltid rådfråga din läkare eller oss på apoteket huruvida dessa kan påverka en eventuell graviditet. Vissa typer av antiinflammatoriska läkemedel, t ex ibuprofen och diklofenak, kan störa ägglossningen. Dessa läkemedel ska inte heller användas under graviditeten utan en läkares rekommendation. Man ska också vara försiktig med naturläkemedel och växtbaserade läkemedel.

4. Ät varierad (grön) kost

För dig som planerar en graviditet är en bra kost A och O. Det handlar i stora drag om att få i sig näringsämnen som är bra för hormonproduktionen. Optimalt är att äta en varierad kost mycket av det goda från växtriket.

5. Fimpa cigaretter och alkohol

Försök att sluta helt med cigaretter om du planerar att bli gravid. Det tar ofta längre tid för rökande kvinnor att bli gravida, plus att risken för missfall ökar. Samma sak gäller med alkohol. Både rökning och alkohol ska helt undvikas när man är gravid.

6. Ha tålamod

I genomsnitt tar det sju månader att bli gravid. Men ställ in dig på att de kan ta upp emot ett år, ibland längre tid. Ha tålamod och försök att tänka positivt även om det kan kännas svårt. Om du är allt för fokuserad på den önskade graviditeten kan det vara svårare att bli gravid. Orsaken? Det sägs bero på en ökning av hormonet prolaktin som stör menscykeln.

7. Oregelbunden mens? Ta hjälp av ägglossningstest!

Idag finns ett flertal självtester som gör det möjligt för dig att utläsa när du har ägglossning hemma. Speciellt hjälpsamt ifall du har oregelbunden mens. Med varje test följer en bruksanvisning utifrån ditt testresultat som vägleder dig till nästa steg.


Taggar: bli gravid , gravid

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.