Taggar: baby , skorv

Så behandlar du skorv på spädbarn

Att spädbarn under de första månaderna får skorv är inget ovanligt. Oftast är det inte något som stör barnet, det smittar inte heller och går enkelt att behandla själv. Vi visar hur du gör.

 

Varför får barn skorv och vad är det egentligen?

Skorv tros orsakas av bristen på fett i huden. Det kan även bero på en jästsvamp som normalt finns på huden men i större mängd hos barn som drabbas av skorv. Oftast försvinner problemen efter några månader, men hos vissa barn kan problemen finnas kvar även uppåt i åldrarna.

Skorv uppträder främst i hårbotten och då som feta och ofta gulbruna flagor eller skorpor. Det kan även sprida sig till ögonbryn, hudveck och blöjregionen, så kallat infantilt seborroiskt eksem. Det är helt ofarligt och stör oftast inte barnet särskilt mycket, men det är bra att behandla i god tid innan skorven sprider sig för mycket.

 

Hur kan jag själv behandla skorv?

Lyckligtvis är skorv enkelt att behandla och helt ofarligt. Det enda du behöver är en mild barnolja, en fuktig frottéhandduk, ett milt barnschampo och en fintandad kam eller en mjuk borste.

Så här gör du:

 1. 1
  Smörj in hårbotten med en mild barnolja på kvällen och låt den verka under natten. Lägg gärna en frottéhandduk i sängen för att undvika fettfläckar på lakanen.

 2. 2
  Tvätta håret med ett milt barnschampoo anpassad efter babyns ömtåliga hud.

 3. 3
  Kamma bort skorvet med hjälp av en fintandad kam eller ta hjälp av en lätt fuktad frottéhandduk som du försiktigt gnuggar bort skorvet med i lätta cirkulära rörelser. Återupprepa procedurer under några dagar.

 4. 4
  Är problemen av svårare grad och ovan inte hjälper kan du ta hjälp av kräm som innehåller boragoolja med fettsyran GLA som är viktig för att huden ska fungera normalt. Borago by CCS är exempel på en kräm som är speciellt framtagen för barn med skorv eller blöjirritation. Krämen appliceras jämnt i hårbotten tre gånger dagligen i 8-10 dagar, därefter 2-3 gånger i veckan till dess att problemen försvunnit. Ett annat alternativ för behandling av mjölkskorv är läkemedlet Salsyvase.

  


Taggar: baby , skorv
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.