Taggar: vitaminer

4 saker du alltid undrat om omega-3!

Omega-3 är ett ämne som inte finns naturligt i kroppen utan behöver tillsättas genom kosten – eller kosttillskott. Men vad är egentligen anledningen till att äta det och vilka hälsofördelar för det med sig? Vi reder ut!

Vad är omega-3?

Omega-3 är ett samlingsnamn för olika fleromättade fettsyror, där EPA och DHA är viktigast att få i sig. Det finns naturlig omega-3 framförallt i fet fisk såsom makrill, lax, sill, sardiner men även i vegetabilier och oljor utvunna från dessa såsom linfröolja, rapsolja och valnötter. Omega-3-fettsyror är livsnödvändiga fetter och måste intas via maten då de inte kan tillverkas av den egna kroppen.

Varför är det viktigt att äta omega-3?

EPA och DHA, tidigare nämnda fettsyror som är en typ av omega-3, bidrar till hjärtats funktion och DHA ser till att vuxna bibehåller en normal hjärnfunktion (uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA). En annan viktig funktion som fettsyran DHA har är att den även bidrar till att bibehålla normal synförmåga (även här under förutsättning att man har ett dagligt intag av DHA på 250 mg). Omega-3 är även nödvändigt för njurarna och för att vårt immunförsvar ska fungera normalt. 

För foster och för spädbarn som ammas är omega-3 fettsyran DHA viktig då den bidrar till att både hjärnan och ögonen utvecklas normalt. Totala intaget för dessa sistnämnda positiva effekter skall vara 450 mg/dag.

Vilka behöver ta kosttillskott med omega-3?

Rekommendationen är att vuxna ska äta fet fisk två till tre gånger i veckan. Det gör att du får i dig rätt mängd omega-3. Gör du inte det, går det att få i sig samma mängd genom kosttillskott. Pharbios omega-3-produkter är extra rika på fiskolja med 70 procent högkoncentrerad omega-3 per kapsel.

Kan jag äta omega-3 när jag är gravid?

Att få i sig tillräckligt med omega-3 när du är gravid är nödvändigt för att fostret ska växa och utvecklas normalt. Äter du inte tillräckligt med fisk är kosttillskott ett enkelt sätt att tillföra de viktiga fetterna. Är du gravid och aldrig äter fisk bör du rådgöra med din barnmorska om vad du ska göra. Pharbio Omega-3 Gravid är ett kosttillskott specifikt anpassat för dig som är gravid eller ammar. Storleken på tabletterna gör dem lätta att svälja och tack vare att de löses upp i tarmen och inte i magen undviker du obehagliga uppstötningar.


Taggar: vitaminer

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.