Taggar: akne , ansiktsvård

Så kan du lindra dina aknebesvär

Att få pormaskar, finnar och akne är vanligt och helt ofarligt, men det kan uppfattas som jobbigt. Det finns olika produkter och behandlingsformer som kan hjälpa dig med akne. Här berättar Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi mer om hur du kan lindra dina aknebesvär.


Var tredje tonåring får någon gång besvär med akne. Att vi oftare får akne i tonåren beror på att hormonbalansen förändras och kroppens talgkörtlar börjar producera mer talg. Om döda hudceller och talg täpper till öppningen av talgkörteln uppstår det en inflammation om bakterier kommer in.

– Akne är vanligt i tonåren, men kan uppstå i alla åldrar och beror även på ärftlighet och hudtyp, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi samt medicinskt ledningsansvarig på Min Doktor.

Olika former av akne

Ofta får man finnar i ansiktet, på bröst och på rygg där vi har flest talgkörtlar. Aknen som är vanligast i tonåren kallas akne vulgaris. Den ser ut som små röda eller gula upphöjda utslag. Vuxenakne kan vara svår att skilja från rosacea. Sedan finns det en typ av akne som är lite mer besvärlig. Den visar sig som stora och ömmande knölar eller ihåliga cystor djupare in i huden. Denna typ ger ofta ärr när aknen har läkt.

– Det är viktigt att inte klämma finnarna. Då kan bakterier spridas och irritera utslagen, vilket kan öka risken för ärrbildning.

Lindra dina besvär

Akne går ofta över av sig själv. I många fall kan man bli hjälpt av receptfria produkter som är speciellt framtagna för att hämma bakterietillväxten. Tänk på att det kan ta 6–8 veckor innan man börjar se resultat från en produkt. Så var inte för snabb med att byta produkt om du inte ser resultat efter någon vecka.

Akne har inget med smutsig hy att göra och därför hjälper det inte att tvätta sig extra mycket – morgon och kväll räcker. För mycket tvättande kan faktiskt ha motsatt effekt. Risken för att huden torkas ut ökar och då kan kroppen kompensera genom att producera ännu mer talg. Det samma gäller om du slarvar med att återfukta huden.

Om du har kraftigare akne, mår dåligt på grund av aknen eller om du får cystor och bölder finns det mer hjälp du kan få.

– Om aknen inte försvinner eller om du får stora besvär bör du rådfråga en läkare. Hos Min Doktor kan du få hjälp digitalt. Vid aknebesvär gör en läkare en bedömning och vid behov sätts en effektivare behandling in, säger Loreto Ferrada.

Hitta rätt produkter hos oss

Aknebenägen hy kan behöva lite hjälp på traven för att komma i balans. Det finns olika produkter för aknebenägen hy som man kan prova. Till exempel kan produkter med ingredienser som salicylsyra och bensoylperoxid motverka och dämpa akneutslag. Fråga gärna oss inne på Apotek Hjärtat om du är osäker på vilka produkter som passar dig.

 


Taggar: akne , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.