Hudvård för menscykelns alla faser.

Hormonella finnar och hud som stramar av torrhet. Det händer mycket i kroppen under menscykeln och det påverkar även din hy. Kan du förstå och tajma hudens olika faser får du ut det bästa av din hudvårdsrutin. Hjärtats hudvårdsexpert förklarar och ger sina bästa tips.

Hormoner påverkar huden på olika sätt under menscykeln.
Om du är medveten om hudens faser är det lättare att motverka och förebygga obalans i huden.

Men alla är olika. Så utgå alltid från dig själv.
Se och lyssna in din hy och försök att hitta en rutin som passar just dig och din cykel.

Fas 1: Mens och känslig hy (ca dag 1–7)

Det är vanligt att känna sig lite trött och hängig under början av mensen. Nivåerna av östrogen och progesteron är låga och det gör att huden producerar mindre talg. Därför är det vanligt att känna att din hud blir torr och känslig.

– Ofta är det bästa att ge huden generöst med fukt under den här fasen. Använda gärna lugna ingredienser så som hylauronsyra, Vitamin B och ceramider. Och var snäll mot både dig och din hud, säger Clara Bergkvist, hudvårdsexpert på Apotek Hjärtat.

Huden kan vara extra reaktiv under den här fasen. Var därför lite vaksam på starka produkter och känn av din hud till när din hud är i balans igen. 

Produkter för fuktfattig och känslig hy:

La Roche-Posay Hyalu B5 Serum är berikat med två typer av hyaluronsyra och vitamin B. Verkar lystergivande och återfuktar huden på djupet.

ACO Face Hydrating Booster innehåller tripper hyaluronsyra och provitamin B5. Ger omedelbar återfuktning som bidrar till att stärka hudbarriären.

Apolosophy Active+ Hyaluronic Acid Serum är berikad med tre hyaluronsyror och vårdande inositol som boostar den fuktbindande effekten.


Fas 2: Ägglossning och glow (ca dag 7–15)

Den här fasen kallas ibland för den follikulära fasen och pågår från den sista mensdagen till ägglossning. Då stiger nivåerna av östrogen i kroppen och kollagen i huden. Det gör att huden får ökad spänst och ett speciellt glow.

– Om du vill testa en ny hudvårdsrutin är detta den bästa perioden då huden ofta är på topp och i balans. Här kan man gärna exfoliera för att få bort torra gamla hudceller samt jobba med produkter som ökar din glow i huden, säger Clara.

Produkter för ökad lyster:

Apolosophy Pro-Age Rosé Enzympeeling lystergivande enzympeeling med AHA-syror som löser upp pormaskar. Glukonsyra exfolierar och hyaluronsyra bidrar till en bättre fuktbalans.

Pixi Glow Tonic Exfoliating Radiance Serum Milt exfolierande serum med AHA-syra som vårdar, återfuktar och har en utjämnande effekt. Huden blir balanserad och lystergiven.

Filorga Oxygen-Glow Cream är en återfuktande dag- och nattkräm med milt exfolierande egenskaper. Innehåller färgkontrollerande peptid som kan jämna ut hudtonen och ge naturlig lyster.


Fas 3: Luteala fasen och oljig och oren hy (ca dag 16–28)

Efter ägglossning och fram till mens ökar progesteronet och talgproduktionen. Vilket gör att huden kan upplevas obalanserad och oljig. I fasen lämpar sig hudvård med BHA-syra och niacinamid för att lugna huden, balansera talgproduktionen och förebygga utbrott av finnar. Använd gärna en lermask för att matta ner huden om den känns glansig.

– Jobba proaktivt med en rengörande mask någon vecka innan mens för att reducera den ökade talgproduktionen som ofta kommer då. På så vis kan man dämpa finnar och plitor som gärna kan dyka upp och sätta sig främst kring käkparti och hals, säger Clara.

Glöm inte att återfukta med fuktkräm även om huden känns oljig. Struntar man i fuktkräm får det ofta motsatt effekt och orenheter kan dyka upp eftersom huden kan bli yttorr.

Produkter för djuprengöring:

Jorgobé Niacinamide Serum är utvecklat för att återskapa hudens naturliga balans. Bidrar till en slätare hudstuktur med mindre porer och rodnad.

Apolosophy Active+ Hydroxy Acid Peeling Mask Effektiv och skonsam peelingmask med olika AHA-, BHA- och PHA-syror hjälper till att öppna upp och minska synligheten av tilltäppta porer.  


Hickap Aquatic Relief Purifying Mud Mask är en djuprengörande lermask med exfolierande PHA- och BHA-syra. Verkar återfuktande, porsammandragande och minskar hudens oljighet.

💚 Hudvårdsexpertens bästa tips under mens

Envisa finnar och plitor kanske dyker upp. Använd gärna en effektiv och punktbehandlande produkt som torkar ut finnen.

– Försök att inte klämma, ha i stället en punktbehandlande produkt redo. Alltid bra att kunna applicera när den envisa finnen dyker upp, säger Clara.


Utvalda produkter för din hudvårdsrutin!


Taggar: hudvård , menscykeln , finnar , oljig hy

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.