Taggar: vårtor , barn , skolstart

Förebygg och behandla vårtor hos barn

Med skolstarten kommer ofta åkommor som vårtor som ett brev på posten. Men lugn, de är inte farliga och går att bli av med. Så här förebygger och behandlar du vårtor. Är du orolig över att ditt barn ska få hand- eller fotvårtor? Det är du inte ensam om. Vårtor är vanliga under skoltiden när vi delar utrymmen som simhallar och gymnastiksalar. De dyker ofta upp på händer och fötter och smittar genom hudkontakt. Här ger vi dig tips och råd för hur du behandlar vårtor, och undviker att få dem från första början.


Så undviker barnen att få
vårtor

Vårtor uppkommer oftast på händer och fötter och orsakas av virus. Vårtor på händerna ser ofta ut som små runda skrovliga upphöjningar på huden medan de på fötterna oftare är platta och ibland till och med inåtgående. De är ofarliga och försvinner ofta av sig själva, men är inte alltid så roliga att få. I vissa fall kan de även göra lite ont. 

Vårtor smittar genom direktkontakt och gemensamma kontaktytor som golv i omklädningsrum, skolböcker och handdukar. Det bästa sättet att skydda barnen från vårtor och jobba förebyggande är att lära dem att tvätta händerna ordentligt, inte dela skor och handdukar med kompisarna. För att förhindra smittspridning är det bra om de heller inte håller på och pillar på redan existerande vårtor. Ett tips till alla föräldrar är att skicka med barnen badtofflor som de kan bära i omklädningsrummet, duschen och simhallen.

💡Behandling av vårtor.

Oftast försvinner vårtor av sig själva, men det kan ta lång tid, ibland flera år. Men det finns receptfria behandlingar som kan påskynda läkningen. Fryssprayer, vårtmedel och plåster är några effektiva behandlingsmetoder du hittar receptfritt hos oss.  

Pensling 

Vårtmedel penslas eller droppas vårtan som successivt bryts ner med hjälp av aktiva ingredienser som salicylsyra eller myrsyra. Syran luckrar upp vårtan och efter några veckors behandlings syns resultat. Behandlingen upprepas en eller flera gånger i veckan. 

Kidsner Willy Vårtbehandling (+4 år) 

Med hjälp av medföljande applikator behandlar du vårtan en gång i veckan med monoklorättiksyra. Funkar för barn från 4 år på både händer och fötter.  

VårtFri (1-4 år) 

Vårtmedel som innehåller naturlig myrsyra. Angriper vårtan inifrån och verkar uttorkande. Kan användas av barn under 4 år. 

Plåster 

Vårtplåster innehåller ofta en aktiv substans som bryter ner vårtan, samtidigt som plåstret skyddar och undviker smittspridning. 

Salvequick Med Wart Plaster (+6 år) 

Skyddande vårtplåster med salicylsyra som tar bort och förhindrar att vårtorna sprids vidare.  

Trans-Ver-Sal medicinskt plåster (+6 år) 

Medicinskt nattplåster som sätts på vårtan på kvällen för att verka under natten. På morgonen slängs plåstret. Proceduren upprepas varje kväll tills vårtan är borta, dock högst under 12 veckor.  

Frysning 

Vårtor kan även behandlas med hjälp av flytande kväve som fryser ner huden. Oftast är detta den mest effektiva behandlingen och vårtan förväntas ramla bort av sig själv inom ett par veckor. 

VårtFri Freeze 

Med hjälp av dikväveoxid fryses vårtan ner till -80 grader. Oftast krävs det endast en behandling.  

Håll munstycket mot vårtan i 15 sek om vårtan sitter på händer eller armar. Sitter de på fötterna ska vårtan frysas under 40 sekunder.  


Läs mer om vårtor: 


Taggar: vårtor , barn , skolstart

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.