Taggar: saffran , recept , jul

Lysande gul fiskgryta

Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster. Recept från Ica.se

Ingredienser

4 portioner

400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
300 g räkor med skal
1 burk musslor (à 150 g)
1 1/2 tsk tomatpuré

Till servering

ev. bröd


Gör så här

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.

Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.

Smaka av med salt.

Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.

Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.

Till servering: Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.

 

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen. Fri från ägg.
Gör glutenfri: servera glutenfritt bröd till.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, laktosfri grädde och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde och crème fraiche mot
mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Välj växtbaserat margain och byt ut grädde och crème fraiche mot mjölkfria ersättningsprodukter. Välj gärna mervärdesmärkt fisk och skaldjur samt minska på mängden. Detta leder till en fjärdedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Tips!

Vitlöksmajonnäs kan du göra lätt genom att smaksätta 2 dl vanlig majonnäs med 3-4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk tomatpuré 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite kajennpeppar (för 4 port).

Saffran av högsta kvalitet


Taggar: saffran , recept , jul

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2020 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.

Cookies på Hjärtat

Apotek Hjärtat använder kakor (cookies) för att ge dig en så bra användarupplevelse som möjligt och för att analysera och utveckla våra system och tjänster. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Du kan när som helst ändra dina cookieinställningar. Läs mer här