Taggar: hudvård , sommar , makeup

Experten tipsar: Hudvård för glansig sommarhy

Sköna dagar med bad och sol i kombination med ökad luftfuktighet och högre temperatur kan leda till att hyn känns fet och glansig. Hjälp hyn på traven med rätt produkter – vår expert Mathilda Berglund ger dig sina bästa tips för en glansfri sommar.

 

Nu när sommaren är här plockar vi fram de tunna sommarkläderna. Likt garderoben kan badrumsskåpet också behöva få sig en uppdatering med produkter som är anpassade för årstiden.

– Olika årstider kräver olika produkter för din hy. På sommaren ökar luftfuktigheten vilket leder till att vår hy påverkas. Det blir varmare, vi svettas mer och talgproduktionen ökar. Var noga med att rengöra ansiktet ordentligt morgon och kväll för att få ut det bästa av din hudvårdsrutin. Känner du att din hy är oljig, använd gärna en djuprengörande ansiktstvätt att skölja av ansiktet med, säger Mathilda Berglund, egenvårdsrådgivare på Apotek Hjärtat.

 

Ge fukt för en balanserad hy

För en balanserad hy behövs fukt. Satsa på produkter som är både fuktgivande och mattande på samma gång. Får du lätt fet hy på sommaren, kan du välja bort nattcreme som ofta är lite fetare än dagcreme. Använd då dagkrämen även på natten.

– Jag upplever att många med en fetare hudtyp är rädda för att återfukta huden och hoppar därför över fuktkräm. Men var inte rädd för fukt! En uttorkad hy producerar mer talg. Alla hudtyper, torr som fet, behöver fukt.

– Använd fukt istället för fett. Jag brukar rekommendera oljefria produkter som är lättare i konsistensen. Vill du ha en mattare finish finns det ansiktskrämer som kontrollerar talgproduktionen.  

 

Förebygg och undvik solen

På sommaren är det också viktigt att skydda huden mot solen. Undvik att sola ansiktet och använd alltid SPF.

– Vissa solskyddskrämer för ansiktet kan upplevas lite fetare, titta efter en tunnare solskyddskräm med mattande egenskaper

Även om du gör ett bra förarbete för att motverka glansig och fet hy kan den ändå bli blank. För att snabbt dämpa blankheten är produkter som mattar ner bra att använda och återapplicera vid behov.


– Använder du make-up så gör en bra primer susen! Välj en primer med mattande egenskaper, och var noga med både fukt och rengöring, säger Mathilda Berglund.

 

Produkttips för en hud utan blänk

Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel

Mild ansiktstvätt som motverkar fet hy. Tvättar bort smuts, orenheter och smink. Kan ge en bakteriehämmande effekt och hjälper huden att hålla en naturlig balans. Tvätta ansiktet morgon och kväll.

 

ACO Face Mattifying Night Cream

Återbyggande nattcreme berikad med vitamin B2 som minskar hudens talgproduktion. Absorberar effektivt överflödig olja och reducerar glans. Särskilt framtagen för fet hud. Smörj in huden varje kväll efter rengöring.

 

Vichy Capital Soleil Mattifying 3in1 Cream SPF50+

Solskydd med lätt konsistens och ett högt UV-skydd som med fördel används dagligen. Absorberas snabbt utan att lämna en fet hinna på huden.

  

Lumene Nordic Chic Mattifying & Pore Smoothing Primer

Primer som omedelbart minskar glansighet och suddar ut synliga porer. Smörj in innan du applicerar eventuell makeup. Hjälper till att hålla sminket på plats under dagen och lämnar huden med en jämn yta. Passar dig som har oljig hy.

 


Taggar: hudvård , sommar , makeup

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.