Soleksem

Att njuta av lata sommardagar i skuggan är det bästa sättet att undvika soleksem och det snällaste sättet att ta hand om din hud. Det kan såklart vara svårt att undvika solen ibland, och soleksem kan komma plötsligt – då kan det vara bra att veta hur du ska lindra symtomen och behandla utslagen, men även hur du på smartast sätt kan förebygga att du får soleksem igen.

 

Soleksem, som även kan kallas för solallergi, är något som många drabbas av någon gång i livet. Både barn och vuxna kan drabbas, antingen vid enskilda tillfällen men också mer återkommande. Soleksem uppstår när solens UVA-strålar når huden, ofta i samband med att vår hud inte har exponerats för sol och höga temperaturer på länge och därför är den inte van helt enkelt. Det är vanligt under vinterhalvåret eller vår och försommar, då solen kan vara väldigt stark men vi generellt inte är lika mycket i solen.

 

Symtom på soleksem

Soleksem är i sig inte farligt, och ofta avtar symtomen snabbt. Upplever du problem med klåda och irritation finns det olika sätt att lindra och behandla, som hjälper huden att återställa och lugna sig. Symtomen för soleksem kan te sig olika från person till person, men det är vanligt att det bildas knottror, röda prickar och ibland svullnad som kan kännas irriterad och klia.

 

Soleksem i ansiktet

Soleksem kan yttra sig på bröst, rygg, armar, ben, fötter och i ansiktet, det vill säga hela kroppen. Skulle du få soleksem i ansiktet kan du hjälpa till att lindra irritationen med ett kylbalsam, en kräm med aloe vera alternativt kallt vatten. Behandla sedan med mjukgörande kräm och hydrokortison – men prata gärna med oss på Apotek Hjärtat kring hur du använder hydrokortison i ansiktet, som är ett känsligt område.

Behandla och lindra soleksem

Man kan säga att soleksem är hudens sätt att säga att den utsatts för mycket stark sol, och då reagerar genom eksem. Se det som en uppmaning att söka dig till skuggan. Du kan lindra ditt soleksem omedelbart genom att kyla ner huden med kallt vatten eller kylbalsam, och aloe vera har en lugnande effekt. Behandla sedan ditt soleksem med en återfuktande, vårdande och mjukgörande kräm samt hydrokortison. Hydrokortison lindrar klådan medan den mjukgörande krämen hjälper till att lugna och återfukta huden. Om du upplever problem med återkommande soleksem, problem med att lindra det irriterade området, om du får svårt soleksem samt om du får soleksem på stora delar av kroppen bör du söka vård.

Att förebygga soleksem

Om du drabbas av soleksem kan det vara bra att vara lite extra försiktig i solen den närmsta tiden. Låt huden vila från direkt solljus några dagar, låt den vänja sig i skuggan och skydda dig med hjälp av kläder och solkräm som alltid är bra att ha i solen.

Skuggan skyddar dig

I nästa steg kan du börja fundera på vad du ska göra för att förebygga soleksem. Solen är något som ger oss människor energi och D-vitamin, två viktiga faktorer för att må bra. Men fundera på vad du kan göra annorlunda för att förhindra soleksem eller andra solskador. Kan du till exempel välja att sitta under ett parasoll eller vara i skuggan när du befinner dig utomhus och ha med dig en hatt, sjal eller tröja som du kan täcka dig extra noga med? Det bästa receptet för att förhindra soleksem är att undvika direkt solljus, framför allt när solen skiner som starkast.

 

Barn och soleksem

Vad gäller barn ska du vara lite extra vaksam hur soleksemet ter sig. Precis som för vuxna lindrar du klåda och irritation med kylbalsam, kallt vatten eller hydrokortison, men tänk på att hydrokortison bara ska användas på barn från 2 år. Tänk på att klä barnet med täckande kläder även om det är varmt, och försök att undvika direkt solljus tills utslagen lagt sig. Smörj kontinuerligt med mjukgörande kräm och förebygg genom att vistas i skuggan i den mån det går. Om soleksemet inte lägger sig och barnet har tydliga besvär så är det bra att uppsöka vård.

Soleksem vid graviditet

Precis som för barn och andra vuxna förebygger du bäst genom att klä dig med plagg som täcker kroppen och genom att vistas i skuggan. Smörj in dig med solkräm med hög solskyddsfaktor och bär gärna en hatt eller någon typ av huvudbonad. Om du trots allt drabbas av soleksem följer du samma råd som gäller för alla, det vill säga; kyl ner huden med exempelvis kallt vatten eller kylbalsam. Även hydrokortison kan användas för att lindra klådan. Om du är osäker på något eller får återkommande problem med soleksem bör du kontakta vården.

 

Så här förebygger du soleksem:

  • Använd solskydd med hög solskyddsfaktor
  • Upprepa applicering av solkräm under dagen och efter bad
  • Uppsök och vistas i skugga när du kan
  • Undvik att vistas i solen när den är som starkast
  • Skydda kroppen med kläder och huvudbonad


Taggar: solskador , soleksem , solskydd

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.