Taggar: vabruari , feber , förkylning

Pyssel, mys och spel för vinterns vabbdagar

Snorpapper, hängiga barn och arbetsuppgifter som släpar efter är ett klassiskt scenario den här tiden på året för småbarnsföräldrar. Men låt vabbdagarna bli till något mysigt där du får lite extra kvalitetstid tillsammans med ditt barn.


Under senvintern när förkylningar, influensa och vinterkräksjuka härjar som allra mest peakar antalet vabbdagar. För föräldrar kan det kännas tufft att hinna med både jobb och den lilla som knappt hinner bli frisk innan den blir sjuk igen. Men försök släppa det dåliga samvetet gentemot kollegorna och lägg bort datorskärmen de dagar du kan. Utnyttja i stället tiden till att göra något mysigt tillsammans med ditt barn.

Så vad gör man när barnet måste stanna hemma från förskolan eller skolan? Om ditt barn inte har hög feber finns det massor av roliga saker ni kan göra tillsammans. Läs en saga, lek med vattenfärger, se på en film, pyssla eller spela ett spel. Det viktigaste är bara att anpassa aktivitet efter mående.

Vabbdag = mysdag

8 mysiga saker du kan göra tillsammans med ditt barn.

 1. 1
  Bygg en koja inomhus
  Använd filtar, lakan eller vad du har hemma för att bygga upp en koja under bord och stolar. Ta med lite kuddar och en bra bok eller lite picknick för en mysig stund tillsammans. 
 2. 2
  Spela spel
  Spela memory, lägg ett pussel eller utmana varandra i ditt barns favoritspel. 
 3. 3
  Elefejon, igelkorrar och mundar
  Skapa nya magiska varelser av trolldeg genom att kombinera djur som faktiskt existerar. Bestäm ett djur var som tillsammans blir ett nytt fantasidjur (exempelvis mus + hund = mund, igelkott + ekorre = igelkorre, elefant + lejon = elefejon). Trolldegen gör du enkelt genom att blanda 2 dl salt, 2 dl varmt vatten, 4 dl mjöl och 2 msk olja i en bunke. Låt sedan figurerna torka i ugnen på 100 grader i 2–4 timmar. När de torkat kan du måla dem med hobbyfärg.
 4. 4
  Ordna en skattjakt
  Rita en egen skattkarta som leder till en hemlig skatt som du gömt någonstans i hemmet. Sedan är det bara att ge er ut på en spännande jakt som garanterat kommer uppskattas av barnen. 
 5. 5
  Ge er ut
  Om barnet inte har hög feber skadar det inte att gå ut en kort stund. Klä er varmt och njut av den friska luften. 
 6. 6
  Ha en förberedd vab-låda
  Fixa en hemlig vab-låda som bara kommer fram när barnet är sjukt. Innehållet i lådan kan exempelvis vara målarböcker, glittriga pennor, pärlor eller annat kul som ditt barn gillar. 
 7. 7
  Läs en bok tillsammans
  Apotek Hjärtat har tagit fram fyra barnböcker som förklara vad som händer i kroppen när man är sjuk. Vi får följa med Pella som får vinterkräksjukan när Caliciviruset Calle flyttar in, förkylningsviruset Rhine som lurar i godisskålen, magsjukeviruset Maggan som ställer till med bråk i Fatimas mage och influensaviruset Ines som Laszlos kropp bekämpar med hjälp av segt slem.
 8. 8
  Snarka i kapp
  Varför inte passa på att vila en liten stund på eftermiddagen tillsammans med din lilla sjukling. En kort eftermiddagslur kan vi alla må bra av – sjuk som frisk. 


Taggar: vabruari , feber , förkylning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.