Taggar: hudvård , gravid

Gravid? Så här tar du hand om huden

Vilken hudvård passar under graviditeten och finns det några produkter som bör undvikas? Här delar Mia Pålsson, säljansvarig apotekstekniker på Apotek Hjärtat i Lund med sig av hudvårdstips för gravida.


Vid en graviditet sker många olika förändringar i kroppen, inte minst med huden, som brukar bli känsligare. Det beror ofta på hormonförändringar men också på att huden töjs ut. Ofta går det bra att ha samma hudvårdsrutin som innan graviditeten, men det kan kännas skönt att byta till mildare produkter.

"

Under en graviditet brukar huden bli torrare och det är vanligt att få mer finnar. Milda produkter som återfuktar, balanserar och skyddar är bra under denna period

Mia Pålsson, apotekstekniker på Apotek Hjärtat

  

Smörj ofta

Det är så klart individuellt hur mycket huden påverkas vid en graviditet. Vissa, som haft problemhud innan, kan i stället få en strålande hud. Medan det för andra är precis tvärtom. Oavsett utgångsläge är det bra att hålla huden återfuktad och smidig, och redan tidigt i graviditeten är det bra att vara extra noga med mage, lår och bröst, eftersom huden töjs ut extra mycket där. Det är också vanligt att få bristningar.

- Bristningar kan inte tas bort när man väl fått dem, utan de bleknar med åren. Däremot kan man hjälpa huden att hålla sig mjuk och smidig genom att smörja in kroppen med en olja eller en fuktgivande kräm både morgon och kväll.


Produkter att undvika

I takt med att hormonerna förändras minskar också motståndskraften mot UV-strålar. Det gör att gravida lättare får pigmentförändringar, eller solfläckar som de också kallas. De är bestående och syns som bruna fläckar i ansiktet eller på andra delar av kroppen som exponerats för sol. Därför är det under graviditeten extra viktigt att använda UV-skydd.

- Sen bör man också undvika att använda produkter som innehåller aktiva ingredienser som syror eller A-vitamin, eftersom de också kan orsaka pigmentförändringar.

 

Sköna krämer och oljor för den gravida


Taggar: hudvård , gravid

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.