Rosacea – så behandlar du

Är du rödflammig och har utslag i ansiktet? Det kan bero på hudsjukdomen rosacea. Det är en ofarlig inflammatorisk hudsjukdom, men kan ge besvär som brännande och stickande känsla i huden. Så här tar du hand om rosacea-drabbad hud.

 

Nästan var tionde person drabbas av rosacea, och det är vanligare att få sjukdomen efter 30 års ålder. Varför vissa drabbas och andra inte vet man inte, men ärftliga faktorer kan spela in. Rosacea visar sig ofta på kinderna eller näsan, men kan också uppstå på hakan eller i pannan.

Vanliga symtom på rosacea är:

  • Stickande och brännande känsla i huden, eller att huden känns varm.
  • Rodnad.
  • Vidgade, ytliga blodkärl.
  • Små knottror eller utslag som ibland innehåller vätska.
  • För vissa kan rosacea ge besvär som irriterade eller röda ögon.

 

Förebygga och behandla

Rosacea går inte att bli av med. Däremot kan du förebygga och behandla så att besvären minskar. Med rätt behandling kan man ha längre besvärsfria perioder. Vid rosacea blir huden känsligare, det är därför bra att anpassa hudvården utifrån det.

– Välj en mild rengöring och en återfuktande ansiktscreme. Det finns även flera receptfria krämer man kan använda som mer specifikt inriktar sig på rosacea. Om du har större besvär och inte får tillräcklig hjälp av egenvård finns det receptbelagda alternativ, då kontaktar du din läkare, säger Anna Georgiadi, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat.

Det finns några saker att tänka på för att rosacean inte ska bli värre. Exempelvis kan roscea förvärras av kyla, blåst, alkohol och varma drycker.

– Även stress, kryddstark mat, sol och värme kan göra att rosacea blossar upp. Använd alltid solskyddsfaktor när du vistas utomhus för att minska risken för besvär.

 

 

Hudvård för dig med rosacea

Det finns ett helt gäng tips kring hudvård för dig som har rosacea. Generellt ska du välkomna milda, oparfymerade produkter till din hudvårdsrutin. Undvik uttorkande produkter, peeling och ansiktsvatten som innehåller alkohol. Det kan också vara bra att undvika för feta produkter, som oljor. Och använd alltid solskydd! Det skyddar huden både från solens skadliga strålar och förebygger att rosacean blir värre.

Hudvårdsrutin i 3 steg

La Roche Posay har en serie produkter, La Roche Posay Toleriane Rosaliac, anpassade för dig med rosacea. De är oparfymerade, milda och hjälper till att minska rodnaden i huden.

Rengöring: La Roche Posay Toleriane Rosaliac 3 in 1

En skonsam rengöringsgel och makeup-remover för ansiktet, särskilt lämplig för hud som lätt blir röd.

Ansiktskräm: La Roche Posay Toleriane Rosaliac AR SPF30

En intensivt återfuktande ansiktskräm med lugnande egenskaper. Passar känslig hud med tendens till rosacea eller rodnad. Med SPF30.

Serum: La Roche Posay Toleriane Rosaliac AR Concentrate

Återfuktande koncentrat som bidrar till att motverka rodnad. Utvecklat för torr hud som ofta blir röd eller har rosacea. Reducerar omedelbart blossande känslor av värme och obehag.

Sminktips för dig med rosacea

Precis som med hudvård är det viktigt att välja makeup som är mild och vårdande. Ett säkert kort är att använda mineralbaserat smink, det är både skonsamt och fungerar läkande för dig med rosacea eller reaktiv hud. Även tipsen nedan passar perfekt för dig med rodnad:

  • Lär dig om kontrastfärger. Grönt är exempelvis kontrastfärg till rött – därför har en del smink gröna pigment i sig. Även gult neutraliserar rött, och kan dessutom vara enklare att jobba med om du vill ha ett naturligt resultat.
  • Satsa på gultonade produkter när det kommer till val av både foundation och concealer.
  • Undvik rouge om din hy är väldigt röd. Att applicera mer rosa eller rött till ansiktet kan ge effekten att hyn ser ännu mer rödblommig ut. Använd i stället en persikofärgad nyans.
  • När du väljer läppglans eller läppstift – välj beige och persikofärgat till förmån för rött eller rosa.  

Taggar: rosacea , känslig hy , hudvård vid rosacea , hudvård vid känslig hy

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.