Allt om saffran – och hur du bakar med det

Att saffran är världens dyraste krydda har nog de flesta hört. Men vet du hur länge det har använts i bakning, och hur du gör för att få ut så mycket smak som möjligt? Läs vidare – vi har nämligen svaren, och bjuder dessutom på tre smakrika recept!

Saffran är en underbar krydda att smaksätta både mat och bakverk med – och inte bara under julen. Denna mytomspunna och exklusiva ingrediens har genom historien haft långt många fler användningsområden än till julbaket. Visste du till exempel att saffran har ansetts vara ett botemedel mot pest och smittkoppor? Att saffran har använts både som parfym och som pigment i målarfärg? Eller att Kleopatra ska ha badat i saffran för att öka sin attraktionskraft? Som du hör har saffran en rik historia. Historiker har hittat saffran omnämnas på sumeriska lertavlor från 4 000-talet före Kristus, och även i bibeln nämns den gyllene kryddan.

 

Saffranets olika kvaliteter

Saffran delas in i olika kvaliteter. Den som anses mest exklusiv och ge bäst smak- och färgupplevelse är kategori 1, som också kallas coupé. Apotek Hjärtats saffran kommer från Iran, är finmalen och håller högsta kvalitet – coupé med stark färg och aromatisk doft och smak. Köper du saffran av annan kvalitet kan den innehålla andra växtdelar än själva pistillmärket.

 

Odling av saffran

Saffran har odlats i över 3 000 år och användes till en början framför allt för medicinskt bruk. Genom historien har saffran varit en handelsvara och i Europa blev den vanligare under medeltiden, då som färgmedel och krydda. Saffran har sitt ursprung i Grekland men idag är det Iran som står för största delen av produktionen. Hela 95 procent av världens saffran produceras i Iran, men även länder som Spanien, Indien, Grekland och Azerbajdzjan är viktiga producenter.

 

Saffran kan kosta upp emot 76 000 kronor kilot och det är inte så svårt att förstå varför prislappen är så hög. Saffran kommer från krokusens pistiller och skördas för hand. Först plockas själva blomman, sen plockas de röda pistillmärkena bort för att sedan torkas och paketeras. För att få fram 1 gram saffran krävs upp emot 200 blommor. Det är med andra ord ett tidskrävande arbete som ligger bakom de små saffranspaketen vi köper i butiken.

 

Använd saffran året om

Saffran kan njutas året om i flera olika maträtter och bakverk. Kryddan är en perfekt smaksättare till couscous med grönsaker, fetaost och grillat lamm eller i iranskt saffransris. Den passar även fint i fisksoppan med sparris och handskalade räkor, i en smoothie med mango eller som smaksättare i vaniljglass. Bara fantasin sätter gränser. Om du vill få ut mer smak ur saffranet är ett tips att blötlägga den i saften från en apelsin. Låt gärna saffran dra i vätska över natten, men i minst två timmar, för att få ut maximal smak. Samma princip kan du tillämpa om du till jul ska baka lussebullar. I stället för att hälla saffran direkt i degen kan du hälla den i den varma degvätskan. Ett annat välbeprövat knep är att mortla saffran tillsammans med två sockerbitar. Det gör att det blir riktigt finmalet och smaken kommer fram ännu mer.

Här under följer några härliga saffransrecept. Och här finns ännu fler goda recept med saffran, bland annat Kantarellpaj med grönkål.

Saffranskladdkaka med vit choklad

8 bitar

 

100 g smör


100 g vit choklad


2 dl strösocker


2 ägg


1 tsk vatten


0,5 g Hjärtats saffran

2 1/2 dl vetemjöl 

 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Smörj och bröa en springform, cirka 20 centimeter i diameter stor.
 3. Smält smör i en stor kastrull. Dra av från plattan och smält chokladen i smöret.

 4. Vispa ner sockret och ett ägg i taget.

 5. Blanda vatten och saffran. Tillsätt saffransvätskan och vetemjölet i kastrullen och rör till en jämn smet.

 6. Häll ner smeten i formen. Grädda i 15–20 minuter.
 7. Låt svalna och servera gärna med vispad grädde.

 

 

Mangosmoothie med saffran

4 port

 

1 färsk mango (eller 1 paket frusen mango à 250 g)

1 apelsin

7 dl vaniljyoghurt

0,5 g Hjärtats saffran

 

 1. Skala mangon och skär den i bitar.
 2. Pressa apelsinen.
 3. Mixa mango, apelsinjuice, yoghurt och saffran i en mixer.
 4. Häll upp på glas och njut direkt.

 

 

Saffransglass

10 port

 

1 1/2 l vaniljglass

1 1/2 dl grädde

0,5 g Hjärtats saffran

1/2 dl vatten

hackade pistagenötter

kärnor av granatäpple

 

 1. Låt glassen smälta lite och bli mjuk.
 2. Vispa grädden och blanda den med glassen.
 3. Blanda ett paket saffran med vatten i en mindre skål och häll det i glassblandningen.
 4. Tillsätt eventuellt lite hackade pistagenötter i glassen.
 5. Lägg glassen i en behållare med lock och stoppa i frysen. Låt stå minst en dag innan servering. Servera gärna med granatäppelkärnor.

 

PS! Fler smarriga recept som dessa hittar du på ica.se

 

Visste du det här om saffran?

Saffran är starkt förknippat med lussekatter och högtiden kring lucia. Varför vet man inte riktigt. En teori är att den lysande gula färgen sprider värme i vintermörkret och att man förr i tiden trodde att detta höll den ljusskygge Lucifer borta.


Taggar: saffran , jul på hjärtat , baka med saffran
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.