Så gör du med gamla läkemedel

Att mediciner inte ska slängas i soporna eller spolas ner i toaletten vet de flesta. Hur slängs då gamla läkemedel på bästa sätt? Apotek Hjärtat guidar till hur du ska agera – med omtanke för både människa, djur och miljö.


Ta en titt i medicinskåpet. Visst ligger det någon gammal medicin där och skräpar? Så är det för de allra flesta. Det bästa vore såklart om inga mediciner går till spillo, men när de gör det är det viktigt att lämna in dem till närmsta apotek. Om de slängs i vanliga hushållssopor
na eller spolas ner i avloppet riskerar de nämligen att hamna i naturen, där de kan förorena vattendrag och skada levande organismer. Det behövs inga stora mängder läkemedel i naturen för att den ska påverkas. Exempelvis vet man att hormoner från p-piller och hormonplåster gör vissa fiskarter tvåkönade. Och om antibiotika kommer ut i naturen kan det leda till att bakterier blir mer motståndskraftiga, vilket i sin tur kan göra det svårare för oss att bekämpa bakterierna när vi blir sjuka. 
 

Minska svinnet 

Som privatperson kan du göra mycket för att minska läkemedelssvinnet och värna om miljön. Till att börja med ska du ska alltid äta den mängd medicin som läkaren ordinerat – både för din egen skull och för miljöns. Vanligtvis betyder det att samtliga tabletter ska ätas upp under behandlingen. Om du tar medicin under länge tid är det också klokt att inte bunkra läkemedel hemma.  

- Hämta ut för max tre månader åt gången. Då minskar risken att behöva slänga en kasse med läkemedel efter nästa läkarbesök, ifall ordinationen eller läkemedlet ändras, säger Lisa, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat.  

Lämna in läkemedel 

Om du ändå har läkemedel över eller läkemedel som blivit gamla är det viktigt att du lämnar in dem på apoteket.  

- Vi tar emot samtliga läkemedel från allmänheten, både receptfria och receptförskrivna, för både människor och djur. Du ska också lämna in behållare som innehåller läkemedelsrester, exempelvis inhalatorer, depotplåster, vaginalinlägg och tuber med salva, säger Lisa.  

Läkemedlen ska alltid lämnas in i en genomskinlig påse, för att personalen ska se vad som finns i påsen. En sådan påse kan du få på Apotek Hjärtat utan kostnad. Läkemedel i tablettform får gärna tryckas ut ur sina blisterkartorSortera och återvinn tomma förpackningar efter material. De flesta blistekartor, tablettkartor består till största del av plast och en mindre del metall, sortera den därför som plastförpackning. Materialen separeras i återvinningsprocessen. Kanyler och nålar ska hanteras separat så att det inte finns en risk att någon sticker sig 

 

- Kanyler och nålar ska alltid läggas i en speciell behållare som du också kan få av oss på apoteket, säger Lisa.   

Du behöver inte köa för att lämna vare sig påse eller behållare, utan ge dem till närmaste apoteksmedarbetare så tar vi hand om dem.  

Så hanteras läkemedlen efter att de lämnats in 

Alla läkemedel som lämnas in till apoteken transporteras till en förbränningsstation som bränner läkemedlen i höga temperaturer. De rester som blir över efter förbränningen har låg giftighet och läggs på godkända platser.  

 

Håll utkik efter Välvald-märkningen  

Genom att välja receptfria läkemedel med omsorg kan du också minska din påverkan på miljön. För att förenkla för dig som konsument har därför apoteken i Sverige tagit fram en symbol som heter ”Välvald”. Den guidar till läkemedel framtagna av läkemedelsföretag som är transparanta med sitt hållbarhetsarbete samt ställer krav på ansvarsfull tillverkning.  

 

💡Tips! 

Förvara läkemedel på rätt sätt. Mediciner ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Oftast är det bäst att förvara läkemedlet i dess originalkartong. Om du föredrar en dosett ska den också förvaras enligt ovan. Ett skafferi kan vara en bra plats, eller ett låsbart medicinskåp – särskilt om du har barn hemma.  

Ät inte gammal medicin. Vi rekommenderar inte att man använder utgångna läkemedel. Läkemedelsföretagen gör hållbarshetsstudier på sina läkemedel, då bland annat halten av aktiv substans undersöks. Ett läkemedel som gått ut är osäkert att använda, eftersom dess funktion påverkas över tid.  

Gå igenom medicinskåpet. Med jämna mellanrum är det bra att gå igenom dina mediciner. Då inventerar du vilka du har hemma och köper inte nya i onödan.  


Taggar: gamla läkemedel , hållbarhet , miljö

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.